Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In acest articol vom discuta despre manualul de politici contabile. Vom vedea de ce este important, cand poate fi modificat, iar la final regasiti cateva exemple de situatii care justifica modificarea de politici contabile.
Necesitatea existentei manualului de politici contabile
Obligativitatea existentei unui manual de politici contabile este prevazuta de Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, prin precizarea obligativitatii dezvoltarii politicilor si procedurilor contabile prevazute de reglementarile contabile date in aplicarea Legii contabilitatii.
In aplicarea reglementarilor contabile, societatile trebuie sa dezvolte politici contabile proprii care se aproba de administratori, potrivit legii.
In cazul persoanelor juridice care nu au administratori, politicile contabile se aproba de persoanele care au obligatia gestionarii societatii respective.
De ce este necesar Manualul de politici contabile?
Manualul este necesar pentru a evita amenzile Potrivit prevederilor art. 41 din Legea contabilitatii republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, nerespectarea reglementarilor cu privire la aprobarea politicilor si procedurilor contabile prevazute de legislatie constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 4.000 lei.
Manual de politici contabile - Stick USB
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Manualul este necesar pentru a asigura o baza unica de aplicare a tratamentelor contabile Prin existenta unui manual al politicilor contabile se asigura faptul ca orice persoana nou angajata isi va insusi manualul politicilor contabile si va avea mai putine nelamuriri referitoare la operatiunile contabile pe care trebuie sa le realizeze. Manualul de politici contabile fiind aprobat de catre administratori, preia din raspunderea contabilului in privinta interpretarii si analizarii fiecarei tranzactii si operatiuni economice si a identificarii tratamentului contabil adecvat.
Manualul este elaborat de catre persoanele care aplica reglementarile contabile (director economic, contabili, salaria?i ai departamentelor de contabilitate, financiar) si aprobat de catre administrator in aplicarea reglementarilor contabile, societatile trebuie sa dezvolte politici contabile proprii care se aproba de catre administratori sau de catre persoanele care au obligatia gestionarii societatii respective. Avand in vedere ca, de multe ori, administratorii nu au timpul efectiv necesar, si ca aplicarea si cunoasterea legislatiei contabile este apanajul contabililor, al angajatilor din departamentul financiar-contabil, redactarea manualului politicilor contabile aplicabil societatii revine acestora.
Cand poate fi determinata modificarea politicilor contabile
Modificarile de politici contabile pot fi determinate de:
a) initiativa entitatii, caz in care modificarea se va justifica in notele explicative la situatiile financiare anuale;
b) o decizie a unei autoritati competente si care se impune entitatii (modificare de reglementare), caz in care modificarea nu trebuie justificata in notele explicative, ci doar mentionata in acestea.
Modificarea de politica contabila la initiativa entitatii poate fi determinata de:
-o modificare exceptionala intervenita in situatia entitatii sau in contextul economico-financiar in care aceasta isi desfasoara activitatea;
-obtinerea unor informatii credibile si mai relevante.
Exemple de situatii care justifica modificarea de politici contabile pot fi:
-admiterea la tranzactionare pe o piata reglementata a valorilor mobiliare pe termen scurt ale entitatii sau retragerea lor de la tranzactionare;
-schimbarea actionariatului, datorata intrarii intr-un grup, daca noile metode asigura furnizarea unor informatii mai fidele;
-fuziuni si operatiuni asimilate efectuate la valori contabile, caz in care se impune armonizarea politicilor contabile ale societatii absorbite cu cele ale societatii absorbante etc.
Manualul de Politici Contabile a fost actualizat! Evitati controale si amenzi de pana la 4.000 de lei. Click AICI>>
Schimbarea conducatorilor entitatii nu justifica modificarea politicilor contabile!
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
61 de formulare obligatorii pentru Departamentul Contabilitate si proceduri contabile pentru societati comerciale18 proceduri contabile pentru societati comerciale, gata intocmite!Documente editabile, obligatorii pentru contabili: Proceduri contabile noi in 2015!Seminarul National de Contabilitate, Ziua II - Totul despre Ordinul 305518 proceduri contabile pentru societati comerciale!Ultimele articole
Evitati amenzi de pana la 4.000 lei! 36 de proceduri contabile de actualitate va salveaza la orice control ANAFModele de politici contabile. Elimina riscul erorilor fiscal-contabileManual de politici contabile, actualizat conform cerintelor legislative generate de pandemia 2020. Protejeaza-te impotriva amenzilor ANAF!Manualul Contabilului Incepator: exemple de situatii practice cu care se confrunta un contabil in orice firmaManual de Politici Contabile: 34 de aspecte esentiale in 2015Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"