Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Comisia Europeana: Deficitul de incasare de TVA a crescut in Romania si in alte cinci state membre UE

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 21 Sep. 2018
Tags: deficit de incasare de tva, tva, incasare de tva

Deficitul de incasare a TVA-ului a crescut, in 2016, in sase state membre, respectiv Romania, Finlanda, Marea Britanie, Irlanda, Estonia si Franta, pierderile totale fiind atunci de aproape 150 de miliarde de euro din Taxa pe Valoare Adaugata (TVA), potrivit unui studiu publicat, vineri, de Comisia Europeana.

Deficitul de incasare a TVA-ului se refera la diferenta dintre veniturile din TVA preconizate si suma colectata efectiv. In ciuda eforturilor depuse de state pentru a imbunatati colectarea TVA-ului, din cifre reiese ca sunt necesare o reforma a sistemului TVA actual al UE si o mai buna cooperare la nivelul Uniunii, ceea ce ar face ca statele membre sa poata utiliza la maximum in bugetele lor veniturile din TVA.

Concret, deficitul de incasare a TVA-ului a inregistrat o scadere cu 10,5 miliarde de euro, ajungand la 147,1 miliarde de euro in 2016, adica la 12,3% din veniturile totale din TVA fata de 13,2% in 2015. Totusi, desi deficitul de incasare a TVA-ului a crescut in sase state membre (Romania, Finlanda, Marea Britanie, Irlanda, Estonia si Franta), au fost multe state care au inregistrat scaderi la acest capitol, mai exact 22 de state membre. Bulgaria, Letonia, Cipru si Olanda au inregistrat performante foarte bune, si anume o scadere de peste cinci puncte procentuale a pierderilor din TVA fiecare.

"Statele membre au imbunatatit colectarea TVA-ului pe intreg teritoriul UE, ceea ce este laudabil si trebuie recunoscut. Este insa inacceptabil ca bugetele nationale sa piarda 150 de miliarde de euro pe an, mai ales atunci cand 50 de miliarde din aceasta suma umfla buzunarele infractorilor, ale celor care comit fraude si probabil chiar ale teroristilor. Aceasta situatie se va imbunatati substantial numai prin reforma in domeniul TVA pe care am propus-o cu un an in urma. Invit statele membre sa avanseze in directia sistemului definitiv de TVA inainte de alegerile pentru Parlamentul European din 2019", a declarat comisarul pentru afaceri economice si financiare, impozitare si vama, Pierre Moscovici.
 
Aceasta reforma profunda, de care vorbeste comisarul Pierre Moscovici, ar imbunatati si ar moderniza sistemul atat pentru guverne, cat si pentru mediul de afaceri si l-ar face mai robust si mai simplu de utilizat de catre companii, se subliniaza in studiul citat.
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Comisia Europeana: Deficitul de incasare de TVA a crescut in Romania si in alte cinci state membre UE":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016