Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva
la 18 Mai. 2021 Exclusiv
O persoana fizica vinde in anul 2020 partile sociale ale unui SRL, obtinand un castig net de 36.000 lei.
Persoana datoreaza CAS? Cum se declara in declaratia unica? Va multumesc.
Raspunsul consultantului fiscal Cristina Cret:
Veniturile obtinute din vanzarea partilor sociale fac parte din categoria veniturilor din investitii, definite la art. 91 lit. c) din Codul fiscal.
Conform art. 94 alin. (1) din Codul fiscal:
Art. 94: Determinarea castigului/pierderii din transferul titlurilor de valoare, altele decat instrumentele financiare derivate, precum si din transferul aurului de investitii
(1) Castigul/pierderea din transferul titlurilor de valoare, altele decat instrumentele financiare derivate si cele reglementate la alin. (2)-(6), reprezinta diferenta pozitiva/negativa realizata intre valoarea de instrainare/pretul de vanzare si valoarea lor fiscala, dupa caz, pe tipuri de titluri de valori, care include costurile aferente tranzactiei si costuri legate de transferul de proprietate aferente imprumutului de valori mobiliare, dovedite cu documente justificative.
Conform art 94 alin. (10) lit. b) din acelasi act normativ:

Manualul Contabilului Incepator - stick USB

Cartea verde a Contabilitatii varianta online

SAF-T Ghid de raportare corecta
(10) Determinarea castigului/pierderii din transferul titlurilor de valoare, altele decat instrumentele financiare derivate, se efectueaza, dupa caz, la data:
................................
b) efectuarii platilor pretului tranzactiei, pe baza documentelor justificative, de catre beneficiarul de venit daca operatiunea nu se efectueaza printr-un intermediar sau intermediarul nu este rezident fiscal roman;
Potrivit art. 123 alin. (1) din Codul fiscal:
Art. 123: Stabilirea si plata impozitului anual datorat
(1) Impozitul anual datorat se stabileste de contribuabili in declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice pentru veniturile realizate in anul fiscal anterior, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net anual impozabil determinat potrivit art. 118 din care se deduce costul de achizitie al aparatelor de marcat electronice fiscale, astfel cum sunt definite la art. 3 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/1999, republicata, aprobata prin Legea nr. 64/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, puse in functiune in anul respectiv.
Prin urmare, Impozitul anual datorat pentru veniturile din vanzarea partilor sociale se stabileste de contribuabil in Declaratia unica, prin aplicarea cotei de 10% asupra castigul net anual impozabil determinat.
Potrivit art. 137 din Codul fiscal, tipurile de venituri pentru care se datoreaza contibutia de asigurari sociale (CAS) sunt:
a) venituri din salarii sau asimilate salariilor, definite conform art. 76;
b) venituri din activitati independente, definite conform art. 67, cu exceptia celor din vanzarea energiei electrice de catre prosumatorii, persoane fizice, altele decat cele organizate conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 182/2016, la furnizorii de energie electrica cu care respectivii prosumatori au incheiate contracte de furnizare a energiei electrice, daca centralele electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile pe care le detin au puterea electrica instalata de cel mult 27 kW pe loc de consum.
b1) venituri din drepturi de proprietate intelectuala, definite la art. 70, cu exceptia veniturilor prevazute la art. 72 alin. (3);
c) indemnizatii de somaj;
d) indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.
Dupa cum se observa, castigul din transferul titlurilor de valoare nu se regaseste printre veniturile mentionate la art. 137, asadar nu datorati CAS,
Conform art. 155, alin. (1), lit. b) din Codul fiscal, veniturile din investitii sunt o categorie supusa contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS) daca, asa cum prevede art. 174, alin. (1) persoana fizica realizeaza venituri din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, cum este cazul de fata.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News
Votati articolul "Castig din transferul titlurilor de valoare. Cum se completeaza in Declaratia Unica?":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Venituri din vanzarea obligatiunilor. Obligatii fiscaleMFP: Declaratie unica care va comasa 7 declaratii, inclusiv Formularul 600DECLARATIA UNICA 2018: Acordare bonificatii pentru obligatiile aferente anului 2018 (oficial ANAF)Infiintare PFA. Ce obligatii declarative exista in acest caz?ANAF va suplimenta numarul de ghisee cu peste 1.000 de unitati pentru depunerea declaratiei 112Ultimele articole
DECLARATIA UNICA in 2023: ANAF recomanda ca documentul sa fie depus prin mijloace electronice de transmitere la distantaDECLARATIA UNICA in 2023: 4 modificari importante introduse in noul formular prin OG 16/2022 si OG 2/2022DECLARATIA UNICA in 2023: Prin Ordinul 2541/2022 a fost publicat noul model de formularDECLARATIA UNICA in 2023 si instructiunile de completare aferente noului formular pus in dezbatere publica de ANAFObtinere dividende in 2022. La stabilirea CASS, pentru incadrarea in plafon, se cumuleaza toate veniturile persoanei?
Mai multe articole despre declaratia unica
Articole similare
ANAF recomanda depunerea Declaratiei Unice in 2022 prin Spatiul Privat VirtualDeclaratia unica se completeaza si se depune pana la data de 25 mai 2022. Precizari ANAFCum se completeaza in Declaratia Unica indemnizatiile primite de catre profesionisti conform OUG 30/2020Indemnizatii primite pe perioda starii de urgenta/alerta. Cum se declara in Declaratia Unica (formular 212)Repartizarea DIVIDENDELOR. Declaratia rectificativa 710 si 205. COMPLETAREA DECLARATIEI UNICE (Studiu de caz)Ultimele articole
Declaratia Unica in 2023: ANAF recomanda ca documentul sa fie depus prin mijloace electronice de transmitere la distantaModele de completare a Declaratiei Unice puse la dispozitia contribuabililor gratuit in 2022Ghid fiscal al contribuabililor care au realizat venituri din strainatate elaborat de ANAF15 intrebari & raspunsuri ANAF cu privire la modalitatea de completare a D212 de catre persoanele care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor4 aspecte legate de COMPLETAREA DECLARATIEI UNICE. Cum se rectifica formularul?
Mai multe articole despre completarea declaratiei unice
Articole similare
Ce declaratii depunem pana la 25, respectiv 29 mai?Declararea veniturilor obtinute in anul 2007 de persoane fizice se face prin formulare primite prin postaObligatii fiscale 2012: termentul urmator pentru depunerea declaratiilorVenituri obtinute pe teritoriul Romaniei. Cine trebuie sa depuna declaratia 200?Raspunsuri OFICIALE de la ANAF cu privire la completarea si depunerea Declaratiei Unice 2020Ultimele articole
Declaratia 205: Cum a fost modificat formularul prin Ordinul 18/2023Codul Fiscal INAINTE si DUPA aplicarea Legii 142/2022. Modificarile, in vigoare din 1 ianuarie 2023Declaratia Unica 2022: Ce riscuri exista pentru NEDEPUNEREA formularului?Completarea si depunerea D212 si D230 pentru persoanele fizice care doneaza pana la 3,5% din impozitul anual datoratGhid fiscal al contribuabililor care au realizat venituri din strainatate elaborat de ANAF
Mai multe articole despre transferul titlurilor de valoare

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA in 2023!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Noutati TVA în 2023. Top 7 Studii de caz de actualitate"