Tags: suplimentare buget, bugetul administratiei fondului pentru mediu
Executivul a adoptat, joi, suplimentarea bugetului pentru anul in curs al Administratiei Fondului pentru Mediu cu 714,7 milioane de lei, bani care vor fi folositi pentru o serie de programe si proiecte, cum ar fi programul "Rabla", a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Nelu Barbu.
“In sedinta de Guvern de astazi a fost aprobata hotararea pentru bugetul de venituri si cheltuieli pe anul 2018 al Fondului de mediu si al Administratiei fondului pentru Mediu rectificat. Asadar, bugetul de venituri si cheltuieli pentru 2018 al Administratiei Fondului pentru mediu a fost rectificat si suma acordata in plus ca urmare a rectificarii este de 714,7 milioane lei. Se asigura, astfel, alocarea de sume suplimentare unor programe finantate din Fondul de Mediu care s-au dovedit de succes. Ma refer aici la programul «Rabla» care va fi suplimentat cu suma de 198 de milioane de lei, atat pentru persoane fizice, cat si pentru persoane juridice. Suma reprezinta echivalentul a 30.000 de prime de casare, ceea ce inseamna ca in acest an, in anul 2018, vom asigura aproximativ 50.000 de prime de casare, cu aproximativ 78% mai multe fata de anul trecut si aproape dublu fata de anul 2016", a afirmat Nelu Barbu, joi, la Palatul Victoria, dupa sedinta de Guvern.
Banii alocati suplimentar vor fi folositi la finantarea unor proiecte si programe de mediu, precu cel pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, "Rabla" sau dezvoltarea infrastructurii pentru vehicule nepoluante, a precizat purtatorul de cuvant al Guvernului.
"Anume, programul «Rabla pentru electrocasnice» adresat persoanelor fizice pentru care au fost alocate credite de angajament in valoare totala de 20 de milioane de lei. Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in transporturi, care va incuraja dezvoltarea infrastructurii pentru vehicule nepoluante prin amenajarea a aproximativ 1.200 de puncte de reincarcare a vehiculelor electrice. Pentru acest program bugetul alocat este de 92 de milioane de lei. Programul privind imbunatatirea calitatii aerului si reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera care vizeaza utilizarea de vehicule mai putin poluante in transportul public local de persoane pentru care s-au alocat 460 de milioane de lei", a mai spus acesta.
In suma alocata de Guvern la rectificarea bugetara sunt incluse si finantarile pentru doua proiecte de mediu in cadrul programului Centenar, dar si banii necesari pentru restituirea taxei auto.
"Anume, 6 milioane de lei pentru programul privind finantarea Centrului de Excelenta NATO pentru protectia mediului prin construirea unei cladiri verzi in sectorul rezidential si 230 de milioane de lei pentru programul Centenarul luminii, privind instalarea de sisteme solare fotovoltaice pentru gospodariile izolate neracordate la reteaua de distributie a energiei electrice. Suma necesara a fost suplimentata cu 0,5 miliarde de lei din excedentul anilor precedenti. in prezent este asigurata suma de 1,34 miliarde de lei", a explicat Nelu Barbu.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Transpunere note contabile in SAF-T
Intrebare:
Va rog sa imi prezentati maparea in SAF-T a urmatoarelor nota contabile:
1. Factura de achizitie (din Romania), TVA nedeductibil integral.
Nota contabila:
6051 = 401 100
4426 = 401 19
635 = 4426 19
2. Achizitie intracomunitara de bunuri, DAR bunurile sunt in folosul personal al aministratorului.
Nota contabila:
6588 = 401 100
4426 = 4427 19
6588=...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Emitere factura ulterior livrare marfa
Intrebare:
Societatea noastra livreaza bunuri catre soc de tipul cash& carry pe baza de aviz. Factura se emite catre client doar dupa ce clientul receptioneaza marfa si ne transmite numarul lui de aviz care trebuie sa se regaseasca pe factura incarcata in e-factura.
Bunurile livrate in data de 30 ale lunii cu aviz ar trebui sa fie facturate pana pe data de15 ale lunii urmatoare cu data avizului. Aici apare problema e-factura care trebuie emisa in termen de 5 zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Scoatere din evidenta creante litigioase
Intrebare:
Pentru a inregistra corect in contabilitate, va rugam sa ne ajutati in clarificarea spetei de mai jos: Care este procedura de scoatere din evidenta contabila a unei creante litigioase in cazul in care exista o sentinta civila definitiva prin care instanta s-a pronuntat si a respins dreptul de recuperare pentru ajustarile de pret aferente situatiilor de lucrari facturate catre beneficiar in 2021, 2022 si 2023? Mentionez ca in baza acestor creante nerecuperate s-au constituit...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Cod CPV factura
Intrebare:
Daca un operator economic are conform cod CAEN ca activitate principala vanzare autovehicule, are si alte activitati secundare printre care si reparatii autovehicule, va rog sa-mi spuneti daca ANAF atribuie in mod automat la rd.158 din XML codul CPV corespunzator codului CAEN aferent activitatii principale sau este obligatia prestatorului de servicii sa completeze la rd 158 codul CPV aferent serviciilor prestate de acesta.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Corectare factura emisa eronat
Intrebare:
Societatea A, platitoare de TVA, din Romania a emis o factura de servicii catre o alta societate - B, platitoare de TVA, in anul 2023, dar aceasta nu a fost inregistrata de societatea B. In anul 2025, in urma unor confirmari, s-a depistat lipsa facturii si societatea B nu doreste inregistrarea in contabilitate a facturii, motivand ca nu mai poate inregistra facturi din 2023, si cel mai probabil aceasta nu a fost acceptata la momentul respectiv.
Avand in vedere ca...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<