Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Deputatii au votat in favoarea unui singur supraveghetor bancar

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 13 Sep. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, supraveghetor unic, supraveghere bancara, parlamentul european, banci

LA 12 septembrie a.c. deputatii si-au exprimat votul in favoarea sistemului UE de supraveghere bancara prin care vor functiona, din septembrie 2014, sub directa supraveghere a Bancii Centrale Europene (BCE), aproximativ 150 dintre cele mai mari banci ale Europei.



Deputatii au intarit transparenta si responsabilizarea sistemului si au cerut Autoritatii Bancare Europene sa dezvolte practici de supraveghere care sa fie urmate de supraveghetorii din bancile nationale.

Sistemul, obligatoriu pentru statele din zona Euro, va fi deschis pentru toate celelalte state membre UE. Deputatii au sustinut un model de luare a deciziilor in cadrul acestui sistem, care va permite statele din afara zonei Euro sa participe ca parteneri egali.

Transparenta si responsabilizarea - chestiuni fundamentale

Desi un acord privind sistemul a fost deja stabilit cu statele membre in aprilie, deputatii si Banca Centrala Europeana au avut nevoie de timp pentru a defini modalitatea prin care supraveghetorul BCE va fi transparent si raspunzator in mod democratic. Noul sistem de supraveghere presupune transferul unor importante competente de supraveghere bancara de la nivel national la nivel UE. Deputatii si diferite parlamente nationale au insistat ca un astfel de transfer de competente sa fie echilibrat de un control democratic pe masura al noului supraveghetor.

Conform legislatiei si acordului interinstitutional intre PE si BCE, Parlamentul European va avea acces larg la informatii. Mai important, acest lucru va include primirea unui "dosar cuprinzator si substantial (privind intâlnirile Comitetului de Supraveghere) care sa permita intelegerea discutiilor, inclusiv o lista adnotata de decizii". Presedintele Comitetului de Supraveghere va trebui, de asemenea, sa vina regulat la audieri in Parlament.

Pentru a intari responsabilitatea, Parlamentul va avea competenta comuna cu Consiliul, pentru a aproba Presedintele si Vicepresedintele consiliului de supraveghere si de a cere inlaturarea acestora. Va putea, de asemenea, sa inceapa investigatii privind posibile erori din partea supraveghetorului. Mai mult, deputatii individuali vor putea pune intrebari in scris supraveghetorului, la care vor primi raspuns rapid.

Alte arii principale in care Parlamentul a cerut modificari sunt:


-    un rol mai puternic pentru parlamentele nationaleconditii atractive de participare pentru statele care nu sunt in zona Euro

-    diviziune clara intre angajatii BCE care vor lucra in domeniul politicii monetare si cei care vor avea sarcini de supraveghere pentru a asigura un "brat" BCE de supraveghere cu adevarat responsabil

-    intarirea Autoritatii Bancare Europene in relatia cu BCE si imbunatatirea capacitatii sale de a efectua teste de stres si de a obtine informatii; si

-    stabilirea unei culturi egale in privind supravegherii bancare, simultan cu mentinerea diversitatii sectorului bancar din UE

Sursa: IMM Romania


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Deputatii au votat in favoarea unui singur supraveghetor bancar":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016