keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Achizitie intracomunitara de servicii institutie publica. In ce context se achita TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 16 Iul. 2012 Exclusiv
Tags: codul fiscal, opanaf 3162/2011, tva, 390 vies

O institutie publica, inregistrata in scopuri de TVA, primeste o factura care reprezinta un curs de instruire ce se realizeaza prin acces la o baza de date pentru o parte din angajati. Accesul la baza de date se realizeaza in Romania, iar furnizorul este din Germania, dar nu este platitor de TVA. Vom vedea in ce masura se va achita TVA in Romania pentru aceasta achizitie de servicii si daca va trebui declarata in Declaratia 390.

Raspuns:

La elaborarea raspunsului nostru, pornim de la precizarea ca institutia publica este inregistrata in sopuri de TVA, fapt pentru care consideram ca aceasta este persoana impozabila conform art. 127 alin.(5)-(6) din Codul fiscal, iar achizitia de servicii de instruire se efectueaza in scopul acestei activitati. Presupunem de asemenea ca institutia publica este inregistrata in Registrul Operatorilor Intracomunitari.

O prima analiza porneste de la faptul ca serviciile de instruire profesionala sunt scutite de TVA, fara drept de deducere, daca sunt efectuate de un operator autorizat, conform art. 141 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal. Scutirea nu se acorda daca prestatorul nu indeplineste conditia de autorizare in efectuarea serviciilor de instruire.

Aceasta situatie este cel mai plauzibila, avand in vedere tipul de instruire, respectiv modul de accesare si utilizare a unei baza de date.  In acest caz se necesita analiza locului prestarii de servicii.

Conform  prevederilor art. 133 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, locul prestarii serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice, in Romania in cazul de fata.
Prin urmare, institutia publica realizeaza o achizitie intracomunitara de servicii in Romania, si potrivit reglementarilor prevazute de art.150 din Codul fiscal, institutia publica este  persoana obligata la plata taxei pentru aceasta operatiune, prin mecanismul taxarii inverse, conform art. 157 alin. (2) din Codul fiscal.

In ce priveste obligatiile de raportare pe teritoriul Romaniei, aceasta achizitie de servicii se va raporta in decontul de TVA 300, conform OPANAF 3665/2011.

De asemenea, exista  obligatia raporatii serviciului in declaratia recapitulativa (390 VIES), conform OPANAF 3162/2011:

"- se inscrie suma totala a achizitiilor intracomunitare de servicii pentru care se aplica prevederile art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, altele decat cele scutite de TVA, pe fiecare prestator in parte, care este stabilit in Comunitate, pentru care exigibilitatea taxei intervine in luna calendaristica respectiva.

- in cazul achizitiilor intracomunitare de servicii (S) – se va inscrie codul de identificare in scopuri de TVA din alt stat membru atribuit prestatorului sau, dupa caz, doar codul statului membru in care este stabilit prestatorul serviciilor, in cazul in care prestatorul nu este identificat in scopuri de TVA, dar exista indicii suficiente pentru a considera ca este o persoana impozabila."

Practic dvs veti inregistra in declaratia 390, numai valoarea achizitiei, statul din Comunitatea Europeana, denumirea furnizorului, iar la codul operatorului intracomunitar veti lasa spatiu. Retinem ca aceasta completare este posibila din punct de vedere tehnic si aplicabila atunci cand un furnizor din Comunitate nu comunica un cod valabil de TVA.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016