Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Lista propusa a ajutoarelor de la stat pentru firme in 2018. Schimbari MAJORE la Start-Up Nation

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 06 Dec. 2017
Tags: imm-uri, start up nation, programul start up nation, fonduri europene

Proiectul de buget pentru anul 2018 prevede lansarea mai multor programe de finantare a firmelor mici si mijlocii din fondurile nationale. Acestea vor fi gestionate de catre Ministerul pentru Mediul de Afaceri, care anunta schimbari majore la programul de Start-Up Nation pentru anul urmator.

Potrivit startupcafe.ro, pentru anul 2018, au fost propuse 1.14 miliarde de lei dedicate programelor de finantare a IMM-urilor, credite bugetare (bani pusi in buget) si 183,1 milioane lei sub forma de credite de angajament (bani care vor putea fi alocati de guvern prin rectificare bugetara, in functie de necesitati si de posibilitati, dar nu mai devreme de luna iulie 2018). Estimarile pentru anii 2019 si 2020 sunt si mai mici de atat : 200 milioane de lei credite bugetare si inca pe atat, de angajament.

Proiectul de buget de stat pentru anul 2018 mai are nevoie de aprobarea Guvernului si apoi de adoptarea de catre Parlament, ceea ce inseamna ca nu este exclus sa se mai faca modificari pe parcursul procesului.

Iata cum arata lista celor 9 programe de finantare din fonduri nationale pentru anul 2018!



1. Programul Start-Up Nation Romania


Programul national pentru infiintarea si dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii in mediul rural Start-Up Nation Romania este cel mai asteptat din aceasta lista. Bugetul alocat este de 963,7 milioane lei, doar credite bugetare. Prin urmare, mediul urban este exclus de pe lista la prima vedere.

Problema este ca cele doua programe pe fonduri UE mentionate nu se aplica in Bucuresti si Judetul Ilfov, care risca sa ramana astfel neacoperite cu programe destinate start-upurilor, conform aceleasi surse. Inca sunt multe neclaritati in ceea ce priveste bugetul prevazut pentru programul Start-Up Nation, dar speram ca se vor clarifica pe parcurs.

Pentru a se acoperi necesarul de finantare ar fi nevoie de 3 miliarde de lei credite de angajament si bugetare, care sa acopere cheltuielile fara finantare europeana pentru Romania Start Up Nation 2017 (1 miliard de lei) si pentru editia 2018 (2 miliarde de lei).

In anul 2017, programul Start Up Nation a avut alocat un buget de 1,7 milioane de lei, din care 500 milioane lei, credite bugetare pentru acoperirea cheltuielilor care ar urma sa fie decontate ulterior de Romania din fonduri europene, iar restul de 1,2 miliarde de lei, credite de angajament. Creditele de angajament au fost transformate doar partial in credite bugetare: 250 milioane lei.


2.  Programul Stimularea Exporturilor

Pentru acest program se vor aloca 25 milioane de lei in anul urmator. In plus, se acorda consultanta pentru operatorii economici cu activitate de export in scopul elaborarii si implementarii strategiilor de export si prezentarii celor mai bune practici in domeniul promovarii ofertei de export in vederea identificarii de oportuniti de export.

 
3.  Programul de Internationalizare

Cu ajutorul acestui program, firmele mici si mijlocii din Romania au obtinut ajutoare nerambursabile de la stat de pana la 50.000 de lei, pentru realizarea de site-uri si aplicatii de promovare si participarea la targuri internationale. Pentru perioada 2017-2020 ar urma sa fie alocat un buget de 10 milioane lei in anul 2018.
 

4.  Programul Femeia Manager

Acest program sustine dezvoltarea antreprenoriatului in randul femeilor din sectorul intreprinderilor mici si mijlocii. Bugetul acestuia va ajunge la 1 milion lei in anul 2018.

"Masuri: Prin Program se finanteaza implementarea celor mai bune Planuri de Afaceri depuse de femeile antreprenor” - este descris programul Femeia Manager in schita de buget 2018, conform sursei citate mai sus.


5.  Programul pentru Comert si Servicii

Acest program va avea un buget de aproape 50 milioane lei in anul urmator. Anul anterior firmele mici si mijlocii eligibile au putut primi un ajutor financiar nerambursabil de maximum 90% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile efectuate (fara TVA), dar nu mai mult de 250.000 lei pentru fiecare beneficiar.



6.  Programul pentru Microindustrializare

Programul national multianual de microindustrializare va avea in anul urmator un buget de 86,2 milioane lei, in crestere cu aproape 12 milioane de lei fata de anul 2017.


7.  Programul pentru sprijinirea activitatilor mestesugaresti

Prin intermediul acestui program de finantare, mestesugarii si pesoanele care comercializeaza produse artizanale pot participa gratuit la expozitii de profil unde isi pot vinde produsele proprii. Bugetul estimat pentru anul 2018 este de 890.000 lei


8.  Programul EMPRETEC

Acest program de finantare sprijina participarea persoanelor fizice la cursuri si workshopuri de antreprenoriat, pentru a se dezvolta profesional astfel incat sa isi poata lansa o afacere proprie. Acesta va avea un buget de 504.000 lei in anul 2018, la fel ca anul trecut.


9.  Programul pentru organizarea Targului Intreprinderilor Mici si Mijlocii (TIMM)

Programul pentru organizarea Targului Intreprinderilor Mici si Mijlocii va avea un buget de 5 milioane lei in anul 2018, la fel ca anul precedent. Se urmareste sprijinirea unui numar de 4.000 de beneficiari. Proiectul implica organizarea unui targ al firmelor mici si mijlocii la Bucuresti, cu anumite gratuitati pentru expozanti.

In cadrul acestuia vor fi conferinte, seminarii, mese rotunde, workshop-uri si prezentari in scopul cresterii numarului intreprinzatorilor de succes si a competentelor antreprenoriale, imbunatatirii performantelor economice si tehnice ale IMM, stimularii intreprinderilor inovative, promovarii produselor si serviciilor romanesti, precum si stimularii si sustinerii internationalizarii IMM.



Pentru consultarea detaliata a listei propuse in ceea ce priveste ajutoarele de la stat pentru firme in 2018, click aici. >>
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016