Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Impozitul pe veniturile din activitati de exploatare resurse naturale. Noutati fiscale

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Oct. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, impozitul pe veniturile din exploatare, resurse naturale, calcul impozit

Va prezentam mai jos comunicatul emis de Finante in ce priveste impozitul pe veniturile din activitatile de exploatare a resurselor naturale, altele decat gazele naturale.




Prin Legea nr. 261/02.10.2013 publicata in M.O. nr. 621/07.10.2013 a fost aprobata, cu unele modificari si completari, O.G. nr. 6/2013 privind instituirea unor masuri speciale pentru impozitarea exploatarii resurselor naturale, altele decat gazele naturale prin care a fost instituit impozitul pe veniturile din activitatile de exploatare a resurselor naturale, altele decat gazele naturale.

Potrivit prevederilor legale in vigoare la data prezenta impozitul este de 0,5% si se aplica asupra veniturilor obtinute de:

- operatorii economici, inclusiv filialele acestora si/sau operatorii economici apartinand aceluiasi grup de interes economic, care desfasoara urmatoarele activitati:
- exploatarea forestiera (cod CAEN 0220),
- extractia carbunelui superior (cod CAEN 0510),
- extractia carbunelui inferior (cod CAEN 0520),
- extractia petrolului brut (cod CAEN 0610),
- extractia minereurilor feroase (cod CAEN 0710),
- extractia minereurilor de uraniu si toriu (cod CAEN 0721),
- extractia altor minereuri metalifere neferoase (cod CAEN 0729)
- alte activitati extractive (cod CAEN 0811, 0812, 0891, 0892, 0893, 0899).
* operatorii economici care au licente de exploatare a resurselor mentionate mai sus, dar a caror activitate principala nu corespunde acestor coduri CAEN;
- sunt asimilate licentelor de exploatare si permisele de exploatare emise potrivit legii.
* pentru activitatea de exploatare forestiera, impozitul se datoreaza de catre operatorii economici care exploateaza masa lemnoasa in baza unei autorizatii de exploatare.

Impozitul se datoreaza si pentru resursele exploatate inainte de data de 1 februarie 2013 si vandute dupa aceasta data.

Detalii privind calculul impozitului:

* in cazul operatorilor economici care exploateaza resursele naturale si le valorifica ca atare sau in urma unui proces de prelucrare/pregatire/sortare fara a fi folosite de acestia pentru obtinerea altor tipuri de produse, impozitul se datoreaza pentru veniturile obtinute din valorificarea acestora;

* in cazul operatorilor economici care folosesc resursele naturale exploatate ca materii prime pentru obtinerea altor produse:

* al caror pret este cotat la bursa (de exemplu: produse energetice) impozitul se datoreaza pentru partea din venitul rezultat din valorificarea produselor finite, corespunzatoare valorii materiilor prime.

* al caror- pret nu este cotat la bursa (de exemplu: caramida, tigla, ciment, BCA, mixturi asfaltice, betoane etc.) impozitul se datoreaza pentru partea din venitul rezultat din valorificarea produselor finite, corespunzatoare valorii contabile a resurselor naturale extrase utilizate pentru obtinerea produselor finite astfel comercializate.

Partea din venitul rezultat din valorificarea produselor finite corespunzatoare valorii materiilor prime / valorii contabile a resurselor naturale extrase utilizate pentru obtinerea produselor finite se determina dupa formula:

VMP = QV x K x PM, respectiv VMP = QV x K x CME
K = QC / (QO + ΔS)
unde:

VMP = venitul rezultat din valorificarea produselor finite, corespunzatoare valorii materiilor prime;  
QV = cantitatea totala de produse finite vandute in luna de referinta (fara a considera marfurile reprezentand produse similare achizitionate de la terti);

K = coeficientul de productie mediu;

PM = media aritmetica a preturilor de referinta pe sortimente de resurse naturale, stabilite de autoritatea competenta in raport de cotatiile internationale ale acestor resurse naturale, valabile pentru luna pentru care se calculeaza impozitul;

CME = costul mediu de extractie resurse naturale pentru luna de referinta;
QC = cantitatea de resurse naturale consumata in procesul de productie in luna de referinta (fara a lua in considerare resursele naturale achizitionate de la terti);
QO = cantitatea totala de produse finite obtinute in luna de referinta;
ΔS = variatia neta a semifabricatelor realizata in luna de referinta (cantitatea de semifabricate la sfarsitul lunii de referinta minus cantitatea de semifabricate la inceputul lunii de referinta).

In situatia in care operatorii economici nu desfasoara activitati de procesare a resurselor naturale intr-o luna (nefiind astfel posibila obtinerea unui coeficient de productie mediu in luna de referinta K), dar vand produse finite din stoc, se va folosi coeficientul de productie mediu K si, respectiv, costul mediu de extractie pentru resursele naturale CME, determinate in ultima luna cu activitate de procesare.

Sursa: Finante Arges

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Impozitul pe veniturile din activitati de exploatare resurse naturale. Noutati fiscale":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016