Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Transportul este vital pentru economia europeana: fara conexiuni bune, Europa nu se va dezvolta si nici nu va prospera. Noua politica a UE privind infrastructura va institui o retea europeana de transport solida in cele 28 de state membre, pentru a promova cresterea economica si competitivitatea. Aceasta retea va face legatura intre est si vest si va inlocui mozaicul de transporturi actual cu o retea autentic europeana.
Ce este politica UE privind infrastructura?
Prin noua politica a UE privind infrastructura, finantarea UE in domeniul transporturilor se tripleaza, ajungand la 26 de miliarde de euro pentru perioada 2014-2020. in acelasi timp, finantarea in domeniul transporturilor este reorientata catre o noua retea centrala definita cu strictete. Reteaua centrala va constitui coloana vertebrala a transporturilor in cadrul pietei unice a Europei. Aceasta va inlatura blocajele, va moderniza infrastructura si va simplifica operatiunile transfrontaliere de transport pentru calatorii si intreprinderile din intreaga UE. Implementarea sa va fi accelerata prin crearea a noua coridoare majore de transport care vor reuni statele membre si partile interesate, permitand concentrarea unor resurse limitate si obtinerea de rezultate.
Noua retea TEN-T centrala va fi sustinuta de o retea globala de rute la nivel regional si national, destinate sa alimenteze reteaua centrala. Scopul este ca treptat, pana in 2050, cea mai mare parte a cetatenilor si a intreprinderilor din Europa sa se afle la cel mult 30 de minute distanta, ca timp de deplasare, de aceasta retea globala.
Luata in ansamblu, noua retea de transport va oferi:
calatorii mai sigure si mai putin aglomerate;
deplasari mai fluente si mai rapide.

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025

Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete

Examen Consultant Fiscal 2025
De ce avem nevoie de o noua politica europeana privind infrastructura?
Transporturile reprezinta un sector esential pentru o economie europeana eficienta.
Se preconizeaza ca, pana in 2050, transportul de marfa va creste cu 80%, iar transportul de calatori cu peste 50%.
Cresterea economica depinde de comert, iar comertul depinde de transporturi. Zonele din Europa care nu dispun de conexiuni bune nu vor prospera.
in practica, exista cinci categorii principale de probleme care trebuie solutionate la nivelul UE:
Legaturile lipsa, in special in cazul tronsoanelor transfrontaliere, constituie un obstacol major in calea liberei circulatii a marfurilor si a calatorilor in interiorul statelor membre si intre acestea, precum si intre statele membre si tarile invecinate.
intre statele membre si in interiorul acestora exista o discrepanta considerabila in ceea ce priveste calitatea si disponibilitatea infrastructurii (blocaje). in special, este necesara ameliorarea conexiunilor est-vest prin crearea unei noi infrastructuri de transport si/sau prin intretinerea, reabilitarea sau modernizarea infrastructurii existente.
Infrastructura de transport dintre modurile de transport este fragmentata. in ceea ce priveste efectuarea de conexiuni multimodale, numeroase terminale de marfa din Europa, gari de calatori, porturi interioare, porturi maritime, aeroporturi si noduri urbane lasa de dorit in acest sens. Avand in vedere ca aceste noduri nu dispun de capacitati multimodale, potentialul si capacitatea transportului multimodal de a elimina blocajele de infrastructura si de a completa legaturile lipsa sunt insuficient exploatate.
Investitiile in infrastructurile de transport ar trebui sa contribuie la atingerea obiectivelor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera din sectorul transporturilor cu 60% pana in 2050.
in statele membre sunt inca in vigoare norme si cerinte operationale diferite, in special in domeniul interoperabilitatii, ceea ce contribuie semnificativ la crearea barierelor si a blocajelor care afecteaza infrastructura de transport.
Noua politica a UE privind infrastructura - prezentare detaliata
Noua retea centrala - cifre
Reteaua centrala va conecta:
94 de porturi europene principale cu legaturi feroviare si rutiere;
38 de aeroporturi principale cu legaturi feroviare cu orase mari;
15 000 de km de linii de cale ferata modernizate pentru circulatia de mare viteza;
35 de proiecte transfrontaliere vizand reducerea blocajelor.
Reteaua va constitui seva economica a pietei unice, facand posibila o circulatie libera reala a bunurilor si a persoanelor in intreaga UE.
Finantarea UE - ce bani sunt disponibili si cum pot fi obtinuti
Mecanismul pentru interconectarea Europei (MIE) pune la dispozitie 26 de miliarde de euro pentru infrastructura de transport pe perioada financiara urmatoare (2014-2020), ceea ce reprezinta triplul finantarii disponibile in prezent.
Din acesti bani, 80 pana la 85% vor fi utilizati pentru a sprijini:
proiecte prioritare de-a lungul celor noua coridoare de implementare ale retelei centrale. De asemenea, va fi disponibila finantare si pentru un numar limitat de proiecte privind alte sectiuni care au o valoare adaugata europeana mare pentru reteaua centrala.
finantare pentru proiecte transversale sau "orizontale" - legate in principal de tehnologii informatice - cum ar fi finantarea SESAR (dimensiunea tehnologica a sistemului de management al traficului in cerul unic european) sau a ERTMS (sistemul european de management al traficului feroviar), care trebuie folosite de-a lungul principalelor coridoare de transport. Aceasta reprezinta o prioritate deosebita - o alta inovatie din cadrul noii retele centrale fiind faptul ca exista obligatii mai stricte pentru ca sistemele de transport sa "isi uneasca fortele", adica sa investeasca pentru respectarea, in principal, a standardelor UE existente, de exemplu in ceea ce priveste sistemele de semnalizare feroviara comune din cadrul ERTMS. Autostrazile maritime - in calitatea lor de dimensiune maritima a TEN-T - vor fi si ele incluse in aceasta prioritate.
Fondurile ramase pot fi puse la dispozitie pentru proiecte ad hoc, inclusiv pentru proiecte privind reteaua globala.
Se estimeaza ca nivelul investitiilor necesare in cadrul retelei centrale in perioada 2014-2020 se ridica la 250 de miliarde de euro. Comisia va publica cereri periodice de propuneri pentru a se asigura ca primesc finantare din partea UE numai proiectele cele mai bune si care aduc cea mai mare valoare adaugata Uniunii Europene. Prin MIE, finantarea UE in domeniul transporturilor se tripleaza, ajungand la 26 de miliarde de euro pentru perioada 2014-2020; in acelasi timp, finantarea in domeniul transporturilor este reorientata catre o noua retea centrala definita cu strictete.
In general, Mecanismul pentru interconectarea Europei va finanta infrastructura prioritara a UE in domeniul transporturilor, al energiei si al benzii largi digitale. Mecanismul va sprijini infrastructura principala care va constitui baza pietei unice si va beneficia de un fond unic in valoare de 33,242 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020, din care 26,250 miliarde de euro vor fi alocate transporturilor; din aceasta din urma suma, 11,305 miliarde de euro sunt rezervate pentru investitiile aferente in infrastructurile de transport de pe teritoriile statelor membre eligibile pentru finantare din Fondul de coeziune.
Cum functioneaza cofinantarea? Cati bani provin de la statele membre si cati de la UE?
Infrastructurile de transport necesita investitii enorme - iar cea mai mare parte dintre acestea vor intotdeauna finantate de statele membre. Rolul Europei in materie de investitii si de coordonare este de a oferi valoare adaugata prin eliminarea blocajelor si prin completarea legaturilor si a conexiunilor lipsa, precum si de a sprijini crearea unei veritabile retele de transport europene.
Ratele normale de cofinantare pentru proiecte TEN-T privind reteaua centrala vor fi:
Pana la 50% cofinantare UE pentru studii.
Pentru lucrari, pana la 20% (de exemplu lucrari de explorare pentru un tunel important).
Exista anumite posibilitati de majorare a cofinantarii pentru proiectele transfrontaliere referitoare la conexiuni intre transportul feroviar si caile navigabile interioare (pana la 40 %).
Pentru anumite proiecte STI, precum ERTMS, se poate oferi un nivel mai mare de cofinantare, de pana la 50%, pentru a sprijini statele membre care fac tranzitia."
Sursa: Comisia Europeana

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Programe Operationale 2014-2020. Ce fonduri sunt oferite Romaniei?De ce scapa UE de plata TVA pentru POS-TransportCe norme noi va impune UE pentru stimularea cercetarii si dezvoltarii?Controale mai aprige in vama din 2024! Birourile vor fi dotate cu 26 noi sisteme de scanare, pentru monitorizarea marfurilor care intra in taraCe mai avem de indeplinit inainte de a trece la euro?Ultimele articole
Acord de finantare pentru managementul dezastrelor naturale, semnat intre Finante si Banca Mondiala Guvernul a aprobat rectificarea bugetului de stat pe 2024. Care sunt cei 4 piloni principaliAcord de finantare de 600 milioane euro, semnat intre Romania si Banca MondialaCombaterea contrabandei si fraudei la granita continua. Doua noi scanere au fost puse in functiune la Albita Controale vamale in 2024. Cum vor fi verificate activitatile ilicite in vamaArticole similare
Acciza pentru TRANSPORTURILE comerciale. Sa se seturneze dupa modelul TVA!OFICIAL! Operatorii economici care detin automate comerciale, OBLIGATI sa le doteze cu aparate de marcat pana la final de 2019 (Legea 136/2019)Cine ne asigura din nou ca nu vor creste taxele si impoziteleCodul fiscal 2011 - Titlul IXOUG 132/2022 pentru modificarea E-Transport: Noi persoane obligate sa foloseasca sistemul, valabilitate cod UIT si procedura in caz de nefunctionalitateUltimele articole
Control ANAF in sem. II 2024. Deficiente descoperite pe linia combaterii evaziunii fiscaleE-Transport: Care sunt principalele noutati aduse de OUG 129/2024Implementare sistem E-Sigiliu. Este deja in vigoare din ianuarie 2024?RO e-Transport: Amenzile pentru neactualizarea codului UIT se dau firmei sau soferului?Amenzi RO e-Transport. Exemplu util de monografie contabilaArticole similare
Cine sustine o coFINANTARE de 85 la suta in zonele slab dezvoltateIMM-urile cer sustinere in lupta cu COVID-19 (CNIPMMR)Start proiect Mecanisme eficiente pentru prevenirea si combaterea coruptiei in administratia publicaSe majoreaza nivelul accizei specifice la tigarete de la 1 aprilie 2014. Vor urma si alte majorari?In atentia firmelor: Masuri pentru incurajarea angajarii persoanelor care nu au loc de muncaUltimele articole
Schema de ajutor introdusa prin HG 300/2024. Bugetul va fi suplimentat cu 750 milioane leiSAF-T in 2025. Pentru o casa de ajutor reciproc (CAR) se depune D406 din ianuarie 2025?SAF-T in 2024. ONG-urile nonprofit sunt obligate sa depuna D406?Acord de FINANTARE pentru managementul dezastrelor naturale, semnat intre Finante si Banca Mondiala Guvernul a aprobat rectificarea bugetului de stat pe 2024. Care sunt cei 4 piloni principaliArticole similare
Zoom fiscal: TVA si accize in Raportul anual intocmit de Consiliul FiscalTVA are o pondere importanta in cresterea veniturilor la BGCCCIR: Opinii privind propunerile pentru stimularea mediului de afaceriCodul fiscal aprobat de Parlament poate duce la un regim de austeritateFinantare noua prin 862 milioane de euro pentru proiecte romanestiUltimele articole
Lista propusa a ajutoarelor de la stat pentru firme in 2018. Schimbari MAJORE la Start-Up NationProiectele finantate in perioada de programare 2014-2020 se vor potenta reciprocA fost aprobat un nou imprumut pentru achitarea facturilor catre beneficiarii de FONDURI UECum vrea Agentia Nationala de Integritate (ANI) sa evite conflictele de intereseNoi prevederi pentru obtinerea fondurilor UE. Acces mai rapid pentru agentii economiciArticole similare
MONOGRAFIE contabila pentru grantul de capital de lucru IMM AGRI FOODConsiliul elimina deficitul de finantare. Masuri pentru tineriNoutati legislatie Fiscala 10-14 noiembrie 2008 - Monitorul OficialComisia Europeana sustine promovarea produselor agricole si agroalimentareNoutati legislatie Fiscala 8-12 septembrie 2008 - Monitorul OficialUltimele articole
Romania a solicitat oficial BEI COFINANTARE de 4 miliarde de euro pentru investitii in sanatate si transport Nedepunerea la timp a Raportarilor Contabile la 30 iunie 2022 se sanctioneaza conform Legii 81/1991Granturi pentru IMM-urile si microintreprinderile afectate de pandemie. Ce criterii trebuie sa indeplineasca firmeleIn iunie vor fi lansate trei programe de sprijin financiar pentru IMM-uri: Start-up Nation, Microindustrializare si Comert si ServiciiA inceput cea de-a doua sesiune a Masurii 1 -microgranturi de 2.000 de euro. Cine poate beneficia de ajutor
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"