keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Provizioane pentru garantii. Care va fi tratamentul fiscal?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 27 Mai. 2016 Exclusiv
Tags: garantie, cheltuiala nedeductibila, garantii, provizioane, codul fiscal, tva

In randurile de mai jos, avem o situatia in care in contractul cu un client se specifica perioada de garantie (1 an), dar nu si o anumita cota sau o suma bruta . Vom vedea in ce masura cheltuiala inregistrata in contabilitate este nedeductibila integral sau deductibila integral considerand garantie 100%.

De asemenea, daca in politica contabila s-a prevazut la nivel de firma constituirea unui procent de 3% din cifra de afaceri trimestriala cu oricare client, vom vedea daca este suficient pentru asigurarea deductibilitatii (in lipsa unei cote specificate in contract). In plus, in cazul unui client catre care firma vinde mai multe tipuri de produse finite, daca la un anumit produs am efectuat cheltuieli cu reparatia in garantie, stabilim daca se poate modifica pe intreaga valoare a provizionului la clientul respectiv sau numai pe cifra realizata din vanzarea acelui produs,

Daca aceste cheltuieli cu reparatii in garantie sunt efectuate in luna mai 2016, dar se refera la produse livrate initial si facturate in lunile octombrie-decembrie 2015, vom stabili daca ar trebui corectat rezultatul pentru anul 2015 prin suplimentare provizion avand in vedere ca inca nu e depus bilantul fiind un eveniment ulterior datei inchiderii bilantului.

De asemenea, in eventualitatea ca aceste cheltuieli cu provizionul inregistrate contabil sunt nedeductibile fiscal, stabilim daca ar trebui ajustat TVA pentru materiile prime cumparate in vederea obtinerii produsului finit.


Dpv fiscal, provizioanele sunt deductibile numai in limitele si conditiile prevazute de art. 26 din Codul fiscal, care la alin. (1), litera b) reglementeaza provizioanele de buna executie astfel:

"b) provizioanele pentru garantii de buna executie acordate clientilor. Provizioanele pentru garantii de buna executie acordate clientilor se deduc trimestrial/anual numai pentru bunurile livrate, lucrarile executate si serviciile prestate in cursul trimestrului/anului respectiv pentru care se acorda garantie in perioadele urmatoare, la nivelul cotelor prevazute in conventiile incheiate sau la nivelul procentelor de garantare prevazut in tariful lucrarilor executate ori serviciilor prestate;"

Normele metodologice :

"(2) In aplicarea prevederilor art. 26 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal, se au in vedere urmatoarele:
(…)
b) inregistrarea la venituri a provizioanelor constituite pentru garantiile de buna executie se face pe masura efectuarii cheltuielilor cu remedierile sau la expirarea perioadei de garantie inscrise in contract;
(…)"
In opinia mea, dat fiind ca vorbm despre produse finite pentru care se asigura garantie conform legii sau politicii comerciale aplicate de firma, nu ati fi putut trece in contractele de vanzare o suma limita pentru care asigurati garantia – produsul se repara sau se schimba in perioada de garantie.

Stabilirea prin politica contabila a unui procent – pe baza experientei anterioare probabil, care arata cam care ar fi, teoretic, cheltuielile cu reparatiile in perioada de garantie – este corecta si suficienta pentru ca provizioanele pentru garantii sa fie deductibile fiscal.

Pe de alta parte constituirea unui provizion de 100% pentru fiecare produs livrat nu poate fi justificata – nu va puteti astepta ca toate produsele pe care le vindeti sa se defecteze din vina dvs. in perioada de garantie. Este rezonabil sa stabiliti un procent – asa cum ati si decis prin politica contabila – care poate fi mai mare , dar nu de 100%.

Punctul 51 din OMFP 1802/2014:
"(2) Activele si veniturile nu trebuie sa fie supraevaluate, iar datoriile si cheltuielile, subevaluate. Totusi, exercitarea prudentei nu permite, de exemplu, constituirea de provizioane excesive, subevaluarea deliberata a activelor sau veniturilor, dar nici supraevaluarea deliberata a datoriilor sau cheltuielilor, deoarece situatiile financiare nu ar mai fi neutre si nu ar mai avea calitatea de a fi credibile."

"In cazul unui client la care vindem mai multe tipuri de produse finite, daca la un anumit produs am efectuat cheltuieli cu reparatia in garantie, pot umbla pe intreaga valoare a provizionului la clientul respectiv sau numai pe cifra realizata din vanzarea acelui produs?

Veti umbla pe intreaga valoare a provizionului, nu numai pe cifra de afaceri realizata din vanzarea acelui produs.

"Daca aceste cheltuieli cu reparatii in garantie sunt efectuate in luna mai 2016, dar se refera la produse livrate initial si facturate in lunile oct-dec 2015, ar trebui sa corectez rezultatul la 2015 prin suplimentare provizion, avand in vedere ca inca nu e depus bilantul, fiind un eveniment ulterior datei inchiderii bilantului?"

In cazul in care provizionul constituit initial nu este suficient ca sa acopere cheltuielile facute in perioada de garante, puteti mari provizionul considerand informatiile noi ca pe evenimente ulterioare datei bilantului. Dar nu sunteti obligati sa faceti acest lucru. Daca doriti sa o faceti, atunci marirea provizionului genereaza cheltuieli ceea ce determina si rectificarea declaratiei 101.
"In eventualitatea ca aceste cheltuieli cu provizionul inregistrate contabil sunt nedeductibile fiscal ar trebui ajustat TVA pentru materiile prime cumparate in vederea obtinerii produsului finit?"

In cazul in care provizionul pentru garantii constituit ar fi nedeductibil fiscal, acest aspect nu are nicio legatura cu obtinerea produsului finit. Nu veti ajusta TVA dedus la achizitionarea materiilor prime, nu veti reconsidera cheltuielile facute cu obtinerea produselor finite. De asemenea, TVA si cheltuielile facute pentru reparatii vor fi deductibile.

Provizioanele constituie obligatii curente la data bilantului (va obligati sa asigurati garantia) si este probabil ca vor fi necesare iesiri de resurse pentru stingerea obligatiilor. Constituim provizioane pentru ca incercam sa prezentam o imagine cat mai corecta a patrimoniului in Situatiile financiare. Constituirea lor este o cerinta exclusiv contabila, ele neavand niciun impact asupra activitatii propriu-zise de exploatare : o iesire probabila (nu certa) de resurse in exercitiile urmatoare nu poate afecta in niciun fel operatiunile inregistrate anterior la obtinerea productiei.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Anca Ivanov - Expert contabil

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016