Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Codul fiscal se modifica. 14 schimbari pentru Titlul VII-Taxa pe valoarea adaugata

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ionut Udriste la 18 Feb. 2016 Exclusiv
Tags: codul fiscal, modificare, tva, norme, taxare inversa

Un nou proiect de hotarare de guvern, publicat recent de Ministerul de Finante, aduce modificari in cuprinsul Titlului VII privind taxa pe valoarea adaugata. Se aduc in total 14 modificari si completari in cuprinsul normelor metodologice.


1. La pct. 8 alin. (7), exemplele 3 si 4 au fost completate astfel incat sa rezulte ca punerea gratuita la dispozitia altor persoane a unor bunuri este legata de activitatea economica a persoanei impozabile si in situatia in care persoana la dispozitia carei sunt puse bunurile respective are calitatea de furnizor de bunuri.

2. La pct. 24 alin. (7) s-au adus clarificari cu privire la momentul la care intervine faptul generator de taxa in cazul unor servicii de inchiriere, leasing, concesionare, arendare de bunuri, acordare cu plata pe o anumita perioada a unor drepturi reale, precum dreptul de uzufruct si superficia, asupra unui bun imobil, in situatia in care nici contractul nu prevede un termen de plata si nici pe factura emisa pentru astfel de servicii nu este inscris un termen limita pentru efectuarea platii.

3. Pct. 25 alin. (7) a fost completat cu prevederi privind regimul aplicabil in situatia cartelelor preplatite care pot fi utilizate pentru mai multe scopuri si pentru care nu se poate determina momentul utilizarii creditului si destinatia acestuia, in sensul ca acestea sunt tratate similar cartelelor preplatite care pot
fi utilizate numai pentru servicii de telecomunicatii. De asemenea, s-a stabilit ca o persoana care vinde un voucher cu scop multiplu, fara sa efectueze si livrarea de bunuri/prestarea de servicii in schimbul acestuia, se considera ca aceasta realizeaza tranzactii cu mijloace de plata, iar sumele incasate din vanzarea voucherului nu reprezinta contravaloarea unor operatiuni in sfera de aplicare a TVA. in cazul in care persoana care vinde voucherul cu scop multiplu este cea care realizeaza si livrarea de bunuri/prestarea de servicii in schimbul acestuia, sumele incasate din vanzarea voucherului nu sunt considerate avansuri pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii care pot fi obtinute in schimbul acestora, exigibilitatea TVA intervenind la livrarea bunurilor/prestarea serviciilor. in acest sens a fost pronunţata Hotararea Curţii Europene de Justiţie in Cauza C-419/02 BUPA Hospitals Ltd. in plus, s-au corelat prevederile pct. 52 alin. (5) cu aceste clarificari.

4. Pct. 28 alin. (1) s-a completat cu regimul aplicabil in achizitiilor intracomunitarea de medicamente care fac obiectul contractelor cost-volum– rezultat care sunt transportate din alt stat mebru in Romania in vederea testarii potrivit prevederilor pct. 24 alin. (2) din norme.

5. S-a completat pct. 31 alin. (6) cu un exemplu nou din care rezulta diferenta dintre exigibilitate si fapt generator de taxa si consecintele privind cota de TVA aplicabila in cazul refacturarii de cheltuieli, cu scopul de a face mai facila aplicarea prevederilor legale.

6. La pct. 36 litera b), pct. 3 a fost completat si cu situatia in care contrapartida este stabilita prin lege, licitatie, hotarare a instantei sau ale situatii similare fara nicio mentiune referitoare la TVA, astfel incat sa rezulte cu claritate ca si in aceasta situatie se considera ca taxa este inclusa in contrapartida livrarii sau prestarii.

7. Prevederile de la pct. 67 alin. (14) din norme au fost modificate astfel incat sa rezulte cu claritate faptul ca intreprinderile mici care se inregistreaza in scopuri de TVA au dreptul sa ajusteze taxa conform prevederilor pct. 83 si 84 din norme, indiferent daca se inregistreaza la depasirea plafonului de scutire sau prin optiune, in primul decont depus dupa inregistrare sau intr-un decont ulterior.

8. La pct. 78 alin. (9) s-au prevazut toate categoriile de bunuri/servicii pentru care nu se justifica ajustarea taxei deduse in cazul anularii inregistrarii in scopuri de TVA.

9. in cadrul pct. 79, la alin.(14) s-a inclus posibilitatea ajustarii taxei deduse pentru bunurile de capital intr-o declaratie stabilita prin ordin al presedintelui ANAF, in cazul in care din eroare nu s-a efectuat ajustarea in ultimul decont depus, de catre persoanele impozabile carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA, si in exemplul de la alin.(16), s-a efectuat o corectie de ordin tehnic.

10. La pct. 97 alin. (3) lit. a) si 97 alin. (4) lit. a) au fost completate informatiile care identifica adresa furnizorului/prestatorului, prin mentionarea judetului/sectorului.

11. Au fost reformulate prevederile pct. 102 alin. (17) astfel incat sa rezulte cu claritate in ce conditii nu se aplica regulile asocierii.

12. La pct. 102 alin. (18) a fost introdus un exemplu pentru situatia in care o parte din bunurile rezultate in urma unei asocieri sunt distribuite catre membrii, respectiv s-a clarificat faptul ca o asfel de distribuire reprezinta din punct de vedere al TVA o livrare de bunuri cu plata in sfera TVA.

13. Au fost modificate prevederile pct. 109 alin. (12) din norme, in sensul indicarii codului din Nomenclatura Combinata stabilita prin Regulamentul (CEE) nr. 2658/87 al Consiliului din 23 iulie 1987 la care se incadreaza dispozitivele cu circuite integrate, pentru a facilita incadrarea acestor bunuri pentru care se aplica taxare inversa. Avand in vedere modificarea adusa alin. (12) de la pct. 109, au fost abrogate prevederile alin. (13) si (14) ale aceluiasi punct, intrucat nu se mai justifica exemplele din cadrul acestora. Exemplul de la pct. 109 alin. (15) a fost modificat pentru a nu da nastere la confuzii, utilizandu-se notiunea de dispozitive cu circuite integrate, care se regaseste si in Codul fiscal.

14. La pct. 109, a fost introdus un alineat nou, alineatul (19), prin care s-au clarificat conditiile in care se aplica taxarea inversa in cazul bunurilor prevazute la art. 331 alin. (2) lit. i) - k) din Codul fiscal, fiind inclus si un exemplu, in acest sens.


La acest moment, prevederile sunt la stadiu de proiect.
Ionut Udriste de Ionut Udriste
Editor cu experienta de 5 ani in domeniul contabil si fiscal. Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Codul fiscal se modifica. 14 schimbari pentru Titlul VII-Taxa pe valoarea adaugata":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016