Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Deficitul de incasare a TVA-ului a crescut, in 2016, in sase state membre, respectiv Romania, Finlanda, Marea Britanie, Irlanda, Estonia si Franta, pierderile totale fiind atunci de aproape 150 de miliarde de euro din Taxa pe Valoare Adaugata (TVA), potrivit unui studiu publicat, vineri, de Comisia Europeana.
Concret, deficitul de incasare a TVA-ului a inregistrat o scadere cu 10,5 miliarde de euro, ajungand la 147,1 miliarde de euro in 2016, adica la 12,3% din veniturile totale din TVA fata de 13,2% in 2015. Totusi, desi deficitul de incasare a TVA-ului a crescut in sase state membre (Romania, Finlanda, Marea Britanie, Irlanda, Estonia si Franta), au fost multe state care au inregistrat scaderi la acest capitol, mai exact 22 de state membre. Bulgaria, Letonia, Cipru si Olanda au inregistrat performante foarte bune, si anume o scadere de peste cinci puncte procentuale a pierderilor din TVA fiecare.
"Statele membre au imbunatatit colectarea TVA-ului pe intreg teritoriul UE, ceea ce este laudabil si trebuie recunoscut. Este insa inacceptabil ca bugetele nationale sa piarda 150 de miliarde de euro pe an, mai ales atunci cand 50 de miliarde din aceasta suma umfla buzunarele infractorilor, ale celor care comit fraude si probabil chiar ale teroristilor. Aceasta situatie se va imbunatati substantial numai prin reforma in domeniul TVA pe care am propus-o cu un an in urma. Invit statele membre sa avanseze in directia sistemului definitiv de TVA inainte de alegerile pentru Parlamentul European din 2019", a declarat comisarul pentru afaceri economice si financiare, impozitare si vama, Pierre Moscovici.

Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Corectii majore prin Normele de aplicare a Codului fiscalFactura UE si livrare Non-UE. O situatie de export complicata, rezolvata de consultantTVA pentru transport de marfaOPANAF 2201 – Numarul de evidenta a platiiBunuri lipsa la receptie. Care va fi tratamentul fiscal?Ultimele articole
Platitor de TVA. Termen limita pentru Declaratia privind schimbarea perioadei fiscale in MAI 2025Coduri TVA in SAF-T. Care este diferenta intre codurile 321101 si 391101?E-TVA, operational din 1 IULIE 2025. NU amanati verificarea fisierelor din SPV!PFA in domeniul IT? Atentie la codul CAEN ales si la plafonul de TVAVenituri din cedarea bunurilor. In ce conditii se face trecerea la platitor de TVA?
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"