Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Split TVA. Care sunt obligatiile clientilor fata de furnizori?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Mar. 2018
Tags: tva, split tva, mecanismul de plata defalcata, codul fiscal

In analiza de mai jos, o firma platitoare de TVA vinde marfa unui client care aplica sistemul Split TVA.

Vom vedea cum achita marfa firma care aplica Split TVA catre firma care nu practica mecanismul. Totodata, vom stabili cum plateste firma care nu practica Split TVA contravaloarea marfii cumparate de la un furnizor care aplica sistemul.

Iata raspunsul specialistului!

Potrivit art 3 alin (3) din OG 23/2017 privind plata defalcata a TVA:

"Persoanele inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal care aplica mecanismul platii defalcate a TVA au obligatia sa plateasca contravaloarea TVA aferente achizitiilor de bunuri si servicii din contul de TVA, cu exceptia operatiunilor prevazute la art. 14 alin. (1)."

Asadar, persoana care aplica mecanismul platii defalcate are obligatia sa faca doua plati catre persoana care nu aplica mecanismul platii defalcate (TVA trebuie achitat din contul distinct de TVA deschis la trezorerie sau banca in contul curent al furnizorului, iar baza impozabila se achita din contul curent tot in contul curent al furnizorului). Persoana care nu aplica sistemul split TVA nu are deschis cont distinct de TVA.

Se excepteaza de la aceste prevederi platile efectuate cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar (art. 14 alin. 1 din O.G. 23/2017).

Referitor la platile efectuate cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar, conform art 15 din O.G. 23/2017, persoanele impozabile care aplica plata defalcata a TVA "au obligatia sa vireze in contul de TVA propriu, in termen de 30 zile lucratoare de la incasarea contravalorii livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii:

a) TVA aferenta incasarilor prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar;
b) TVA care nu a fost platita in contul de TVA de catre alte persoane decat cele prevazute la art. 3 alin. (1). Optional poate fi virata in contul de TVA si TVA care nu a fost platita in contul de TVA de catre persoanele prevazute la art. 3 alin. (1);
c) TVA aferenta instrumentelor de plata emise anterior datei de la care furnizorul/prestatorul aplica plata defalcata a TVA si incasate dupa aceasta data."

De asemenea , persoanele care aplica split TVA au urmatoarele obligatii:

- sa depuna in numerar/sa vireze in contul de TVA propriu, in termen de 30 de zile lucratoare de la incasarea contravalorii livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii, diferenta intre TVA aferenta incasarilor in numerar si TVA aferenta platilor in numerar efectuate intr-o zi. In cazul institutiilor publice inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, prevazute la art. 2 alin. (1) si (2), TVA aferenta contravalorii livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii incasate in numerar se transfera integral in contul de TVA propriu, in termen de 30 zile lucratoare de la incasare.
- sa vireze in contul de TVA propriu, in termen de 30 de zile lucratoare de la incasare, TVA aferenta facturilor emise inainte de data la care aplica plata defalcata a TVA si achitate dupa aceasta data, care nu au fost incasate in contul de TVA.

2. Potrivit art 3 alin 1 coroborat cu art 3 alin 3 din O.G. 23/2017, in cazul in care atat clientul cat si furnizorul aplica mecanismul platii defalcate a TVA, clientul va face 2 plati, astfel:

- TVA aferenta achizitiilor se va plati din contul distinct de TVA al clientului deschis la trezorerie sau banca  in contul distinct de TVA al furnizorului deschis la trezorerie sau banca
-  baza impozabila se va plati din contul curent al clientului in contul current al furnizorului.
Redam mai jos si prevederile art 3 alin 1 din O.G. 23/2017:

"Persoanele impozabile, cu exceptia institutiilor publice, inregistrate in scopuri de TVA, au obligatia sa plateasca contravaloarea TVA aferente achizitiilor de bunuri si servicii intr-un cont de TVA al furnizorului/prestatorului care aplica mecanismul platii defalcate a TVA."

Raspuns oferit pentru www.portalcodulfiscal.ro de Ionut Jinga, consultant fiscal.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Split TVA. Care sunt obligatiile clientilor fata de furnizori?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016