keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Castig din transferul titlurilor de valoare. Cum se completeaza in Declaratia Unica?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Mai. 2021 Exclusiv
Tags: declaratia unica, completarea declaratiei unice, transferul titlurilor de valoare

O persoana fizica vinde in anul 2020 partile sociale ale unui SRL, obtinand un castig net de 36.000 lei.

Persoana datoreaza CAS? Cum se declara in declaratia unica? Va multumesc.


Raspunsul consultantului fiscal Cristina Cret: 
 

Veniturile obtinute din vanzarea partilor sociale fac parte din categoria veniturilor din investitii, definite la art. 91 lit. c) din Codul fiscal.
 
Conform art. 94 alin. (1) din Codul fiscal:
 
 Art. 94: Determinarea castigului/pierderii din transferul titlurilor de valoare, altele decat instrumentele financiare derivate, precum si din transferul aurului de investitii
(1)        Castigul/pierderea din transferul titlurilor de valoare, altele decat instrumentele financiare derivate si cele reglementate la alin. (2)-(6), reprezinta diferenta pozitiva/negativa realizata intre valoarea de instrainare/pretul de vanzare si valoarea lor fiscala, dupa caz, pe tipuri de titluri de valori, care include costurile aferente tranzactiei si costuri legate de transferul de proprietate aferente imprumutului de valori mobiliare, dovedite cu documente justificative.
 
Conform art 94 alin. (10) lit. b) din acelasi act normativ:
 
(10)      Determinarea castigului/pierderii din transferul titlurilor de valoare, altele decat instrumentele financiare derivate, se efectueaza, dupa caz, la data:
................................
b)         efectuarii platilor pretului tranzactiei, pe baza documentelor justificative, de catre beneficiarul de venit daca operatiunea nu se efectueaza printr-un intermediar sau intermediarul nu este rezident fiscal roman;
 
Potrivit art. 123 alin. (1) din Codul fiscal:
 
Art. 123: Stabilirea si plata impozitului anual datorat
(1)        Impozitul anual datorat se stabileste de contribuabili in declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice pentru veniturile realizate in anul fiscal anterior, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net anual impozabil determinat potrivit art. 118 din care se deduce costul de achizitie al aparatelor de marcat electronice fiscale, astfel cum sunt definite la art. 3 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/1999, republicata, aprobata prin Legea nr. 64/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, puse in functiune in anul respectiv.
 
Prin urmare, Impozitul anual datorat pentru veniturile din vanzarea partilor sociale se stabileste de contribuabil in Declaratia unica, prin aplicarea cotei de 10% asupra castigul net anual impozabil determinat.
 
Potrivit art. 137 din Codul fiscal, tipurile de venituri pentru care se datoreaza contibutia de asigurari sociale (CAS) sunt:
a)         venituri din salarii sau asimilate salariilor, definite conform art. 76;
b)         venituri din activitati independente, definite conform art. 67, cu exceptia celor din vanzarea energiei electrice de catre prosumatorii, persoane fizice, altele decat cele organizate conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 182/2016, la furnizorii de energie electrica cu care respectivii prosumatori au incheiate contracte de furnizare a energiei electrice, daca centralele electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile pe care le detin au puterea electrica instalata de cel mult 27 kW pe loc de consum.
b1)       venituri din drepturi de proprietate intelectuala, definite la art. 70, cu exceptia veniturilor prevazute la art. 72 alin. (3);
c)         indemnizatii de somaj;
d)         indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.
 
Dupa cum se observa, castigul din transferul titlurilor de valoare nu se regaseste printre veniturile mentionate la art. 137, asadar nu datorati CAS,
 
Conform art. 155, alin. (1), lit. b) din Codul fiscal, veniturile din investitii sunt o categorie supusa contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS) daca, asa cum prevede art. 174, alin. (1) persoana fizica realizeaza venituri din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, cum este cazul de fata.



Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Formulare si Declaratii"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016