Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

La doar 50 de zile de la anuntarea ambitiosului sau Plan de investitii pentru Europa, care are ca obiectiv stimularea ocuparii fortei de munca si a cresterii economice, Comisia Europeana a adoptat propunerea legislativa privind Fondul european pentru investitii strategice, care va fi instituit in parteneriat strans cu Banca Europeana de Investitii (BEI). Acest fond, care va mobiliza cel putin 315 miliarde EUR in investitii private si publice in intreaga Uniune Europeana, se afla in centrul Ofensivei investitiilor, prezentata de presedintele Junker. Fondul va sustine in special investitiile strategice, cum ar fi cele in banda larga si in retelele de energie, precum si intreprinderile de dimensiuni mai mici, cu mai putin de 3 000 de angajati. Propunerea instituie, de asemenea, o Platforma europeana de consiliere in materie de investitii care este menita sa contribuie la identificarea, elaborarea si dezvoltarea proiectelor in intreaga Uniune. in fine, un portofoliu de proiecte europene de investitii va imbunatati informatiile aflate la dispozitia investitorilor cu privire la proiectele existente si cele viitoare.
Presedintele Comisiei Europene, domnul Jean-Claude Juncker, a declarat: „Actuala Comisie este hotarata sa obtina rezultate. Prin prezentarea propunerii de astazi privind Fondul european pentru investitii strategice, ne indeplinim, impreuna cu partenerul nostru, BEI, angajamentul asumat in luna noiembrie in plenul Parlamentului European. Facem un pas important catre reincadrarea in munca a europenilor si revitalizarea economiei Uniunii. Contez acum pe asumarea conducerii politice de catre colegiuitori, Parlamentul European si Consiliu, pentru adoptarea rapida a propunerii, astfel incat fondul sa fie operational pana in luna iunie si sa inceapa generarea de noi fluxuri de investitii. Cetatenii Europei asteapta obtinerea acestor rezultate si nu avem timp de pierdut."
Vicepresedintele responsabil pentru locuri de munca, crestere economica, investitii si competitivitate, domnul Jyrki Katainen, a declarat: „Astazi instituim elementul central al Planului de investitii pentru Europa: Fondul european pentru investitii strategice va sprijini proiectele cu un profil de risc mai ridicat, astfel incat investitiile sa inceapa sa inregistreze progrese in tarile si in sectoarele in care crearea de locuri de munca si cresterea economica sunt cele mai necesare. in etapa urmatoare va trebui sa multiplicam impactul Planului de investitii pentru Europa si sa cream un cerc virtuos: mai multe investitii care sa conduca la cresterea numarului si a calitatii locurilor de munca, precum si la o crestere stabila. in prezent fac un turneu in intreaga Uniune Europeana pentru a realiza acest lucru si sunt incurajat de reactiile pozitive pe care le-am primit pana acum."
Propunerea Comisiei contine mai multe elemente:
1. Fondul european pentru investitii strategice (FEIS)
FEIS este principalul canal de mobilizare a cel putin 315 miliarde EUR in investitii suplimentare in economia reala in urmatorii trei ani. Acesta va finanta proiecte cu un profil de risc mai ridicat, maximizand astfel impactul cheltuielilor publice si deblocand investitiile private. Fondul va fi instituit in cadrul Bancii Europene de Investitii (BEI), cu care Comisia va lucra in calitate de partener strategic.

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025

Operare SAGA Exemple practice si recomandari

Manual de politici contabile - Stick USB
Participarea statelor membre
Statele membre pot sa participe la FEIS. Participarea la FEIS este deschisa si partilor terte, cum ar fi bancile nationale de promovare economica sau agentiile publice detinute ori controlate de statele membre, entitatile din sectorul privat si entitatile din afara Uniunii, sub rezerva aprobarii respectivei participari de catre contribuitorii existenti.
Tratamentul in cadrul Pactului de stabilitate si de crestere
Comisia a precizat deja in luna noiembrie faptul ca va asigura un tratament favorabil in cadrul Pactului de stabilitate si de crestere pentru contributiile nationale la FEIS. Orientari suplimentare privind acest aspect se furnizeaza intr-o comunicare distincta publicata de Comisie, avand ca obiect utilizarea flexibilitatii in cadrul normelor existente ale pactului.
Comunicarea precizeaza in mod clar faptul ca respectivele contributii ale statelor membre la FEIS nu vor fi luate in considerare in cadrul evaluarii privind ajustarea fiscala. Aceasta regula se va aplica tuturor statelor membre, indiferent daca fac obiectul componentei preventive sau celei corective a pactului.
In cazul tarilor care se incadreaza in domeniul de aplicare al asa-numitei „clauze privind investitiile", cofinantarea impreuna cu FEIS a proiectelor sau a platformelor de investitii va beneficia, de asemenea, de un tratament favorabil in cadrul pactului.
Guvernanta FEIS
Un Comitet director va decide cu privire la orientarea globala, liniile directoare in materie de investitii, profilul de risc, politicile strategice si alocarea activelor fondului, in conformitate cu Orientarile politice ale Comisiei. Atat timp cat BEI si Comisia sunt singurii contribuitori la FEIS, numarul de membri si de voturi se va aloca in functie de cuantumul contributiilor si toate deciziile se vor adopta prin consens. Atunci cand alti contribuitori vor participa la fond, numarul de membri si de voturi va ramane proportional cu respectivele contributii si deciziile se vor adopta cu majoritate simpla, in cazul in care nu exista consens. Nicio decizie nu va putea fi adoptata in cazul in care Comisia sau BEI va vota impotriva acesteia.
Se va institui un Comitet de investitii care va fi raspunzator in fata Comitetului director.Comitetul de investitii va analiza proiecte specifice si va decide care dintre acestea vor beneficia de sprijin din partea FEIS, fara nicio cota geografica sau sectoriala. Comitetul de investitii va fi alcatuit din sase experti independenti in domeniul pietei si un director general, care va fi responsabil de gestionarea activitatii curente a FEIS. Directorul general si adjunctul acestuia vor fi numiti de Comitetul director, pe baza unei propuneri comune a Comisiei si a BEI.
2. Platforma europeana de consiliere in materie de investitii
Valorificand cunostintele de specialitate existente, Platforma europeana de consiliere in materie de investitii va fi ghiseul unic la nivelul UE care va contribui la identificarea, elaborarea, dezvoltarea si finantarea proiectelor. De asemenea, va furniza servicii de consiliere privind modul de utilizare a instrumentelor financiare inovatoare si a parteneriatelor public-privat.
3. Un portofoliu transparent de proiecte europene
Un portofoliu transparent de proiecte europene va informa investitorii cu privire la proiectele existente disponibile si la potentialele proiecte viitoare. In prezent, lipsa de informatii reprezinta un obstacol major in calea investitiilor. Portofoliul va fi actualizat periodic, astfel incat investitorii sa aiba la dispozitie informatii fiabile si actuale pentru a lua decizii privind investitiile. Un grup operativ comun al Comisiei si al BEI a identificat deja aproximativ 2 000 de proiecte potentiale, in valoare de 1,3 mii de miliarde EUR.
Sursa: Comisia Europeana

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Sinteza HG nr. 797 din 2012 privind sprijinul de stat pentru INVESTITIIDe la 1 ianuarie persoanele care au o pensie mai mare de 4.000 lei vor plati CASS (OUG 130/2021)IMM Invest Romania - noul program de sustinere a IMM-urilor: Normele de aplicare, finalizateTVA inscrisa in facturile prestatorilor care executa lucrari de reparatiiCompletare si depunere Declaratia 205!Ultimele articole
PFA inregistrat in 2025. Va mai depune Declaratia Unica?Distribuire dividende. Pot fi distribuite neuniform dividendele?Ordinul 114/2025 a modificat Procedura de restituire a TVA aferenta anumitor achizitii de bunuri si servicii efectuate de entitati nonprofitSchema de ajutor introdusa prin HG 300/2024. Bugetul va fi suplimentat cu 750 milioane leiAchizitii intracomunitare peste plafonul de 10.000 euro. Unde se achita TVA-ul?Articole similare
ANAF analizeaza datele privind evaziunea fiscala: Avem informatii in plus fata de COMISIA EUROPEANAOficial: Noile norme privind achizitiile publice: proceduri online, transparenta si calitateContabilitatea Institutiilor Publice, conform modificarilor de la 1 iulie 2014Raport privind mecanismul de alerta: sprijinirea ajustarii macroeconomice in UEMinistrul Finantelor: Codul fiscal va fi modificat pana la sfarsitul anului 2018Ultimele articole
Achizitii intracomunitare peste plafonul de 10.000 euro. Unde se achita TVA-ul?Pensiile romanilor se majoreaza din 2025! Cu cat va creste Valoarea Punctului de ReferintaPragul de impozitare micro ar putea scadea gradual la 88.500 mii euro pana in 2027Precizari ANAF referitoare la Registrul RO e-Factura optionalFinantele introduc obligatoriu, de la 1 ianuarie 2025, facturarea electronica pentru relatia B2CArticole similare
In data de 15 iunie 2021 fost lansata campania Drepturi pentru toate sezoaneleProiect OUG: Infiintarea, organizarea si functionarea agentiilor pentru intreprinderi mici si mijlocii, atragere de investitii si promovare a exportuluiFondul European pentru Investitii Strategice devine operational pana in septembrieMunca cu forme legale, beneficiu garantat pentru angajati si angajatori. Inspectia Muncii a participat la o campanie europeana in acest sensNoua platforma CE combate planificarea fiscala agresiva si paradisurile fiscaleArticole similare
Veniturile din dobanzi la depozite obtinute pana la 1 iulie nu vor fi impozitateA fost publicat prospectul emisiunii de itluri de stat pentru persoane fizice prin programul FidelisSeful Comisiei de Buget-Finante despre razboiul pe OUG 50: ARB vrea garantii ca DAE nu va cobori la creditele in derulare!Cand logica politica bate logica economica - capcana prociclicitatii. Ionut Dumitru, Presedinte Consiliul Fiscal si economist sef RaifFEISen BankConferinta Finantari pentru IMM-uri si intreprinderi sociale prin programele operationaleUltimele articole
IMM-urile din Romania vor primi garantii directe cu valoare totala de 1 miliard de euroPersoanele fizice au fost incluse, conform Legii 134/2023, in categoria dezvoltatorilor imobiliari. Acestea vor putea acorda si crediteIMM Leasing de echipamente si utilaje. TOT ce trebuie sa stii despre acest programOperatiuni schimb valutar pentru persoane juridice. Pot fi desfasurate doar prin intermediul institutiilor de credit?Programul “Prima casa†continua: Finantele au alocat 2 miliarde de lei pentru acest an!Articole similare
Ce trebuie sa stim despre declaratiile din septembrie 2016Ioana Petrescu a facut mai multe declaratii cu privire la modificarile din Codul fiscalSerie de intrebari si raspunsuri MEEMA privind acordarea de granturi. Codul CAEN 6920 pentru PFA este eligibil?Avantaje in natura. Ce tratament aplicam pentru TVA si impozitul pe profit?Modificari asupra CAS si CASS din 2023 pentru veniturile din activitati independente si drepturile de proprietate intelectualaUltimele articole
Voucherele de vacanta: Reguli, Impozite, CAS si CASS in 2025Taxe PFA 2025: Cat platesti pentru PFA cu venituri din drepturi de autorCadouri de 1 iunie. Cum declari corect in D112Ce CONTRIBUTII CAS si CASS platesti in 2025 daca ai PFA sau CMISalariu minim pe economie. Conditii pentru a beneficia de cei 300 lei netaxabili
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"