Tags: politici contabile
Atat starea de urgenta, cat si cea de alerta prelungita au generat reglementari legislative noi, in domeniul contabil. Fie ca se refera la somajul tehnic "de pandemie", ori la acordarea zilelor libere parintilor pentru supravegherea copiilor, in perioada inchiderii unitatilor de invatamant, inregistrarile contabile aferente:
-au relevat numeroase nereguli de aplicare a legii
-au condus la intetirea controalelor ANAF (se estimeaza ca urmarile acestor acte normative de “pandemie” se vor resimti cel putin 2 ani de acum inainte!)
-au sporit numarul amenzilor acordate.
Gandita si orientata special pentru a va veni in ajutor, lucrarea va ofera acum urmatoarele avantaje:
-38 de modele de politici contabile esentiale dintre care 9 – semnificative!
-100% editabile, usor de personalizat si printat rapid
-respecta fidel cerintele legislative 2020
-elimina riscul erorilor si al omisiunilor in inregistrarile dvs. fiscal-contabile
-formatul pe stick de memorie permite accesul imediat cu doar 1 simplu click, oricand si de oriunde
-poate fi achizitionata si in varianta online, vizualizarea fiind posibila imediat dupa achitarea comenzii.
ATENTIE! Lucrarea este actualizata in conformitate cu ultimele modificari aduse de: Legea nr. 156/2019, Legea nr. 263/2019 si OUG 78/2019.
Aceste modificari au afectat:Codul fiscal si OMFP nr. 1.802/2014!
In plus, Ordinul Ministrului Finantelor Publice nr. 2493/2019 a adus modificari la:
• TVA
• contributii sociale
• contributia asiguratorie pentru munca
• deprecierea creantelor
• etc.
De aici, necesitatea actualizarii unor politici contabile care sa stabileasca tratamentul corect al acestora in cadrul contabilitatii unei companii:
Au fost completate si actualizate politicile contabile privind tratamentul fiscal, dar si contabil ale prevederilor referitoare la TVA, impozitele pe veniturile din salarii si contributii, impozitul pe venitul microintreprinderilor, avansurile acordate furnizorilor, calculul impozitului pe profit.
Cateva lucruri de stiut despre politicile contabile
Politicile contabile influenteaza dimensiunea rezultatului contabil, a elementelor bilantiere si, ca o consecinta, valoarea indicatorilor economico-financiari. Ele trebuie alese astfel incat sa reflecte cat mai fidel imaginea firmei.
Modificarea politicilor contabile poate fi efectuata numai la inceputul unui exercitiu financiar si doar daca apar schimbari legislative sau daca noile politici ofera informatii mai relevante si mai credibile referitoare la operatiunile firmei. In rest, politicile contabile trebuie aplicate cu consecventa de la un exercitiu financiar la altul.
1. Imobilizari
2. Reevaluare
3. Elemente de natura stocurilor
4. Societati care au ca obiect de activitate constructia de locuinte
5. Datoriile societatii
6. Determinarea impozitelor datorate de societate
7. Creantele societatii
8. Disponibilitati si investitii pe termen scurt
9. Avansurile de trezorerie
10. Recunoasterea cheltuielilor
11. Recunoasterea veniturilor
12. Subventiile si alte fonduri nerambursabile
13. Corectarea erorilor contabile
14. Provizioane
15. Capital si rezerve
16. Repartizarea profitului
17. Profit reinvestit
18. Productia de bunuri si servicii
19. Reduceri comerciale si financiare
20. Active si datorii contingente
21. Evenimente ulterioare datei bilantului
22. Operatiuni din asocieri in participatie
23. Parti afiliate
24. Documente financiar-contabile
25. Operatiuni de lohn
26. Deplasari
27. Operatiuni de reorganizare
28. Aplicarea sistemului privind plata defalcata a TVA
29. Certificate verzi
30. Contracte de fiducie
31. Tichete si voucherele acordate
32. Asigurari complementare de sanatate si schemele de pensii facultative
33. Producatori de energie din surse regenerabile
34. Agentii de turism
35. Exercitiu financiar diferit de anul calendaristic
36. Repartizarea de dividende in cursul exercitiului financiar
37. Politici contabile privind somajul tehnic in starea de urgenta si starea de alerta
38. Politici contabile privind acordarea unor zile libere parintilor pentru supravegherea copiilor, in situatia inchiderii temporare a unitatilor de invatamant
- Cu acest Stick aveti propriul dvs. manual in doar cateva ORE
-Stick-ul va ofera un material standard, adaptabil pentru orice tip de societate, care nu trebuie decat sa fie completat cu elementele dvs. personalizate.
- Manualul standard prezentat pe Stick va ajuta sa gestionati situatiile noi
-El este un ghid util si complet si in ceea ce priveste tratamentul unor operatii cu care societatea nu s-a confruntat pana acum, dar cu care s-ar putea confrunta in viitorul apropiat.
- Va prezentati perfect in fata organelor de control
Politicile contabile constituie o parte integranta a situatiilor financiare si de aceea prezinta interes pentru inspectorii fiscali. Este vital ca aceste politici sa fie intocmite eficient si sa reflecte cat mai fidel imaginea firmei. Stick-ul pe care vi-l oferim rezolva acest aspect.
Nu uitati!
Manualul de politici contabile este un instrument de lucru extrem de util care constituie parte integranta a situatiilor financiare anuale. Nu e de mirare ca el constituie un punct major de interes pentru organele de control. Asigurati-va ca totul este in regula!
Manualul de politici contabile permite aplicarea unitara a tratamentelor contabile adecvate si, in plus, asigura continuitatea in aplicarea acestor tratamente in cazul reorganizarilor, al fuziunilor sau al preluarii contabilitatii unei societati. Este foarte important sa il aveti!

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Obligatii TVA achizitie si vanzare auto nou
Intrebare:
Va scriu pentru a va solicita opinia cu privire la o posibila vanzare a unui autovehicul aflat in prezent in proprietatea CLICKWARE SRL. Vehiculul a fost achizitionat recent de la un dealer auto din Cehia si nu a fost inca inmatriculat in Romania. In prezent, are numere provizorii cehe, valabile pana la sfarsitul lunii iunie.
Ia in considerare posibilitatea de a vinde autoturismul inainte de inmatricularea acestuia in Romania, direct catre o persoana fizica cu resedinta...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Prosumator. Decont accize
Intrebare:
Suntem prosumator. Producem energie electrica pe care o facturam partial furnizorului de energie si partial facem autofactura pentru ce consumam noi. Ce cantitate de energie se declara in decontul anual 120, toata cantitatea produsa (facturata furnizorului plus cantitatea pentru consum propriu din autofactura) sau doar cantitatea pentru cosumul propriu din autofactura?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Cesiune autoturism catre persoana fizica, contract leasing
Intrebare:
Am preluat o societate care avea in derulare un contract de leasing financiar pentru un autoturism. In luna martie firma achita valoarea leasingului, iar valoarea reziduala este facturata de societatea de leasing pe persoana fizica, mentionand ca s-a facut un contract de cesiune, iar masina a trecut in proprietatea persoanei fizice. Exista o factura facuta de firma de leasing catre o persoana fizica cu valoarea reziduala. Care este monografia contabila pentru aceasta situatie, cum o...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Ajustari pentru deprecierea creantelor
Intrebare:
Pana la data de 01.01.2025, societatea a fost platitoare de impozit pe venit si a constituit ajustari pentru deprecierea creantelor pana la 31.12.2024.
Incepand cu data de 01.01.2025, devine platitoare de impozit pe profit.
Situatia este urmatoarea:
Societatea, pe parcursul activitatii sale (cat timp a fost microintreprindere), a vandut marfuri catre clienti care nu au mai platit, a facturat chirii, a refacturat utilitati catre chiriasi, iar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Obligativitate ordine de deplasare pentru agentii de vanzari
Intrebare:
Pentru deductibilitatea cheltuielilor cu carburantul si a cheltuielilor de intretinere a autoturismelor utilizate in activitatea de prospectare si vanzari se intocmesc foi de parcurs lunare sub forma foilor de activitate zilnica (FAZ). Mai este necesara intocmirea de ordine de deplasare pentru deplasarile in afara localitatilor in situatiile in care deplasarea se realizeaza in aceeasi zi (nu se depasesc 12 ore)? Sau utilizarea acestora ar avea doar scop intern pentru verificarea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<