Atentie contabili!


Modificari importante privind plafoanele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Granturi pentru IMM-urile si microintreprinderile afectate de pandemie. Ce criterii trebuie sa indeplineasca firmele

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 27 Iun. 2022
Granturi pentru IMM-urile si microintreprinderile afectate de pandemie. Ce criterii trebuie sa indeplineasca firmele
Tags: granturi, firme afectate de pandemie, masura 1 granturi

Ordonanta de urgenta care va reglementa contractarea de granturi pentru investitii de catre microintreprinderi si IMM-uri a fost adoptata de Executiv. Conform unui comunicat de presa al Ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene (MIPE), vor fi acordate granturi pentru investitii necesare capacitatilor de prestare de servicii si pentru investitii destinate retehnologizarii.

Masura 1 - Granturi pentru investitii necesare capacitatilor de prestare de servicii are alocate 59,69 milioane euro, din POC si de la bugetul de stat.

Valoarea granturilor este cuprinsa intre 50.000 euro si 200.000 euro, cel mult de cinci ori cifra de afaceri din 2019. Microintreprinderile vor trebui sa asigure cofinantare de 5%, intreprinderile mici - 10%, iar intreprinderile mijlocii - 15%

Firmele care pot contracta granturile sunt entitatile care isi desfasoara activitatea in domenii din Clasa P - Invatamant, Clasa Q - Sanatate si asistenta sociala, Clasa S - Alte activitati de servicii.

Masura 2 - Granturi pentru investitii destinate retehnologizarii are alocate fonduri in valoare de 358,14 milioane euro, din POC si de la bugetul de stat

Valoarea granturilor este cuprinsa intre 50.000 euro si 500.000 euro, cel mult de cinci ori cifra de afaceri din 2019. Beneficiarii vor trebui sa asigure cofinantare de 25% - 75%, in functie de regiunea in care este realizata investitia.

Firmele care pot contracta granturile sunt entitatile care isi desfasoara activitatea in domenii din Clasa C - Industria Prelucratoare (cu exceptia codurilor 11 fabricare bauturi, 12 fabricare tutun si 254 fabricarea armamentului si munitiei), Clasa F - Constructii; Clasa G -

Comert cu ridicata si cu amanuntul; Repararea autovehiculelor si motocicletelor; Clasa H - Transport si depozitare; Clasa I - Hoteluri si restaurante.

Criteriile pentru selectarea microintreprinderilor si IMM-urilor care vor beneficia de granturi sunt: 

a) scaderea cifrei de afaceri la 31 decembrie 2020 fata de 31 decembrie 2019, ca urmare a efectelor pandemiei COVID-19; 
b) scaderea ratei profitului operational aferent exercitiul financiar 2020 in raport cu exercitiul financiar 2019, ca urmare a efectelor pandemiei COVID-19; 
c) rata rentabilitatii activitatii operationale in exercitiul financiar 2019, inainte de aparitia pandemiei COVID-19; 
d) apartenenta domeniului de activitate - cod CAEN - la soldul balantei comerciale, conform prevederilor OUG.
Investitia este realizata pe codul CAEN aferent soldului negativ al balantei comerciale, respectiv importurile sunt mai mari decat exporturile, potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica / Banca Nationala a Romaniei;
e) cresterea productivitatii muncii in anul 3 de sustenabilitate al proiectului.

In cazul proiectelor care obtin punctaje egale, departajarea se va face in functie de rata rentabilitatii activitatii operationale in exercitiul financiar 2019, calculata cu 3 zecimale. Proiectele care nu vor obtine minimum 60 puncte nu vor fi eligibile pentru obtinerea de finantari.

Dupa publicarea actului normativ adoptat in sedinta de Guvern de astazi, MIPE va publica pe site, pentru consultare, ghidul solicitantului pentru contractarea granturilor in cadrul celor doua masuri. Conform calendarului estimativ din prezent, apelul urmeaza sa fie lansat in august 2022. Proiectele pentru contractarea granturilor vor fi depuse prin platforma IMM Recover.


Sursa: MIPE
 
Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Granturi pentru IMM-urile si microintreprinderile afectate de pandemie. Ce criterii trebuie sa indeplineasca firmele":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind plafoanele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016