Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Deficitul de incasare a TVA-ului a crescut, in 2016, in sase state membre, respectiv Romania, Finlanda, Marea Britanie, Irlanda, Estonia si Franta, pierderile totale fiind atunci de aproape 150 de miliarde de euro din Taxa pe Valoare Adaugata (TVA), potrivit unui studiu publicat, vineri, de Comisia Europeana.
Concret, deficitul de incasare a TVA-ului a inregistrat o scadere cu 10,5 miliarde de euro, ajungand la 147,1 miliarde de euro in 2016, adica la 12,3% din veniturile totale din TVA fata de 13,2% in 2015. Totusi, desi deficitul de incasare a TVA-ului a crescut in sase state membre (Romania, Finlanda, Marea Britanie, Irlanda, Estonia si Franta), au fost multe state care au inregistrat scaderi la acest capitol, mai exact 22 de state membre. Bulgaria, Letonia, Cipru si Olanda au inregistrat performante foarte bune, si anume o scadere de peste cinci puncte procentuale a pierderilor din TVA fiecare.
"Statele membre au imbunatatit colectarea TVA-ului pe intreg teritoriul UE, ceea ce este laudabil si trebuie recunoscut. Este insa inacceptabil ca bugetele nationale sa piarda 150 de miliarde de euro pe an, mai ales atunci cand 50 de miliarde din aceasta suma umfla buzunarele infractorilor, ale celor care comit fraude si probabil chiar ale teroristilor. Aceasta situatie se va imbunatati substantial numai prin reforma in domeniul TVA pe care am propus-o cu un an in urma. Invit statele membre sa avanseze in directia sistemului definitiv de TVA inainte de alegerile pentru Parlamentul European din 2019", a declarat comisarul pentru afaceri economice si financiare, impozitare si vama, Pierre Moscovici.

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari

Cartea Verde a Contabilitatii

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
OPANAF 3159/2017: Procedura de solutionare a cererilor de rambursare a TVA, formulate de persoane impozabile neinregistrateRomanii care lucreaza in strainatate ar putea primi mai usor deciziile de pensionareAchizitie de bunuri cu transport din tara UE, dar facturata de o tara non-UE. Declaratia 390Ajustarea bazei de impozitare pentru clienti declarati in stare de falimentAlerta fiscalitate 30 iunie - 04 iulieUltimele articole
Prosumator. Obligatii fiscale si MONOGRAFIE contabila explicataSchimbari majore la TVA: noi cote, reguli si masuri tranzitoriiMajorare TVA din 2025: Cota unica ajunge la 21%, cea redusa la 11% si se aplica limitatE-TVA ANAF. MODEL de raspuns in cazul in care exista diferente de TVASAF-T: Firmele cu cod TVA intracomunitar depun D406?
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"