Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

In randurile de mai jos, avem o situatia in care in contractul cu un client se specifica perioada de garantie (1 an), dar nu si o anumita cota sau o suma bruta . Vom vedea in ce masura cheltuiala inregistrata in contabilitate este nedeductibila integral sau deductibila integral considerand garantie 100%.
De asemenea, daca in politica contabila s-a prevazut la nivel de firma constituirea unui procent de 3% din cifra de afaceri trimestriala cu oricare client, vom vedea daca este suficient pentru asigurarea deductibilitatii (in lipsa unei cote specificate in contract). In plus, in cazul unui client catre care firma vinde mai multe tipuri de produse finite, daca la un anumit produs am efectuat cheltuieli cu reparatia in garantie, stabilim daca se poate modifica pe intreaga valoare a provizionului la clientul respectiv sau numai pe cifra realizata din vanzarea acelui produs,Daca aceste cheltuieli cu reparatii in garantie sunt efectuate in luna mai 2016, dar se refera la produse livrate initial si facturate in lunile octombrie-decembrie 2015, vom stabili daca ar trebui corectat rezultatul pentru anul 2015 prin suplimentare provizion avand in vedere ca inca nu e depus bilantul fiind un eveniment ulterior datei inchiderii bilantului.
De asemenea, in eventualitatea ca aceste cheltuieli cu provizionul inregistrate contabil sunt nedeductibile fiscal, stabilim daca ar trebui ajustat TVA pentru materiile prime cumparate in vederea obtinerii produsului finit.
Dpv fiscal, provizioanele sunt deductibile numai in limitele si conditiile prevazute de art. 26 din Codul fiscal, care la alin. (1), litera b) reglementeaza provizioanele de buna executie astfel:
"b) provizioanele pentru garantii de buna executie acordate clientilor. Provizioanele pentru garantii de buna executie acordate clientilor se deduc trimestrial/anual numai pentru bunurile livrate, lucrarile executate si serviciile prestate in cursul trimestrului/anului respectiv pentru care se acorda garantie in perioadele urmatoare, la nivelul cotelor prevazute in conventiile incheiate sau la nivelul procentelor de garantare prevazut in tariful lucrarilor executate ori serviciilor prestate;"
Normele metodologice :

Manual de politici contabile - Stick USB

Operare SAGA Exemple practice si recomandari

Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
"(2) In aplicarea prevederilor art. 26 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal, se au in vedere urmatoarele:
(…)
b) inregistrarea la venituri a provizioanelor constituite pentru garantiile de buna executie se face pe masura efectuarii cheltuielilor cu remedierile sau la expirarea perioadei de garantie inscrise in contract;
(…)"
In opinia mea, dat fiind ca vorbm despre produse finite pentru care se asigura garantie conform legii sau politicii comerciale aplicate de firma, nu ati fi putut trece in contractele de vanzare o suma limita pentru care asigurati garantia – produsul se repara sau se schimba in perioada de garantie.
Stabilirea prin politica contabila a unui procent – pe baza experientei anterioare probabil, care arata cam care ar fi, teoretic, cheltuielile cu reparatiile in perioada de garantie – este corecta si suficienta pentru ca provizioanele pentru garantii sa fie deductibile fiscal.
Pe de alta parte constituirea unui provizion de 100% pentru fiecare produs livrat nu poate fi justificata – nu va puteti astepta ca toate produsele pe care le vindeti sa se defecteze din vina dvs. in perioada de garantie. Este rezonabil sa stabiliti un procent – asa cum ati si decis prin politica contabila – care poate fi mai mare , dar nu de 100%.
Punctul 51 din OMFP 1802/2014:
"(2) Activele si veniturile nu trebuie sa fie supraevaluate, iar datoriile si cheltuielile, subevaluate. Totusi, exercitarea prudentei nu permite, de exemplu, constituirea de provizioane excesive, subevaluarea deliberata a activelor sau veniturilor, dar nici supraevaluarea deliberata a datoriilor sau cheltuielilor, deoarece situatiile financiare nu ar mai fi neutre si nu ar mai avea calitatea de a fi credibile."
"In cazul unui client la care vindem mai multe tipuri de produse finite, daca la un anumit produs am efectuat cheltuieli cu reparatia in garantie, pot umbla pe intreaga valoare a provizionului la clientul respectiv sau numai pe cifra realizata din vanzarea acelui produs?
Veti umbla pe intreaga valoare a provizionului, nu numai pe cifra de afaceri realizata din vanzarea acelui produs.
"Daca aceste cheltuieli cu reparatii in garantie sunt efectuate in luna mai 2016, dar se refera la produse livrate initial si facturate in lunile oct-dec 2015, ar trebui sa corectez rezultatul la 2015 prin suplimentare provizion, avand in vedere ca inca nu e depus bilantul, fiind un eveniment ulterior datei inchiderii bilantului?"
In cazul in care provizionul constituit initial nu este suficient ca sa acopere cheltuielile facute in perioada de garante, puteti mari provizionul considerand informatiile noi ca pe evenimente ulterioare datei bilantului. Dar nu sunteti obligati sa faceti acest lucru. Daca doriti sa o faceti, atunci marirea provizionului genereaza cheltuieli ceea ce determina si rectificarea declaratiei 101.
"In eventualitatea ca aceste cheltuieli cu provizionul inregistrate contabil sunt nedeductibile fiscal ar trebui ajustat TVA pentru materiile prime cumparate in vederea obtinerii produsului finit?"
In cazul in care provizionul pentru garantii constituit ar fi nedeductibil fiscal, acest aspect nu are nicio legatura cu obtinerea produsului finit. Nu veti ajusta TVA dedus la achizitionarea materiilor prime, nu veti reconsidera cheltuielile facute cu obtinerea produselor finite. De asemenea, TVA si cheltuielile facute pentru reparatii vor fi deductibile.
Provizioanele constituie obligatii curente la data bilantului (va obligati sa asigurati garantia) si este probabil ca vor fi necesare iesiri de resurse pentru stingerea obligatiilor. Constituim provizioane pentru ca incercam sa prezentam o imagine cat mai corecta a patrimoniului in Situatiile financiare. Constituirea lor este o cerinta exclusiv contabila, ele neavand niciun impact asupra activitatii propriu-zise de exploatare : o iesire probabila (nu certa) de resurse in exercitiile urmatoare nu poate afecta in niciun fel operatiunile inregistrate anterior la obtinerea productiei.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Anca Ivanov - Expert contabil

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Cum alegi sistemul de incalzire adecvat? AMASS raspunde intrebarilor tale!Impunerea in sistem real prin optiune a veniturilor din cedarea folosintei bunurilorANAF a facut scrum tigarile Carpati, Snagov si MarasestiNorme codul fiscal 2008 Titlul II Capitolul IIIMM Invest Romania - noul program de sustinere a IMM-urilor: Normele de aplicare, finalizateUltimele articole
Noutati legislative. 5 noutati fiscale privind TVA in 2025PFA inregistrat in 2025. Va mai depune Declaratia Unica?Cum a fost modificat Codul Fiscal prin OUG 138/2024. Schimbarile se aplica din 1 ianuarie 2025Pensiile romanilor se majoreaza din 2025! Cu cat va creste Valoarea Punctului de ReferintaControale ANPC in perioada 9-13 septembrie 2024. Cine a fost vizatArticole similare
Cesiune creanta debitor insolvabil. Inregistrari contabileDeducere TVA leasing financiar. Identificarea cheltuielilor deductibileLeasing financiar. Regim TVA. Cheltuieli deductibileFuziunea prin absorbtie intre doua societati. Care sunt aspectele contabile si fiscale de care tinem cont?Case de marcat si reducerea costului lor din impozitul pe profitUltimele articole
Amenzi RO e-Transport. Exemplu util de monografie contabilaImpozit chirii 2024. Noutati si studii de caz utileImpozit pe profit: Din 1 ianuarie 2024 se aplica trei regimuri speciale pentru afacerile mari, conform Legii 296/2023Proiect: Anumite firme care platesc impozit pe profit vor avea reguli speciale de impozitareTratament fiscal al cheltuielilor cu sponsorizarile efectuate de contribuabilii care aplica sistemul trimestrial de plata a impozitului pe profitArticole similare
Noutati legislatie Fiscala 14-18 iulie 2008 - Monitorul OficialReluarea rambursarilor de plati pentru proiectele finantate din instrumentele structuraleIMM Invest Romania - noul program de sustinere a IMM-urilor: Normele de aplicare, finalizateMFP modifica din nou normele de aplicare a Programului IMM Invest Romania. 10 schimbari preconizate (Proiect de Hotarare)Noi prevederi pentru obtinerea fondurilor UE. Acces mai rapid pentru agentii economiciUltimele articole
Noutati legislative. 5 noutati fiscale privind TVA in 2025Noua tentativa de inselaciune in numele ANAF! Ce contin emailurile primite de contribuabiliUltimul pas pentru operationalizarea IMM Plus, indeplinit. Cum se acorda sprijinul pentru firmeIMM Plus a fost aprobat de Guvern: Bugetul de 12,5 miliarde lei va sprijini 11.500 companii Noua schema IMM Plus, propusa de Finante. Vor fi acordate 12,5 miliarde lei pentru sprijinul antreprenorilorArticole similare
Fuziunea prin absorbtie intre doua societati. Care sunt aspectele contabile si fiscale de care tinem cont?Cifra de afaceri luata in calcul la stabilirea plafonului pentru microintreprinderi. Care va fi tratamentul fiscal?Ajustare TVA. Studii de caz utile chiar si pentru cei mai abili contabiliMicrointreprindere: Ce presupune intocmirea foilor de parcurs?350 de monografii contabile pentru orice fel de situatie!Ultimele articole
Impozit minim pe cifra de afaceri. Calcul util privind noul impozit minimMicrointreprinderi in 2023. Cum se calculeaza plafonul de 500.000 euro?Impozit micro vs. impozit pe profit. Ce este mai bine sa alegeti din 2023 pentru firme?Cum se scad din evidenta creantele neincasatePROVIZIOANE pentru bonusuri anuale. Regim fiscalArticole similare
Se modifica iar CODUL FISCAL. Vezi ce se schimba privind TVA-ul!TVA pentru un transport (import sau export) de marfa in afara UECafea cu accize, TVA si declaratia 390Lichidare microintreprindere: Obligatiile asociatului unic si declaratiile care trebuie depuseStudiu de caz: Va fi inchirierea auto facturata cu TVA?Ultimele articole
Majorare TVA in 2025: Ce se intampla cu scutirile in domeniul medicale-TVA: Sanctiunile se aplica din 1 IULIE sau 1 AUGUST 2025, in functie de sistemul TVANeplatitor de TVA. Cote de TVA de 9% sau de 19% pentru achizitii din afara RomanieiD700 in 2025. Completare D700 pentru reinregistrare in scopuri de TVAFirme neplatitoare de TVA, servicii din UE. Ce trebuie sa stie despre codul TVA, D301 si D390 VIES
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"