Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Deficitul de incasare a TVA-ului a crescut, in 2016, in sase state membre, respectiv Romania, Finlanda, Marea Britanie, Irlanda, Estonia si Franta, pierderile totale fiind atunci de aproape 150 de miliarde de euro din Taxa pe Valoare Adaugata (TVA), potrivit unui studiu publicat, vineri, de Comisia Europeana.
Concret, deficitul de incasare a TVA-ului a inregistrat o scadere cu 10,5 miliarde de euro, ajungand la 147,1 miliarde de euro in 2016, adica la 12,3% din veniturile totale din TVA fata de 13,2% in 2015. Totusi, desi deficitul de incasare a TVA-ului a crescut in sase state membre (Romania, Finlanda, Marea Britanie, Irlanda, Estonia si Franta), au fost multe state care au inregistrat scaderi la acest capitol, mai exact 22 de state membre. Bulgaria, Letonia, Cipru si Olanda au inregistrat performante foarte bune, si anume o scadere de peste cinci puncte procentuale a pierderilor din TVA fiecare.
"Statele membre au imbunatatit colectarea TVA-ului pe intreg teritoriul UE, ceea ce este laudabil si trebuie recunoscut. Este insa inacceptabil ca bugetele nationale sa piarda 150 de miliarde de euro pe an, mai ales atunci cand 50 de miliarde din aceasta suma umfla buzunarele infractorilor, ale celor care comit fraude si probabil chiar ale teroristilor. Aceasta situatie se va imbunatati substantial numai prin reforma in domeniul TVA pe care am propus-o cu un an in urma. Invit statele membre sa avanseze in directia sistemului definitiv de TVA inainte de alegerile pentru Parlamentul European din 2019", a declarat comisarul pentru afaceri economice si financiare, impozitare si vama, Pierre Moscovici.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Perioada fiscala impozabila. Identificare, definitii, prevederi actualeDocumentar fiscal: Perioada fiscala a taxei pe valoarea adaugataBaza de impozitare a TVA pentru livrarile de constructii si terenuriLivrarea bunurilor in regim de scutire fara drept de deducere a TVAProgramul Start-Up Nation, blocat! Ministrul Economiei promite sa remedieze situatiaUltimele articole
Miercuri, 15 ianuarie 2025, termen limita pentru depunerea unor declaratii importantePlafoane incasari si plati in numerar 2025Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVA, schimbata prin Ordinul 7032/2024Reminder ANAF! Declaratii care au scadenta pe 10 ianuarie 2025Seminarii web ANAF pentru luna ianuarie 2025. Ce teme vor fi abordateAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"