Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Procedura de eliberare a certificatelor privind TVA, in cazul achizitiilor intracomunitare de mijloace de transport

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Stancu Alina la 15 Sep. 2022
Procedura de eliberare a certificatelor privind TVA, in cazul achizitiilor intracomunitare de mijloace de transport
Tags: certificate tva, inmatriculare in romania

Prezenta procedura se aplica pentru eliberarea certificatelor necesare inmatricularii in Romania a mijloacelor de transport achizitionate din statele membre ale Uniunii Europene de catre persoanele care nu sunt inregistrate si care nu trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania conform art. 316 din Codul fiscal.

Prezenta procedura nu se aplica pentru achizitiile intracomunitare de mijloace de transport efectuate de persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania conform art. 316 din Codul fiscal.

Prezenta procedura nu se aplica pentru mijloacele de transport achizitionate din Romania sau importate din afara Uniunii Europene.

Potrivit art. 266 alin. (3) din Codul fiscal, sunt considerate mijloace de transport noi:

a) vehiculele terestre cu motor a carui capacitate depaseste 48 cm3 sau a carui putere depaseste 7,2 kW, destinate transportului de pasageri sau bunuri, cu conditia sa nu fi fost livrate cu mai mult de 6 luni de la data intrarii in functiune sau sa nu fi efectuat deplasari care depasesc 6.000 km;
b) navele care depasesc 7,5 m lungime, cu conditia sa nu fi fost livrate cu mai mult de 3 luni de la data intrarii in functiune sau sa nu fi efectuat deplasari a caror durata totala depaseste 100 de ore, cu exceptia navelor atribuite navigatiei in largul marii si care sunt utilizate pentru transportul de calatori/bunuri cu plata sau pentru activitati comerciale, industriale sau de pescuit, precum si a navelor utilizate pentru salvare ori asistenta pe mare sau pentru pescuitul de coasta;
c) aeronavele a caror greutate la decolare depaseste 1.550 kg, cu conditia sa nu fi fost livrate cu mai mult de 3 luni de la data intrarii in functiune sau sa nu fi efectuat zboruri a caror durata totala depaseste 40 de ore, cu exceptia aeronavelor utilizate de companiile aeriene care realizeaza in principal transport international de persoane si/sau de bunuri cu plata.

Solicitantii unor certificate care sa ateste plata taxei pe valoarea adaugata, in cazul achizitiilor intracomunitare de mijloace de transport, in conditiile art. 324 alin. (3) din Codul fiscal si ale pct. 104 alin. (1) din normele metodologice, sunt defini?i de prezenta procedura ca fiind:

a) persoanele care nu sunt inregistrate si care nu au obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, indiferent daca sunt sau nu inregistrate conform art. 317 din Codul fiscal, care efectueaza o achizitie intracomunitara de mijloace de transport noi, taxabila in Romania;

b) persoanele care nu sunt inregistrate si care nu au obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, dar care sunt sau ar trebui sa fie inregistrate conform art. 317 din Codul fiscal, care efectueaza o achizitie intracomunitara de mijloace de transport care nu sunt noi in sensul art. 266 alin. (3) din Codul fiscal, taxabila in Romania.

In sensul prezentei proceduri, solicitantii unor certificate care sa ateste ca nu datoreaza taxa pe valoarea adaugata in Romania, in conditiile pct. 104 alin. (1) din normele metodologice sunt:

a) persoanele care nu sunt inregistrate si care nu au obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, indiferent daca sunt sau nu inregistrate conform art. 317 din Codul fiscal, care realizeaza in Romania o achizitie intracomunitara de mijloace de transport noi, care nu este impozabila in Romania conform art. 268 din Codul fiscal sau este scutita de taxa conform art. 293 din Codul fiscal;

b) persoanele neimpozabile care, cu ocazia schimbarii de resedinta, realizeaza un transfer de mijloace de transport noi din alt stat membru in Romania, daca la momentul livrarii nu a putut fi aplicata scutirea prevazuta la echivalentul din legislatia altui stat membru al art. 294 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, avand in vedere faptul ca respectivul transfer nu determina o achizitie intracomunitara de bunuri in Romania;

c) persoanele care nu sunt inregistrate si care nu au obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA conform art. 316 sau 317 din Codul fiscal, care efectueaza o achizitie intracomunitara de mijloace de transport care nu sunt noi in sensul art. 266 alin. (3) din Codul fiscal;

d) persoanele care nu sunt inregistrate si care nu au obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA conform art. 316, dar care sunt sau ar trebui sa fie inregistrate conform art. 317 din Codul fiscal, care efectueaza o achizitie intracomunitara de mijloace de transport care nu sunt noi in sensul art. 266 alin. (3) din Codul fiscal, achizitie care nu este taxabila in Romania.

Organul fiscal competent este organul fiscal in a carui raza teritoriala solicitantul isi are domiciliul fiscal sau in a carui evidenta acesta se afla inregistrat ca platitor de impozite si taxe.

Toate documentele depuse la organul fiscal potrivit prezentei proceduri intocmite intr-o limba straina trebuie insotite de traduceri in limba
romana certificate de traducatori autorizati, in conditiile art. 8 din Codul de procedura fiscala.

Solicitarea Certificatului privind taxa pe valoarea adaugata, in cazul achizitiilor intracomunitare de mijloace de transport

Pentru a solicita eliberarea formularului "Certificat privind taxa pe valoarea adaugata, in cazul achizitiilor intracomunitare de mijloace de transport", care sa ateste fie plata taxei pe valoarea adaugata, fie ca nu se datoreaza taxa pe valoarea adaugata in Romania, pentru achizitia intracomunitara a unui mijloc de transport, persoanele care au efectuat achizitia intracomunitara de mijloace de transport, trebuie sa depuna la organul fiscal competent, Cerere de eliberare a Certificatului privind taxa pe valoarea adaugata, in cazul achizitiilor intracomunitare de mijloace de transport.
 
Stancu Alina de Stancu Alina
Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Procedura de eliberare a certificatelor privind TVA, in cazul achizitiilor intracomunitare de mijloace de transport":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016