Atentie contabili!

Modificari importante privind TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Investii de 315 miliarde euro. Se deruleaza conform calendarului

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

de InfoTva.ro

de InfoTva.ro la 19 Ian. 2015 Exclusiv
Tags: investitii, comisia europeana, platforma europeana, feis, contributii, proiecte europene

La doar 50 de zile de la anuntarea ambitiosului sau Plan de investitii pentru Europa, care are ca obiectiv stimularea ocuparii fortei de munca si a cresterii economice, Comisia Europeana a adoptat propunerea legislativa privind Fondul european pentru investitii strategice, care va fi instituit in parteneriat strans cu Banca Europeana de Investitii (BEI). Acest fond, care va mobiliza cel putin 315 miliarde EUR in investitii private si publice in intreaga Uniune Europeana, se afla in centrul Ofensivei investitiilor, prezentata de presedintele Junker. Fondul va sustine in special investitiile strategice, cum ar fi cele in banda larga si in retelele de energie, precum si intreprinderile de dimensiuni mai mici, cu mai putin de 3 000 de angajati. Propunerea instituie, de asemenea, o Platforma europeana de consiliere in materie de investitii care este menita sa contribuie la identificarea, elaborarea si dezvoltarea proiectelor in intreaga Uniune. in fine, un portofoliu de proiecte europene de investitii va imbunatati informatiile aflate la dispozitia investitorilor cu privire la proiectele existente si cele viitoare.Presedintele Comisiei Europene, domnul Jean-Claude Juncker, a declarat: „Actuala Comisie este hotarata sa obtina rezultate. Prin prezentarea propunerii de astazi privind Fondul european pentru investitii strategice, ne indeplinim, impreuna cu partenerul nostru, BEI, angajamentul asumat in luna noiembrie in plenul Parlamentului European. Facem un pas important catre reincadrarea in munca a europenilor si revitalizarea economiei Uniunii. Contez acum pe asumarea conducerii politice de catre colegiuitori, Parlamentul European si Consiliu, pentru adoptarea rapida a propunerii, astfel incat fondul sa fie operational pana in luna iunie si sa inceapa generarea de noi fluxuri de investitii. Cetatenii Europei asteapta obtinerea acestor rezultate si nu avem timp de pierdut."

Vicepresedintele responsabil pentru locuri de munca, crestere economica, investitii si competitivitate, domnul Jyrki Katainen, a declarat: „Astazi instituim elementul central al Planului de investitii pentru Europa: Fondul european pentru investitii strategice va sprijini proiectele cu un profil de risc mai ridicat, astfel incat investitiile sa inceapa sa inregistreze progrese in tarile si in sectoarele in care crearea de locuri de munca si cresterea economica sunt cele mai necesare. in etapa urmatoare va trebui sa multiplicam impactul Planului de investitii pentru Europa si sa cream un cerc virtuos: mai multe investitii care sa conduca la cresterea numarului si a calitatii locurilor de munca, precum si la o crestere stabila. in prezent fac un turneu in intreaga Uniune Europeana pentru a realiza acest lucru si sunt incurajat de reactiile pozitive pe care le-am primit pana acum."
    
    

Propunerea Comisiei contine mai multe elemente:

1. Fondul european pentru investitii strategice (FEIS)
Proceduri obligatorii. Spalarea banilor
Proceduri obligatorii. Spalarea banilor

Vezi detalii

Autoturisme pe firma. Regim fiscal-contabil
Autoturisme pe firma. Regim fiscal-contabil

Vezi detalii

Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica
Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica

Vezi detaliiFEIS este principalul canal de mobilizare a cel putin 315 miliarde EUR in investitii suplimentare in economia reala in urmatorii trei ani. Acesta va finanta proiecte cu un profil de risc mai ridicat, maximizand astfel impactul cheltuielilor publice si deblocand investitiile private. Fondul va fi instituit in cadrul Bancii Europene de Investitii (BEI), cu care Comisia va lucra in calitate de partener strategic.

Participarea statelor membre

Statele membre pot sa participe la FEIS. Participarea la FEIS este deschisa si partilor terte, cum ar fi bancile nationale de promovare economica sau agentiile publice detinute ori controlate de statele membre, entitatile din sectorul privat si entitatile din afara Uniunii, sub rezerva aprobarii respectivei participari de catre contribuitorii existenti.

Tratamentul in cadrul Pactului de stabilitate si de crestere

Comisia a precizat deja in luna noiembrie faptul ca va asigura un tratament favorabil in cadrul Pactului de stabilitate si de crestere pentru contributiile nationale la FEIS. Orientari suplimentare privind acest aspect se furnizeaza intr-o comunicare distincta publicata de Comisie, avand ca obiect utilizarea flexibilitatii in cadrul normelor existente ale pactului.

Comunicarea precizeaza in mod clar faptul ca respectivele contributii ale statelor membre la FEIS nu vor fi luate in considerare in cadrul evaluarii privind ajustarea fiscala. Aceasta regula se va aplica tuturor statelor membre, indiferent daca fac obiectul componentei preventive sau celei corective a pactului.

In cazul tarilor care se incadreaza in domeniul de aplicare al asa-numitei „clauze privind investitiile", cofinantarea impreuna cu FEIS a proiectelor sau a platformelor de investitii va beneficia, de asemenea, de un tratament favorabil in cadrul pactului.

Guvernanta FEIS

Un Comitet director va decide cu privire la orientarea globala, liniile directoare in materie de investitii, profilul de risc, politicile strategice si alocarea activelor fondului, in conformitate cu Orientarile politice ale Comisiei. Atat timp cat BEI si Comisia sunt singurii contribuitori la FEIS, numarul de membri si de voturi se va aloca in functie de cuantumul contributiilor si toate deciziile se vor adopta prin consens. Atunci cand alti contribuitori vor participa la fond, numarul de membri si de voturi va ramane proportional cu respectivele contributii si deciziile se vor adopta cu majoritate simpla, in cazul in care nu exista consens. Nicio decizie nu va putea fi adoptata in cazul in care Comisia sau BEI va vota impotriva acesteia.

Se va institui un Comitet de investitii care va fi raspunzator in fata Comitetului director.Comitetul de investitii va analiza proiecte specifice si va decide care dintre acestea vor beneficia de sprijin din partea FEIS, fara nicio cota geografica sau sectoriala. Comitetul de investitii va fi alcatuit din sase experti independenti in domeniul pietei si un director general, care va fi responsabil de gestionarea activitatii curente a FEIS. Directorul general si adjunctul acestuia vor fi numiti de Comitetul director, pe baza unei propuneri comune a Comisiei si a BEI.
    
    

2. Platforma europeana de consiliere in materie de investitii

Valorificand cunostintele de specialitate existente, Platforma europeana de consiliere in materie de investitii va fi ghiseul unic la nivelul UE care va contribui la identificarea, elaborarea, dezvoltarea si finantarea proiectelor. De asemenea, va furniza servicii de consiliere privind modul de utilizare a instrumentelor financiare inovatoare si a parteneriatelor public-privat.

3. Un portofoliu transparent de proiecte europene

Un portofoliu transparent de proiecte europene va informa investitorii cu privire la proiectele existente disponibile si la potentialele proiecte viitoare. In prezent, lipsa de informatii reprezinta un obstacol major in calea investitiilor. Portofoliul va fi actualizat periodic, astfel incat investitorii sa aiba la dispozitie informatii fiabile si actuale pentru a lua decizii privind investitiile. Un grup operativ comun al Comisiei si al BEI a identificat deja aproximativ 2 000 de proiecte potentiale, in valoare de 1,3 mii de miliarde EUR.


Sursa: Comisia Europeana


Autor: InfoTva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Investii de 315 miliarde euro. Se deruleaza conform calendarului":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate
Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016