Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Am o intrebare legata de modul de facturare si valoarea la care se emite despagubirea aferenta bunurilor deterioarate in timpul transportului. In ce masura este corect ca valoarea despagubirii sa fie calculata la pretul de lista practicat de societate. Binenteles excluzand TVA-ul. Pe factura mentionandu-se c/val bunuri deteriorate. Multumesc!
Valoarea prejudiciului care trebuie recuperat este formata din urmatoarele elemente de calcul:
-costul bunurilor depreciate;
-suma TVA aferenta bunurilor facturate de furnizor, dar depreciate, suma inregistrata in rulajul debitor al contului 4426
-serviciile de sortare a bunurilor depreciate (daca este cazul);
-costul altor servicii accesorii achizitiei (manipulare, incarcare, stivuire, etc.), daca este cazul;
-orice alte costuri inregistrate de catre cumparator cu privire la achizitia bunurilor depreciate care nu mai pot fi valorificate.
Pentru bunurile deteriorate, valoarea despagubirii poate fi stabilita potrivit propriilor politici contabile, fie la costul de achizitie al bunurilor, fie la pretul din lista practicata de societate.
Monografie contabila poate fi urmatoarea:
Proceduri obligatorii pentru implementarea Standardelor de Control Intern Managerial
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
- Facturarea prejudiciului catre transportator/casa de expeditii care va cuprinde toate costurile (inclusiv bunurile deteriorate) si valoarea TVA ajustat:
4111 = 7588/7581 (analitic despagubiri)
- Ajustare TVA aferent marfurilor achizitionate si deteriorate
6588 = 4426
- Scoaterea din evidenta a marfurilor distruse:
6588 = 371 (costul de achizitie)
6588 = 401 (pentru serviciile primite)
- Incasarea prejudiciului de la casa de expeditii
5121 = 4111
Din punct de vedere al impozitului pe profit, cheltuiala inregistrata cu prejudiciul este deductibila fiscal la determinarea rezultatului fiscal (profit sau pierdere) deoarece este aferenta veniturilor impozabile inregistrate in creditul contului 7588/7581.
In factura emisa puteti inscrie mentiunea "prejudiciu bunuri transportate conform contract/comanda nr. .../data" si baza legala "Legea nr. 227/2015 art. 286 alin. (4) lit. b).
Raspuns oferit in luna noiembrie 2022 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"