Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Inregistrarea speciala in scop de TVA. Ce procedura e necesara pentru achizitii si livrari intracomunitare?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 06 Nov. 2013 Exclusiv
Tags: tva, registrul operatorilor intracomunitari, inregistrarea speciala, scopuri de tva, declaratii

Analizam mai jos modul in care va efectua achizitii si livrari intracomunitare o societate de tip microintreprindere, neplatitoare de TVA, precum si ce obligatii declarative apar.



Precizam ca societatea este obligata sa se inregistreze special in scopuri de TVA, conform art 153 alin 1 din Codul fiscal, precum si in Registrul operatorilor intracomunitari.

Astfel, daca  societatea nu depaseste plafonul de cifra de afaceri de 220.000 lei  pentru a deveni platitor de TVA normal, aceasta se poate inregistra DOAR pt activitati intracomunitare (si primeste alt cod fiscal pe care il foloseste pt activitatea intracomunitara). Aceasta inregistrare Nu are nimic de a face  cu cifra de afaceri sau cu plafonul prin care esti obligat sa devii platitor de TVA(65.000 euro sau 220.000 ron)
 
Desigur, daca doreste, prin optiune, firma se poate inregistra in scop de tva si pt toata activitatea (inclusiv din Romania) dar, indiferent de optiune trebuie sa fie inregistrata si in Registrul Operatorilor Intracomunitari.
 
Pentru inregistrarea speciala in  scopuri de TVA conform art. 153 indice 1  societatea va depune Declaratia de inregistrare in scopuri de TVA/Declaratia de mentiuni  pentru alte persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii  - Formulat 091, Declaratia  se depune, direct sau prin imputernicit/reprezentant legal/reprezentant fiscal, la registratura organului fiscal unde contribuabilul isi are sediul activitatii economice.
 
In vederea inscrierii in Registrul operatorilor intracomunitari, societatea  trebuie sa depuna la organul fiscal competent formularul (095) "Cerere de inregistrare in/radiere din Registrul operatorilor intracomunitari", insotita de urmatoarele documente:
 
- certificatele de cazier judiciar eliberate de autoritatile competente din Romania ale administratorilor, in cazul societatilor pe actiuni, inclusiv al celor in comandita pe actiuni;
 
- certificatele de cazier judiciar eliberate de autoritatile competente din Romania ale administratorilor si ale asociatilor care detin minimum 5% din capitalul social al societatii, in cazul celorlalte forme de societati comerciale;

- certificatul constatator emis de oficiul registrului comertului din care sa rezulte repartizarea capitalului social intre asociati, valabil la data depunerii cererii.
 
Organul fiscal analizeaza si dispune aprobarea sau respingerea cererii de inregistrare in Registrul operatorilor intracomunitari odata cu aprobarea ori respingerea cererii de inregistrare in scopuri de TVA.
 
Inregistrarea in Registrul operatorilor intracomunitari produce efecte incepand cu data comunicarii deciziei privind inscrierea in Registrul operatorilor intracomunitari. In cazul persoanelor impozabile pentru care legea prevede ca inregistrarea in scopuri de TVA devine valabila cu data de 1 a lunii urmatoare depunerii cererii de inregistrare, inscrierea in Registrul operatorilor intracomunitari opereaza cu data comunicarii deciziei, dar nu inainte de data inregistrarii in scopuri de TVA.

Sursa: PortalContabilitate.ro




Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Inregistrarea speciala in scop de TVA. Ce procedura e necesara pentru achizitii si livrari intracomunitare?":
Rating:

Nota: 4.38 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016