Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ce tratament fiscal aplicam veniturilor din publicitate obtinute de o asociatie?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 09 Mar. 2012 Exclusiv
Tags: venituri publicitate, og 26/2000, tva, nonprofit

Conform dispozitiilor art. 1 din OG 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii, persoanele fizice si persoanele juridice ce urmaresc desfasurarea unor activitati de interes general sau in interesul unor colectivitati ori, dupa caz, in interesul lor personal nepatrimonial pot constitui asociatii ori fundatii in conditiile acestei ordonante.



Dispozitiile art. 48 stabilesc ca asociatiile, fundatiile si federatiile pot desfasura orice alte activitati economice directe daca acestea au caracter accesoriu si sunt in stransa legatura cu scopul principal al persoanei juridice. Astfel, activitatile economice sunt activitatile accesorii scopului principal al fundatiei.
 
Potrivit art. 46 al ordonantei, veniturile asociatilor si fundatiilor provin din:
-    dobanzile si dividendele rezultate din plasarea sumelor disponibile, in conditii legale;
-    dividendele societatilor comerciale infiintate de asociatii sau de federatii; venituri realizate din activitati economice directe;
-    donatii, sponsorizari sau legate;
-    resurse obtinute de la bugetul de stat sau de la bugetele locale;
-    alte venituri prevazute de lege.
 
Din punct de vedere fiscal, conform art. 13 lit. a) din Codul fiscal , persoanele juridice romane sunt obligate la plata impozitului pe profit. Pct. 1 din normele metodologice date in aplicarea acestuia articol stabileste ca fac parte din aceasta categorie companiile nationale, societatile nationale, regiile autonome, indiferent de subordonare, societatile comerciale, indiferent de forma juridica de organizare si de forma de proprietate, inclusiv cele cu participare cu capital strain sau cu capital integral strain, societatile agricole si alte forme de asociere agricola cu personalitate juridica, organizatiile cooperatiste, institutiile financiare si institutiile de credit, fundatiile, asociatiile, organizatiile, precum si orice alta entitate care are statutul legal de persoana juridica constituita potrivit legislatiei romane.
 
Astfel cum prevede art. 15 alin. (2) din Codul fiscal, organizatiile nonprofit, organizatiile sindicale si organizatiile patronale sunt scutite de la plata impozitului pe profit pentru urmatoarele tipuri de venituri:

   a) cotizatiile si taxele de inscriere ale membrilor;
   b) contributiile banesti sau in natura ale membrilor si simpatizantilor;
   c) taxele de inregistrare stabilite potrivit legislatiei in vigoare;
   d) veniturile obtinute din vize, taxe si penalitati sportive sau din participarea la competitii si demonstratii sportive;
   e) donatiile si banii sau bunurile primite prin sponsorizare;
   f) dividendele si dobanzile obtinute din plasarea disponibilitatilor rezultate din venituri scutite;
   g) veniturile pentru care se datoreaza impozit pe spectacole;
   h) resursele obtinute din fonduri publice sau din finantari nerambursabile;
   i) veniturile realizate din actiuni ocazionale precum: evenimente de strangere de fonduri cu taxa de participare, serbari, tombole, conferinte, utilizate in scop social sau profesional, potrivit statutului acestora;
   j) veniturile exceptionale rezultate din cedarea activelor corporale aflate in proprietatea organizatiilor nonprofit, altele decat cele care sunt sau au fost folosite intr-o activitate economica;
   k) veniturile obtinute din reclama si publicitate, realizate de organizatiile nonprofit de utilitate publica, potrivit legilor de organizare si functionare, din domeniul culturii, cercetarii stiintifice, invatamantului, sportului, sanatatii, precum si de camerele de comert si industrie, organizatiile sindicale si organizatiile patronale.
   l) sumele primite ca urmare a nerespectarii conditiilor cu care s-a facut donatia/sponsorizarea, potrivit legii, sub rezerva ca sumele respective sa fie utilizate de catre organizatiile nonprofit, in anul curent sau in anii urmatori, pentru realizarea scopului si obiectivelor acestora, potrivit actului constitutiv sau statutului, dupa caz;
   m) veniturile realizate din despagubiri de la societatile de asigurare pentru pagubele produse la activele corporale proprii, altele decat cele care sunt utilizate in activitatea economica;
   n) sumele primite din impozitul pe venit datorat de persoanele fizice, potrivit prevederilor titlului III.
 
Potrivit alin. (3) al aceluiasi articol, organizatiile nonprofit, organizatiile sindicale si organizatiile patronale sunt scutite de la plata impozitului pe profit si pentru veniturile din activitati economice realizate pana la nivelul echivalentului in lei a 15.000 euro, intr-un an fiscal, dar nu mai mult de 10% din veniturile totale scutite de la plata impozitului pe profit, prevazuta la alin. (2).
 
Asociatia  este scutita de la plata impozitului pe profit pentru veniturile mentionate la art. 15 alin. (2) din Codul fiscal si pentru veniturile din activitati economice realizate pana la nivelul echivalentului in lei a 15.000 euro, intr-un an fiscal, dar nu mai mult de 10% din veniturile totale scutite de la plata impozitului pe profit. In contextul celor prezentate (organizatie nonprofit), apreciem ca, cotizatiile, taxele de inscriere ale membrilor si contributiile banesti sau in natura ale acestora nu sunt impozabile. Consideram ca veniturile obtinute din publicitate reprezinta venituri din activitati economice.
 
Organizatia este scutita de la plata impozitului pe profit si pentru veniturile din activitati economice realizate pana la nivelul echivalentului in lei a 15.000 euro, intr-un an fiscal, dar nu mai mult de 10% din veniturile totale scutite de la plata impozitului pe profit. Desigur, veniturile din publicitate se vor inregistra pe seama conturilor de venituri (subclasa 70). Potrivit art. 38 alin. (1). din OG 26/2000, pentru ca o asociatie sau o fundatie sa fie recunoscuta de Guvernul Romaniei ca fiind de utilitate publica este necesar, printre altele, ca activitatea acesteia sa se desfasoara in interes general sau al unor colectivitati, dupa caz.
 
Din punct de vedere al TVA, asociatia care desfasoara activitati economice cu caracter repetitiv este persoana impozabila din punctul de vedere al TVA, conform art. 127 din Codul fiscal. La depasirea plafonului cifrei de afaceri de 35000 euro anual (119000 lei la cursul de la data aderarii Romaniei la UE), asociatia trebuie sa indeplineasca obligatiile privind TVA.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ce tratament fiscal aplicam veniturilor din publicitate obtinute de o asociatie?":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016