Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Deficitul de incasare a TVA-ului a crescut, in 2016, in sase state membre, respectiv Romania, Finlanda, Marea Britanie, Irlanda, Estonia si Franta, pierderile totale fiind atunci de aproape 150 de miliarde de euro din Taxa pe Valoare Adaugata (TVA), potrivit unui studiu publicat, vineri, de Comisia Europeana.
Concret, deficitul de incasare a TVA-ului a inregistrat o scadere cu 10,5 miliarde de euro, ajungand la 147,1 miliarde de euro in 2016, adica la 12,3% din veniturile totale din TVA fata de 13,2% in 2015. Totusi, desi deficitul de incasare a TVA-ului a crescut in sase state membre (Romania, Finlanda, Marea Britanie, Irlanda, Estonia si Franta), au fost multe state care au inregistrat scaderi la acest capitol, mai exact 22 de state membre. Bulgaria, Letonia, Cipru si Olanda au inregistrat performante foarte bune, si anume o scadere de peste cinci puncte procentuale a pierderilor din TVA fiecare.
"Statele membre au imbunatatit colectarea TVA-ului pe intreg teritoriul UE, ceea ce este laudabil si trebuie recunoscut. Este insa inacceptabil ca bugetele nationale sa piarda 150 de miliarde de euro pe an, mai ales atunci cand 50 de miliarde din aceasta suma umfla buzunarele infractorilor, ale celor care comit fraude si probabil chiar ale teroristilor. Aceasta situatie se va imbunatati substantial numai prin reforma in domeniul TVA pe care am propus-o cu un an in urma. Invit statele membre sa avanseze in directia sistemului definitiv de TVA inainte de alegerile pentru Parlamentul European din 2019", a declarat comisarul pentru afaceri economice si financiare, impozitare si vama, Pierre Moscovici.
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Top modificari fiscale aduse de Legea 186/2015. Cele 7 schimbari care schimba domeniul fiscalDivanul viitoruluiLegea nr. 258/2015 pentru modificarea OG 80/2001 privind stabilirea unor normative de cheltuieli pentru autoritatile administratiei publice si institutiile publiceProiect nou: Accizele si legislatia comerciala se modificaANAF: Romania functioneaza cu taxele taleUltimele articole
Decont precompletat E-TVA. Noutati care se aplica in anul 2025E-commerce. Care este documentul prin care se declara incasarile onlineFacturare amenda. Se factureaza cu sau fara TVA?TVA deductibil. Cum se deduc bonurile fiscale de combustibilCota TVA cafea. Este de 9% sau de 19% in 2025?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"