Atentie contabili!


Modificari importante privind plafoanele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Guvernul a cerut Comisiei Europene derogare pentru Split TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ionut Udriste la 12 Feb. 2018
Tags: comisia europeana, tva, split tva, plata defalcata a tva

Guvernul a trimis, in cele din urma, la Comisia Europeana o cerere de derogare pentru Split TVA de la directiva Uniunii Europene (UE), privind sistemul comun de TVA, scrie Profit.ro.

Cererea vine dupa ce, anul trecut, ministerul a respins mesajele Comisiei prin care aceasta propunea sa ajute autoritatile romane in avans pentru a se asigura ca legislatia respectiva respecta regulile Uniunii Europene. La acel moment, Ministerul Finantelor sustinea ca pentru modelul romanesc de Split TVA nu este necesara derogarea de la CE, de aceea, Guvernul a solicitat abia acum derogarea.

In prezent, Comisia Europeana analizeaza cererea, avand la dispozitie opt luni pentru a finaliza procedura. Dupa obtinerea tuturor datelor, statele membre vor fi informate si se va pregati o propunere pentru Consiliul European, privind acordarea sau neacordarea derogarii, potrivit Profit.ro.

Cine aplica split TVA

Ordonanta Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcata a TVA a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2018. Mecanismul de plata defalcata a taxei pe valoare adaugata (Split TVA) este obligatoriu pentru companiile in insolventa si cele cu datorii la plata TVA, in timp ce pentru restul firmelor este optional.

- La 31 decembrie 2017 inregistreaza obligatii fiscale reprezentand TVA, restante, cu exceptia celor a caror executare silita este suspendata in conditiile articolului 235 din Codul de procedura fiscala, in cuantum mai mare de 15.000 de lei in cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei in cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 de lei pentru restul contribuabililor, daca aceste obligatii nu sunt achitate pana la data de 31 ianuarie 2018.

- Incepand cu data de 1 ianuarie 2018 inregistreaza obligatii fiscale reprezentand TVA, restante, neachitate in termen de 60 de zile lucratoare de la scadenta, cu exceptia celor a caror executare silita este suspendata in conditiile art. 235 din Codul de procedura fiscala, in cuantum mai mare de 15.000 de lei in cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei in cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 de lei pentru restul contribuabililor.

- Se afla sub incidenta legislatiei nationale privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa.

Mai multe informatii despre Split TVA in Raportul special "Plata defalcata a TVA - forma finala" pe care il puteti descarca de aici!
Ionut Udriste de Ionut Udriste
Editor cu experienta de 5 ani in domeniul contabil si fiscal. Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Guvernul a cerut Comisiei Europene derogare pentru Split TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind plafoanele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016