keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Reduceri comerciale. Cum tratam din punct de vedere TVA si al impozitului pe veniturile microintreprinderilor?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 04 Oct. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, veniturile microintreprinderilor, impozitului pe venit, stocuri, reduceri comerciale, tva

Vom analiza mai jos cazul unei societati cu activitate de comert cu amanuntul. Se fac vanzari cu reduceri procentuale pentru cei care cumpara peste o anumita valoare. Vom stabili in ce conditii se efectueaza astfel de operatiuni si daca va trebui introdus un cod in aparatul de marcat fiscal pentru reducerea care se scade din plata. De asemenea, vom stabili daca se plateste 3% impozit pe microintreprindere si pentru bonusul acordat, in cazul in care firma devine platitoare de TVA.




Potrivit punctului 51 alin. (4) din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009, reducerile comerciale primite ulterior facturarii, respectiv acordate ulterior facturarii, indiferent de perioada la care se refera, se evidentiaza distinct in contabilitate (contul 609 "Reduceri comerciale primite", respectiv contul 709 "Reduceri comerciale acordate"), pe seama conturilor de terti.

In cazul in care reducerile comerciale reprezinta evenimente ulterioare datei bilantului, acestea se inregistreaza la data bilantului in contul 408 «Furnizori - facturi nesosite», respectiv contul 418 «Clienti - facturi de intocmit» si se reflecta in situatiile financiare ale exercitiului pentru care se face raportarea daca sumele respective se cunosc la data bilantului.

Astfel cum prevede pct. 254, suma veniturilor rezultate dintr-o tranzactie este determinata, de obicei, printr-un acord intre vanzatorul si cumparatorul/utilizatorul activului, tinand cont de suma oricaror reduceri comerciale.
 
Reducerile comerciale pot fi:

   a) rabaturile - se primesc pentru defecte de calitate si se practica asupra pretului de vanzare;
   b) remizele - se primesc in cazul vanzarilor superioare volumului convenit sau daca cumparatorul are un statut preferential; si
   c) risturnele - sunt reduceri de pret calculate asupra ansamblului tranzactiilor efectuate cu acelasi tert, in decursul unei perioade determinate.
 
Reducerile comerciale se acorda conform contractelor incheiate intre parteneri si nu se notifica la primaria localitatii.

Reducerile comerciale acordate la momentul vanzarii produselor se vor inregistra pe seama veniturilor din vanzarea marfurilor. Reducerile comerciale acordate ulterior facturarii se inregistreaza cu ajutorul contului 709 "Reduceri comerciale acordate" indiferent de perioada la care se refera.
 
Astfel cum este prevazut in  CAPITOLUL VII - "FUNCTIUNEA CONTURILOR" cu ajutorul contului 609 "Reduceri comerciale primite" se tine evidenta reducerilor comerciale primite ulterior facturarii, indiferent de perioada la care se refera.


In creditul contului 609 "Reduceri comerciale primite" se inregistreaza:

   - valoarea reducerilor comerciale primite ulterior facturarii (401).
 
Asadar, societatea va inregistra reducerile acordate clientilor la momentul vanzarii produselor pe seama contului 707 - “Venituri din vanzarea marfurilor", astfel:
 
       5311 = 707          pretul de vanzare minus
                          "Casa in lei"                “Venituri din vanzarea               reducerea acordata
                                                    marfurilor"
             
Descarcarea gestiunii de marfurile vandute se inregistreaza la valoarea de intrare prin formula contabila:
 
607 = 371
"Cheltuieli privind marfurile"                   "Marfuri"
 
Reducerile comerciale acordate se inscriu cu semnul minus in bonurile fiscale/facturile emise.

In ceea ce priveste taxa pe valoare adaugata, conform art. 137 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal baza de impozitare a TVA nu cuprinde rabaturile, remizele, risturnele, sconturile si alte reduceri de pret, acordate de furnizori direct clientilor la data exigibilitatii taxei.
 
Conform art. 112 indice 7 din Codul fiscal, baza impozabila a impozitului pe veniturile microintreprinderilor o constituie veniturile din orice sursa, din care se scad:

   a) veniturile aferente costurilor stocurilor de produse;
   b) veniturile aferente costurilor serviciilor in curs de executie;
   c) veniturile din productia de imobilizari corporale si necorporale;
   d) veniturile din subventii de exploatare;
   e) veniturile din provizioane si ajustari pentru depreciere sau pierdere de valoare;
   f) veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobanzi si/sau penalitati de intarziere, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil;
   g) veniturile realizate din despagubiri, de la societatile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii.
 
Astfel, baza impozabila asupra careia se aplica cota de 3% este reprezentata de totalul veniturilor trimestriale care sunt inregistrate in creditul conturilor din clasa a 7-a «Conturi de venituri», cu exceptia celor inregistrate in:


- Veniturile aferente costurilor stocurilor de produse;
- Veniturile aferente costurilor serviciilor in curs de executie;
- Veniturile din productia de imobilizari corporale si necorporale;
- Veniturile din subventii de exploatare;
- Veniturile din provizioane si ajustari pentru depreciere sau pierdere de valoare;
- Veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobanzi si/sau penalitati de intarziere, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil;
- Veniturile realizate din despagubiri, de la societatile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii.


Sursa: PortalContabilitate.ro


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016