Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Valabil la 17.08.2011Regimul TVA in cazul unei case de amanet poate privi o serie de operatiuni care nu sunt cuprinse in obiectul de activitate al unor societati comerciale care au, de regula,
Valabil la 17.08.2011
Regimul TVA in cazul unei case de amanet poate privi o serie de operatiuni care nu sunt cuprinse in obiectul de activitate al unor societati comerciale care au, de regula, caracteristici generale asemanatoare. O astfel de casa de amanet, platitoare de TVA, revinde o parte din bunurile care nu au mai fost recuperate de clientii deponenti persoane fizice. Care va fi, asadar, baza la care se aplica TVA colectat la revanzare? Vor fi inscrise bunurile second hand la taxarea inversa? In plus, va fi aplicata cota de TVA de catre societate si la comisionul care va fi perceput de la deponent?
Pentru vanzarea bunurilor de catre casele de amanet nu se aplica masurile de simplificare reglementate prin art. 160 din Codul fiscal. Pentru aceasta operatiune se aplica regimul special reglementat prin art. 152 alin. din Codul fiscal si punctul 64 din normele de aplicare. Regimul special impune colectarea TVA doar asupra marjei profitului ca diferenta dintre:
- pretul de vanzare aplicat de catre casa de amanet in calitate de persoana impozabila revanzatoare. Pretul de vanzare este suma totala obtinuta de la cumparator.
- pretul de cumparare. Pretul de cumparare este suma totala platita de casa de amanet pentru obtinerea bunului respectiv.
Practic, marja profitului reprezinta comisionul aplicat de catre casa de amanet, exclusiv TVA. Deci, pentru comisionul practicat se colecteaza TVA. Pentru aplicarea unui tratament fiscal corect este importanta stabilirea naturii bunurilor comercializate deoarece regimul special nu se aplica pentru orice tip de bun vandut prin casa de amanet.
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Cartea verde a contabilitatii
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Casa de amanet aplica regimul special de taxare in cazul vanzarii urmatoarelor categorii de bunuri strict enumerate prin Codul fiscal:
- bunuri second-hand;
- opere de arta;
- obiecte de colectie si antichitati, altele decat operele de arta livrate de autorii sau succesorii de drept ai acestora.
Pentru obiectele din aur nu se aplica regimul special deoarece prin normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, la punctul 64 alin. (2) se reglementeaza faptul ca nu sunt considerate bunuri second-hand in sensul art. 152^2 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal:
- aurul, argintul si platina prezentate sub forma de bare, plachete, lingouri, pulbere, foite, folie, tuburi, sarma sau in orice alt mod, ce pot fi folosite ca materie prima pentru producerea altor bunuri, fie pure, fie in aliaj cu alte metale;
- aurul de investitii definit la art. 152^3 alin. (1) din Codul fiscal;
- monedele din argint sau platina care nu constituie obiecte de colectie definite prin art. 152^2 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal;
- reziduuri de obiecte vechi formate din metale pretioase recuperate in scopul topirii si refolosirii ca materii prime;
- pietrele pretioase si semipretioase si perlele, indiferent daca sunt sau nu taiate, sparte in lungul fibrei, gradate sau slefuite insa nu pe fir, montate sau fixate, ce pot fi utilizate pentru producerea de bijuterii clasice si fantezie;
- obiecte de aurarie si argintarie si similare;
- bunurile vechi reparate sau restaurate astfel incat nu se pot deosebi de bunuri noi similare;
- bunurile vechi care au suferit inainte de revanzare o astfel de transformare incat la revanzare nu mai este posibila nicio identificare cu bunul in starea initiala de la data achizitiei;
- bunurile care se consuma la prima utilizare;
- bunurile ce nu mai pot fi refolosite in niciun fel;
- obiectele vechi executate din metale pretioase sau si cu pietre pretioase sau semipretioase, reglementate in mod expres : bijuterii(clasice si fantezie, obiecte de aurarie si argintarie si toate celelalte obiecte vechi, inclusiv uneltele, integral sau partial formate din aur, argint, platina, pietre pretioase si/sau perle, indiferent de gradul de puritate a metalelor si pietrelor pretioase).
Pentru vanzarea acestor bunuri se aplica regimul normal de taxare prin colectarea TVA la valoarea integrala a bunurilor.
Asa cum se poate constata, in functie de natura bunurilor vandute, o casa de amanet poate aplica atat regimul special, cat si regimul normal de taxare. in ambele situatii, casa de amanet trebuie sa organizeze evidente fiscale distincte, separat pentru fiecare regim fiscal, astfel incat sa poata determina corect suma TVA care trebuie colectata prin aplicarea regimului special.
Toate aceste precizari au la baza prevederile cuprinse la art. 152^2 denumit Regimuri speciale pentru bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati si punctul 64 din normele de aplicare ale acestui articol.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 4.56 din 5 din 8 voturi
Articole similare
Fiscul schimba conditiile de declarare a inactivitatii fiscaleStudiu de caz: Regimul TVA in cazul vanzarii unei cladiri achizitionate de la o persoana fizicaGabriel Biris vede in split TVA mai degraba crearea unui nou instrument de controlInventarierea stocului de marfa: Inregistrari contabile la ajustarea TVA. Completare D300TVA - Inregistrare in contabilitate a operatiunilor realizate de agentiile de turismUltimele articole
ATENTIE maxima la controalele fiscale pe TVA: tu stii care sunt ultimele reglementari legislative?Grup fiscal. Cine are obligatia de a raspunde la Notificarea de conformare e-TVAImpozitare autoturisme de lux si completarea Declaratiei 216Doua situatii in care se poate modifica perioada fiscala pentru TVA de la trimestru la lunaCalendar ANAF: 3 declaratii importante au ca termen limita data de 31 octombrie 2024Articole similare
Export de bunuri. Tratament fiscal TVATVA paine si taxare inversa cereale. Cum procedam privind cota de TVA?OUG 26/2021 modifica OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilorAcordare tichete de masa. Cum este reglementata legea in cazul salariatilor care primesc indemnizatie de delegare sau detasareObligatiile persoanelor fizice privind CASS datorate pentru veniturile din dividendeUltimele articole
Cum trebuie declarat impozitul pe profit pentru trim. III 2024. Speta importantaGrup fiscal. Cine are obligatia de a raspunde la Notificarea de conformare e-TVAImplementare sistem E-Sigiliu. Este deja in vigoare din ianuarie 2024?Tichete de masa salariati cu CIM partial. Beneficiaza de aceleasi drepturi ca cei cu CIM normal?Impozitarea veniturilor din strainatate: Ce trebuie sa stii si cum te poate ajuta un avocat fiscalAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"