Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Monitorul Oficial: Formularul 086 valabil pentru 2018

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ionut Udriste la 05 Feb. 2018
Tags: declaratia 086, formularul 086, mecanismul de plata defalcata, tva, split tva, monitorul oficial

In Monitorul Oficial nr. 106 din 2 februarie 2018, a fost publicat OPANAF 223/2018 pentru aprobarea Formularului 086 "Notificare privind aplicarea/renuntarea la aplicarea mecanismului de plata defalcata a TVA".

Declaratia 086 prevede schimbarile care au fost aduse prin Legea nr. 275/2017 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 23/2017  privind plata defalcata a TVA.

De la 1 ianuarie 2018, aplicarea mecanismului platii defalcate a TVA a devenit obligatorie doar pentru persoanele inregistrate in scopuri de TVA care inregistreaza obligatii fiscale restante reprezentand TVA peste un anumit cuantum sau care se afla sub incidenta legislatiei nationale privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa. Celelalte persoane impozabile in scopuri TVA pot alege pentru plata defalcata a TVA, conditia fiind sa notifice organul fiscal competent in acest sens. (Mai multe informatii aici!)

Pana vineri, 2 februarie 2018, in perioada octombrie-decembrie 2017, contribuabilii ce au optat pentru aplicarea sistemului split TVA au folosit modelul formularului 086 aprobat prin Ordinul ANAF nr. 2.743/2017, care a fost abrogat odata cu publicarea noului ordin.

Ce presupune formularul 086

Formularul 086, "Notificare privind aplicarea/renuntarea la aplicarea mecanismului de plata defalcata a TVA", se completeaza si se depune de persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, conform articolului 316 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare (Codul fiscal), care opteaza pentru aplicarea mecanismului de plata defalcata sau notifica organului fiscal aplicarea acestui mecanism ori solicita renuntarea la aplicarea mecanismului de plata defalcata a TVA, conform Ordonantei Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcata a TVA, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 275/2017, denumita in continuare ordonanta.

Formularul se completeaza, scriind cu majuscule, citet si complet, toate datele prevazute de acesta. De retinut ca se intocmeste in doua exemplare, dintre care unul, semnat conform legii, se depune la registratura organului fiscal competent sau se comunica prin posta, cu confirmare de primire, iar al doilea se pastreaza de catre persoana impozabila.
Ionut Udriste de Ionut Udriste
Editor cu experienta de 5 ani in domeniul contabil si fiscal. Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Monitorul Oficial: Formularul 086 valabil pentru 2018":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016