Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Falimentul beneficiarului, un motiv de ajustare a bazei de impozitare a TVA d.p.d.v. contabil: O astfel de posibilitate a ajustarii bazei de impozitare a TVA nu este reglementata in mod expres prin ...
Falimentul beneficiarului, un motiv de ajustare a bazei de impozitare a TVA
d.p.d.v. contabil:
O astfel de posibilitate a ajustarii bazei de impozitare a TVA nu este reglementata in mod expres prin legislatia contabila.
Totusi, notiunea de ajustare se regaseste si in legislatia contabila! In acest sens, insolventa unui client este tratata d.p.d.v. contabil prin O.M.F.P. nr. 1.752/2005, la sectiunea 7.1.4. „Evaluarea la data iesirii din entitate“ la pct. 62 „Evenimente ulterioare datei bilantului“ alin. (3) lit. b). Prin acest act normativ, insolventa este considerata un eveniment ulterior datei bilantului care trebuie reflectat in situatiile financiare anuale.
Insolventa unui client confirma faptul ca la data bilantului exista o pierdere aferenta unei creante comerciale, motiv pentru care firma care a inregistrat pierderea din aceasta cauza are obligatia sa ajusteze valoarea contabila a creantei comerciale.
Prin pct. 154 din acelasi ordin, se impune inregistrarea distincta in evidenta contabila a creantelor incerte. Evidenta clientilor incerti, rau-platnici sau in litigiu, se tine cu ajutorul contului 4118.
Referitor la categoria clientilor incerti, dubiosi, rau-platnici sau in litigiu, in practica ne putem confrunta cu urmatoarele trei situatii posibile:
1) In cursul unui exercitiu financiar, un debitor introduce din proprie initiativa cererea de intentie pentru intrarea in faliment, instanta emite hotararea de inchidere a procedurii de insolventa definitiva si aceasta ramane definitiva si irevocabila pana la data de 31 decembrie a anului curent.
Datorita procedurii simplificate de declarare in stare de faliment si de pronuntare a hotararii definitive si irevocabile, se poate intampla ca debitorul caruia i s-a livrat un bun
sau i s-a prestat un serviciu sa fie declarat in faliment in cursul aceluiasi an calendaristic prin depunerea din proprie initiativa a cererii introductive a intentiei de intrare in faliment.
In aceasta situatie, neincasarea creantei de la acel debitor nu mai poate fi considerata un eveniment ulterior datei bilantului.
In acest caz, in baza hotararii judecatoresti definitive si irevocabile primite, furnizorul procedeaza la emiterea facturii de ajustare a bazei de impozitare si, implicit, a TVA colectate.

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Operare SAGA Exemple practice si recomandari

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025
In baza facturii emise, creditorul efectueaza urmatoarele inregistrari contabile:
in negru:
4118
=
4111
„Clienti incerti si in litigiu“ „Clienti“
in rosu:
4118
=
%
„Clienti incerti 701..........708
si in litigiu“ „Venituri din vanzarea
produselor finite“....
„Venituri din activitati diverse“
4427
„TVA colectata“
Acelasi efect contabil si fiscal s-ar obtine si in situatia in care s-ar efectua urmatoarele doua inregistrari contabile:
inregistrarea pe cheltuieli a bazei de impozitare TVA ajustate:
- in negru:
654
=
4118 (baza de impozitare a TVA)
„Pierderi din creante „Clienti incerti si in litigiu“
si debitori diversi“
in rosu:
4118
= 4427
„Clienti incerti si in litigiu“ „TVA colectata“
inregistrarea pe cheltuieli a soldului debitor neincasat al contului 411:
- in negru:
%
=
4118
„Clienti incerti si in litigiu“
654
„Pierderi din creante“
4427
„TVA colectata“
2) Inainte de efectuarea formalitatilor de inchidere a exercitiului financiar, caracterul incert al creantei se poate consemna in Procesul-verbal de inventariere anuala prin care se propune trecerea sumelor neincasate din contul de clienti in contul de clienti incerti si in litigiu.
Inregistrarea contabila se face prin utilizarea formulei:
4118
=
4111
„Clienti incerti si in litigiu“ „Clienti“
Prin referatul intocmit de comisia centrala de inventariere, daca sumele aferente clientilor neincasati este mult prea mica astfel incat nu s-ar justifica recuperarea in instanta a debitelor, se poate propune scoaterea din evidenta a clientilor incerti, dubiosi, rau-platnici fara alte formalitati, prin inregistrarea acestora direct pe cheltuieli nedeductibile d.p.d.v. fiscal la determinarea profitului impozabil.
Trecerea pe cheltuieli de exploatare se face pe baza deciziei conducatorului firmei fara a introduce actiune in instanta. Pentru inchiderea contului de clienti neincasati se efectueaza inregistrarea contabila:
654
=
4118
„Pierderi din creante „Clienti incerti si in litigiu“
si debitori diversi“
Intr-o astfel de situatie, clientii incerti, dubiosi sau rau-platnici sunt scosi din evidenta contabila fara a mai fi evidentiati in bilantul contabil al exercitiului financiar in curs.
Retineti!
Aceasta decizie a conducatorului firmei nu are influente asupra bazei de impozitare a TVA deoarece, in lipsa unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, nu poate fi ajustata baza de impozitare a TVA.
3) Prin referatul intocmit de comisia centrala de inventariere, se constata riscul de neincasare la scadenta a sumelor datorate de diversi clienti pentru care s-a deschis procedura de insolventa, ulterior livrarilor de bunuri sau prestarilor de servicii. In aceasta situatie, clientii cu probleme sunt evidentiati distinct, prin aceeasi formula contabila:
4118
=
4111
„Clienti incerti si in litigiu“ „Clienti“
Pentru creantele cu probabilitate mare de neincasare se poate inregistra o ajustare pentru deprecierea creantelor, in baza formulei contabile:
6814
=
491
„Cheltuieli de exploatare „Ajustari pentru deprecierea
privind ajustarile pentru creantelor – clienti“
deprecierea activelor circulante“
Retineti!
Ajustarea pentru deprecierea creantelor nu are influente asupra bazei de impozitare a TVA deoarece reprezinta doar o operatiune contabila de evaluare a creantelor la valoarea probabila de incasare a acestora, fara a reprezenta ajustarea unei operatiuni economice.
In situatia prezentata, in anul imediaturma tor inchiderii exercitiului financiar, creditorul poate intra in posesia unei hotarari judecatoresti de inchidere a procedurii de insolventa. Daca aceasta hotarare ramane definitiva si irevocabila, creditorul poate sa ajusteze baza de impozitare a TVA aferente facturii neincasate, incepand cu data pronuntarii respectivei hotarari.
Ajustarea se efectueaza prin emiterea unei facturi cu semnul minus care se inregistreaza d.p.d.v. contabil in rosu:
4118
=
%
„Clienti incerti si in litigiu“ 701..........708
„Venituri din vanzarea produselor
finite“
„Venituri din activitati diverse“
4427
„TVA colectata“
Inregistrarea in rosu pe venituri de exploatare conduce implicit la pierderi care sunt admise d.p.d.v. fiscal la determinarea profitului impozabil asa cum se reglementeaza prin art. 21 alin. (2) lit. n) pct. 1: „pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor neincasate, in urmatoarele cazuri: 1. procedura de faliment a debitorilor a fost inchisa pe baza hotararii judecatoresti;“.
Retineti!
Spre deosebire de legislatia privind TVA, in sectiunea din Codul fiscal care reglementeaza impozitul pe profit nu se prevede in mod expres obligativitatea existentei unei hotarari judecatoresti „definitive si irevocabile“.
Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul infotva.ro" si link catre www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Deductibilitatea si tratamentul TVA al unei creante detinute la o firma in INSOLVENTASAF-T: De cand depun D406 firmele incadrate in categoria contribuabililor mijlocii din 1 ianuarie 2023?15.575 de insolvente noi in primele noua luni ale anuluiActualizare legislatie septembrie 2011: Modificarea si completarea Codului de Procedura Fiscala (Partea II.1)Proiect OPANAF: S-a stabilit valoarea de stingere a creantelor fiscale prin operatiunea de dare in plataUltimele articole
Controale ANAF: 1,96 milioane lei sume stabilite suplimentar in luna decembrie 2024SAF-T in 2025. Pentru o casa de ajutor reciproc (CAR) se depune D406 din ianuarie 2025?ATENTIE maxima la controalele fiscale pe TVA: tu stii care sunt ultimele reglementari legislative?SAF-T in 2024. ONG-urile nonprofit sunt obligate sa depuna D406?OUG 107/2024, modificat prin OUG 112/2024. Ce schimbari sunt aduse amnistiei fiscaleArticole similare
Factura de asigurari de la firma-mama. Achizitii intracomunitare. Declaratia 390Exigibilitatea TVACum inregistreaza o firma in faliment taxa de reziliere. Este posibila deducerea TVA?CODUL FISCAL 2011 - Titlul IINoi prevederi pentru Formularul 013. ANAF a publicat Ordinul 385Ultimele articole
Neplatitor de TVA. Cote de TVA de 9% sau de 19% pentru achizitii din afara RomanieiD700 in 2025. Completare D700 pentru reinregistrare in scopuri de TVAFirme neplatitoare de TVA, servicii din UE. Ce trebuie sa stie despre codul TVA, D301 si D390 VIESTrecere la regim normal de TVA. Ce se intampla cu TVA-ul pentru imobilizarile in cursSponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorArticole similare
Implicatii TVA pentru facturile neinregistrate in contabilitateANAF anunta: formular TVA modificatRegimul special pentru persoanele impozabile nestabilite care presteaza servicii electronice persoanelor neimpozabileFacturarea electronica, obligatorie de la 1 ianuarie 2024 pentru TOATE tranzactiile intre firme Romania suporta corectii de 25 la suta din valoarea declaratiilor de cheltuieli POS DRUUltimele articole
Cifra de afaceri. TVA lunar devine OBLIGATORIU daca ai depasit 100.000 euroMijloace fixe. Tratament TVA in cazul vanzarilor de masini in UEAplicarea TVA la incasare. Conditii, termene si erori frecvente in 2025SAF-T 2025: Cum incadrezi entitatile neplatitoare de TVA in D406Depunere declaratii. Luni, 30 iunie 2025, termen limita pentru D394Articole similare
Stocuri degradate. Cum procedam la ajustarea de TVA?Achizitie intracomunitara de bunuri efectuata de o persoana inregistrata in scop special de TVA. Ce scutiri se aplica?Analiza zilei: Tratamentul contabil si fiscal pentru achizitiile efectuate cu bon fiscalPana la final de ianuarie 2022 trebuie depusa D 394 privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate in scopuri de TVANoi alimente ar putea avea TVA de 9%. Care sunt producatorii care se vor bucura de aceste masuri?Ultimele articole
Cifra de afaceri. TVA lunar devine OBLIGATORIU daca ai depasit 100.000 euroMijloace fixe. Tratament TVA in cazul vanzarilor de masini in UEAplicarea TVA la incasare. Conditii, termene si erori frecvente in 2025SAF-T 2025: Cum incadrezi entitatile neplatitoare de TVA in D406Depunere declaratii. Luni, 30 iunie 2025, termen limita pentru D394Articole similare
Comunicat de presa - norme de aplicare a OUG nr. 54 din 2010Declaratia 394 si raportare facturi primite. Cum facem raportarea in D 394?Facturi neincasate si initiere faliment. Cum procedeaza firma pentru a avea castig?Debitor intrat in insolventa. Cum se recupereaza TVA-ul si cum poate fi scos din evidenta debitul?Client in reorganizare judiciara. Regim fiscal creanta nerecuperataUltimele articole
Modificari in privinta TVA aduse prin Legea 33/2024Corectare factura emisa initial. Cum se factureaza diferenta de pret?Documente fiscale necesare firmelor care vor sa acorde reduceri comercialePrescriere creante in cazul sistemului TVA la incasare. Inchidere cont 4428. Analiza cu Ionut JingaSistemul TVA la incasare, ajustarea negativa a bazei de impozitare. TVA neexigibila
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"