Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Stock option plan. Ce tratament fiscal aplicam?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 03 Sep. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, stock option plan, inregistrari contabile, legea 31/1990

Vom stabili mai jos cum procedam din punct de vedere fiscal si contabil in cazul majorarii de capital la o societate pe actiuni, prin emitere de noi actiuni care vor fi vandute salariatilor societatii.


Solutia consultantului:

In ceea ce priveste posibilitatea acordarii de catre companie angajatilor a unor optiuni/actiuni, mentionam ca in legislatia fiscala din Romania, sistemul a fost preluat sub denumirea de  stock option plan (SOP).

Potrivit prevederilor art. 55 alin. (4) lit. p) si art. 296 indice 16 lit. m) din Codul fiscal, in cadrul SOP (stock options plan), momentele acordarii si exercitarii nu reprezinta evenimente taxabile din punctul de vedere al impozitului pe salariu si al contributiilor sociale obligatorii.

Avantajele sub forma dreptului la stock options plan, la momentul acordarii si la momentul exercitarii acestora nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit si nu se cuprind, potrivit art. 296 indice 16 lit. m) din Codul fiscal, in baza lunara a contributiilor sociale obligatorii.

Totodata, Codul fiscal prevede la art. 66 alin. (1) ca in cazul tranzactiilor cu actiuni cumparate la pret preferential, in cadrul sistemului stok options plan, castigul se determina ca diferenta intre pretul de vanzare si pretul de cumparare preferential, diminuat cu costurile aferente tranzactiei.

Castigurile susceptibile a fi considerate avantaje in cadrul acestor planuri de actiuni pot fi:

1) la momentul achizitiei actiunilor sau al exercitarii dreptului atribuit - in acest caz, castigul corespunde diferentei intre valoarea pe piata a actiunilor la data exercitarii optiunii si pretul lor de achizitie prestabilit cu ocazia acordarii dreptului de optiune; pentru fidelizarea salariatilor sau pentru recompensarea lor, pretul prestabilit va fi intotdeauna inferior celui reprezentat de valoarea nominala a actiunilor la momentul acordarii dreptului.

Potrivit prevederilor Codului fiscal, avantajele sub forma dreptului la stock options plan, la momentul angajarii si implicit la momentul acordarii (primele doua etape), sunt venituri neimpozabile;

2) la momentul cesiunii sau vanzarii actiunilor cumparate (a treia etapa) - asa-numitul castig de capital (daca exista) corespunde diferentei intre pretul de vanzare al actiunilor si valoarea lor pe piata la momentul exercitarii dreptului de optiune; in cazul tranzactiilor cu actiuni cumparate la pret preferential, in cadrul sistemului stock options plan, castigul se determina ca diferenta intre pretul de vanzare si pretul de cumparare preferential, diminuat cu comisioanele datorate si se impoziteaza.

In cadrul SOP exista urmatoarele momente:

1. angajarea optiunii (grant) - se acorda optiunea de a cumpara un numar de actiuni la un anumit moment in viitor, la un pret determinat. Acest moment nu reprezinta un moment taxabil conform prevederii Codului fiscal, deoarece angajatul nu realizeaza efectiv un castig;
2. momentul in care se indeplineste conditia de timp (vesting) - persoana a ramas angajata societatii si, dupa trecerea perioadei de timp stipulata este indreptatita sa cumpere actiunile;
3. momentul acordarii (exercise) - angajatul isi exercita dreptul de a cumpara actiunile la pretul preferential stabilit. Acest drept se va exercita numai daca pretul actiunii pe piata este mai mare (optiunea este in the money). Daca pretul pe piata este mai mic decat cel stabilit (optiunea este under water), angajatul nu are niciun interes sa exercite acest drept - este mai eficient sa cumpere direct de pe piata. Conform Codului fiscal, nici acest moment nu este taxabil;

4. momentul vanzarii actiunilor (sale) - angajatul vinde actiunile si realizeaza un castig de capital calculat ca diferenta intre pretul de vanzare (pretul pietei) si pretul preferential la care le-a cumparat, minus comisioane si speze aferente tranzactiei.

Exista insa situatii in care instrainarea actiunilor poate sa genereze venituri din salarii.

Aceste situatii pot fi:

a) prevederea ca, dupa o anumita perioada, actiunile vor fi vandute de catre angajator sau un tert angajatilor la un pret cu discount fata de pretul pietei.

In asemenea conditii, indiferent de evolutia pietei de capital, angajatul va cumpara intotdeauna mai ieftin.

Aceasta situatie poate intra sub prevederile Codului fiscal, art. 55 pct. 3 lit. b):

Avantajele, cu exceptia celor prevazute la alin. (4), primite in legatura cu o activitate dependenta includ, insa nu sunt limitate la: [...] cazare, hrana, imbracaminte, personal pentru munci casnice, precum si alte bunuri sau servicii oferite gratuit sau la un pret mai mic decat pretul pietei;

b) salariatii nu devin actionari, ci doar li se ofera diferenta intre pretul pietei la momentul exercitarii optiunii si pretul preferential stabilit la momentul angajarii optiunii. In aceasta situatie, angajatul primeste un bonus salarial calculat in functie de valoarea actiunii, si nu un castig de capital.

Din punct de vedere legal, vanzarea actiunilor este reglementata de Legea 31/1990 a societatilor comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Operatiunile efectuate se vor evidentia in contabilitate asa cum acestea se produc, in baza documentelor justificative. Principalele inregistrari contabile aferente majorarii capitalului social prin emisiunea de noi actiuni sunt:

1.    Subscrierea actiunilor:

456        =        1011            
"Decontari cu actionarii/asociatii    "Capital subscris nevarsat"
          privind capitalul"                    

2. Efectuarea varsamintelor:

        5121        =        456            
    "Conturi la banci in lei"       "Decontari cu actionarii/asociatii
                           privind capitalul"

3.  Trecerea capitalului subscris nevarsat la capital subscris varsat


1011        =        1012                 
        "Capital subscris nevarsat"    "Capital subscris varsat"

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Stock option plan. Ce tratament fiscal aplicam?":
Rating:

Nota: 3.75 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole similare

Atentie: Codul fiscal se modifica! Noile propuneri
Mai multe articole despre stock option plan
Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016