Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Protectia drepturilor consumatorilor difera in continuare foarte mult intre tarile UE. Doar 35% dintre europeni au incredere in achizitiile online de la vanzatori din alte tari ale UE, iar sapte consumatori din zece nu stiu cum sa procedeze atunci cand primesc produse pe care nu le-au comandat.
Acestea sunt unele dintre rezultatele Tabloului de bord din 2013 al conditiilor pentru consumatori, publicat de Comisia Europeana. Rezultatele arata ca este nevoie de un nou impuls pentru a garanta ca consumatorii pot cumpara cu incredere si usurinta din intreaga UE, online sau offline. Unul dintre rezultatele cele mai importante subliniaza scaderea increderii consumatorilor, asociata cu o crestere a recurgerii la sistemul de despagubiri.
Neven Mimica, comisarul european pentru protectia consumatorilor, a apreciat publicarea tabloului de bord si a declarat: "S-au inregistrat progrese in special legate de extinderea comertului electronic, dar sunt necesare imbunatatiri in alte domenii. Tabloul de bord precizeaza sectoarele in care ar trebui sa ne concentram eforturile. Aceasta este fereastra noastra catre piata. Concluziile care reies din tablou se vor reflecta in viitoarele mele actiuni precum crearea unei platforme de solutionare online a litigiilor sau o mai buna aplicare a regulilor impotriva practicilor comerciale neloiale."
Concluziile principale ale tabloului de bord sunt urmatoarele:
Comertul electronic este in crestere, in special pe piata interna
Ponderea consumatorilor care fac apel la comertul electronic intern a crescut de la 38 % la 41 % in comparatie cu o crestere de la 9,6 % la 11 % in cazul achizitiilor transfrontaliere. Cu toate acestea, consumatorii sunt in continuare mult mai neincrezatori in achizitiile efectuate online de la vanzatori din alte state membre ale UE, in raport cu cele efectuate pe piata interna (35 % fata de 59 %). Printre posibilele motive ale acestei situatii se numara imposibilitatea de a finaliza o achizitie, de exemplu, deoarece nu exista nicio livrare in tara de provenienta a consumatorului sau din cauza ca nu sunt acceptate cartile de credit straine de catre comerciantul cu amanuntul online. Aceasta este o bariera importanta in calea cumparaturilor transfrontaliere online.

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2023 varianta tiparita

Registrul de Evidenta Fiscala PFA

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Comisia a depus eforturi pentru a valorifica potentialul comertului electronic, prin crearea unui mediu favorabil consumatorilor. Noua legislatie privind solutionarea online a litigiilor va permite consumatorilor care isi fac cumparaturile pe piata interna si in alte tari ale UE sa isi solutioneze litigiile cu comerciantii mai rapid si mai ieftin, fara sa ajunga la tribunal. Directiva privind drepturile consumatorilor, care se va aplica in toate statele membre pana cel tarziu in iunie 2014, armonizeaza, printre altele, dispozitiile referitoare la politicile de retur in cazul vanzarilor la distanta. Comisia colaboreaza cu partile interesate pentru a imbunatati calitatea instrumentelor de comparare online si a facilita comparatiile transfrontaliere in scopul de a-i ajuta pe consumatori sa aleaga cele mai bune oferte.
Conditiile pentru consumatori difera considerabil in UE
Procentul de consumatori care se simt protejati in mod adecvat de masurile existente variaza de la 18 % la 76 %. in ansamblu, situatia consumatorilor pare a fi cea mai favorabila in Europa de Nord si de Vest.
Majoritatea tarilor care au aderat la UE dupa 2004 au putut constata ca situatia consumatorilor s-a imbunatatit in cursul ultimelor trei publicari ale tabloului de bord. Aceste imbunatatiri ar putea fi o consecinta a campaniilor de informare ale UE efectuate in aceste tari. O astfel de campanie va fi lansata in Croatia in 2014.
De asemenea, exista importante diferente sociodemografice
Persoanele in varsta, respondentii cu un nivel scazut de educatie, persoanele fara un loc de munca, lucratorii, precum si consumatorii care nu dispun de o conexiune internet la domiciliu par a fi printre cei care profita cel mai putin de drepturile si oportunitatile aflate la dispozitia lor.
Printre eforturile de ameliorare a acestei situatii se numara viitorul studiu al Comisiei asupra vulnerabilitatii consumatorilor pe piete strategice. Acesta va avea drept scop identificarea factorilor determinanti ai vulnerabilitatii, inclusiv a caracteristicilor sociodemografice. Studiul va propune, de asemenea, utilizarea unor instrumente mai bune pentru studiul mecanismelor vulnerabilitatii.
Persista practicile comerciale ilicite
Pe baza evaluarilor efectuate de consumatori si de comerciantii cu amanuntul, rezulta ca numarul practicilor comerciale ilicite din ultimii patru ani nu a inregistrat o scadere clara. Peste 50 % dintre consumatori au declarat ca este foarte posibil sa intalneasca astfel de practici pe internet.
Pe baza rezultatelor Summitului european dedicat consumatorilor din 2013, Comisia analizeaza in prezent cele mai bune modalitati de a accelera punerea in aplicare a legislatiei privind drepturile economice ale consumatorilor. in septembrie 2013, va fi lansata o consultare publica privind consolidarea eficacitatii cooperarii intre autoritatile nationale, ca parte a revizuirii regulamentului care reglementeaza aceasta cooperare.
Cunostintele privind drepturile consumatorilor sunt ingrijorator de scazute
sapte din zece consumatori nu stiu cum sa procedeze in cazul in care primesc produse pe care nu le-au comandat, in timp ce mai putin de o treime dintre comerciantii cu amanuntul sunt la curent cu legislatia care reglementeaza termenele in care clientii trebuie sa returneze produsele defecte pentru a fi reparate.
Pentru reducerea lacunelor din educatia consumatorilor adolescenti, Comisia a creat un site internet interactiv pentru profesori - Clasa consumatorului. De asemenea, ca parte integranta a Anului european al cetatenilor, la nivelul UE va fi lansata o campanie privind drepturile consumatorilor, care vizeaza atat consumatorii, cat si intreprinderile. in plus, Comisia va efectua un studiu privind garantiile existente pe anumite piete de consum pentru a verifica daca legislatia UE este pusa in aplicare in mod coerent in intreaga UE.
Achizitiile ecologice sunt in crestere
Patru din zece consumatori afirma ca impactul ecologic al unui bun sau serviciu influenteaza deciziile lor de cumparare. Printre motivele renuntarii la cumparaturile ecologice se numara lipsa de informatii relevante, pretul mai ridicat si neincrederea in afirmatiile legate de mediu.
Comisia colaboreaza cu partile interesate pentru a ajuta consumatorii sa faca alegeri ecologice in cunostinta de cauza. Aceasta a sprijinit elaborarea de catre partile interesate a unui raport care include recomandari specifice privind afirmatiile legate de mediu.
Context
Tabloul de bord este un raport periodic care urmareste integrarea pietei cu amanuntul interna a UE din perspectiva consumatorilor si monitorizeaza calitatea mediului de consum la nivel national. Rapoartele de tara anexate la prezentul tablou de bord prezinta detaliat statistici privind consumatorii pentru fiecare tara. Datele din tabloul de bord sunt utilizate de autoritatile nationale si de organizatiile consumatorilor la elaborarea si evaluarea propriilor activitati.
Croatia este inclusa pentru prima data in tabloul de bord, impreuna cu celelalte 27 de state membre, precum si cu Islanda si Norvegia. O alta inovatie in acest an este defalcarea sociodemografica a rezultatelor, la solicitarea Parlamentului European.
Sursa: Comisia Europeana

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Codul insolventei continua sa fie in dezbatere publicaCe depunem obligatoriu pentru modificarea perioadei fiscale?Venituri din marca inregistrata. Ce taxe datoram?Sinteza HG nr. 797 din 2012 privind sprijinul de stat pentru investitiiCertificatul de atestare fiscala pentru persoane juridiceUltimele articole
Contabilitatea unui complex hotelier. Inregistrari contabile specifice, utile oricarui contabilEsti specialist in domeniul fiscal-contabil? Cunosti la perfectie legislatia? Rentrop& Straton te asteapta in echipa!Ce taxe trebuie sa platesti in Romania daca ai o afacere. Lista COMPLETAProtejati-va eficient impotriva sanctiunilor INJUSTE dispuse de ANAF! Hotarari CJUE si ICCJ care sunt in avantajul dumneavoastraLipsa numerar in casierie. Soldul este considerat cheltuiala deductibila sau nedeductibila la calculul impozitului?Articole similare
Legea concurentei neloiale se modifica. Vezi cum va arata proiectul!Reglementarile europene in domeniul telecomunicatiilor se schimba in favoarea clientilor incepand de miercuri, 25 maiIn ce fel reducerea TVA ar trebui sa insemne produse corecteIn Romania tranzactiile procesate au crescut cu 65 la sutaTratament TVA aplicabil 2016. Cum procedam pentru stornare avansuri?Ultimele articole
Noi masuri fiscale propuse de Guvern. Ce se modifica in privinta TVASfaturi utile de la ANPC pentru persoanele care cumpara un pachet de servicii turistice in aceasta perioadaPersoanele fizice au fost incluse, conform Legii 134/2023, in categoria dezvoltatorilor imobiliari. Acestea vor putea acorda si creditePFA in 2023: Aspecte pe care trebuie sa urmareasca PFA-urile care vand produse ONLINEPlatitor de TVA. Ce inseamna, cand devii platitor de tva si ce avantaje poti avea in acest cazArticole similare
Ce crede Crin Antonescu despre plata TVA la incasareCodul fiscal 2011 (Partea IV.3): Modificari si completari aduse Legii nr.571 din 2003 prin Ordonanta 30 din 2011Procedura de implementare a schemei de ajutor pentru HoReCa. Masura se deruleaza pana la 31 decembrie 2021Noutati legislatie Fiscala 22-26 decembrie 2008 - Monitorul OficialCOMISIA EUROPEANA propune un TVA standard si reducerea taxelor intracomunitare cu 10%Ultimele articole
Normele privind detasarea transnationala, modificate de Ministerul Muncii (Proiect de Hotarare) ANAF a finalizat proiectul pentru cresterea conformarii in domeniul impozitului pe veniturile persoanelor fiziceIMM-urile si firmele mari din mai multe domenii pot beneficia de schema de ajutor de stat HoReCa 2. Criterii de eligibilitateRomania a solicitat oficial BEI cofinantare de 4 miliarde de euro pentru investitii in sanatate si transport MONOGRAFIE contabila pentru grantul de capital de lucru IMM AGRI FOODArticole similare
Comisia lanseaza o consultare pentru a impulsiona COMERTUL ELECTRONIC in UEClauze abuzive in COMERTUL ELECTRONIC. Avertizari din partea UEIn atentia firmelor: creste numarul de tranzactii onlineComert online in UE. Plafonul de 10.000 euro pentru aplicarea cotei de TVA este valabil pentru fiecare tara in parte?COMERTUL ELECTRONIC. Emiterea facturilor si achizitia marfurilorUltimele articole
PFA in 2023: Aspecte pe care trebuie sa urmareasca PFA-urile care vand produse ONLINEControale ANAF: 6 probleme constatate de inspectori in sem.I din 2022Se utilizeaza sistemul E-Factura in cazul comertului online?Au fost modificate Normele Codului Fiscal in contextul aplicarii noilor reguli TVA privind COMERTUL ELECTRONIC de la 1 iulieCe reguli se aplica de la 1 iulie pentru marfurile importate in UE
Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz"