Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
O noua OUG pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat sub forma de grant acordat producatorilor agricoli pentru unele culturi agricole infiintate in primavara anului 2022 si afectate de seceta pedologica din perioada martie - septembrie 2022 a fost adoptata recent de Guvern.
Conform documentului, granturile se acorda pentru culturile care au fost afectate de seceta pedologica in grade de peste 30% pana la 100%, asa cum apare in procesele-verbale de constatare si evaluare a pagubelor:
a) porumb;
b) floarea soarelui;
c) soia;
d) mazare.
Potrivit datelor centralizate din procesele-verbale de constatare si evaluare a pagubelor la culturi agricole, un numar de peste 148.000 de fermieri au fost afectati de seceta pedologica, o suprafa?a cultivata de peste 1.110.000 ha a fost calamitata partial, din care peste 705.000 ha cu porumb, peste 360.000 ha cu floarea – soarelui, peste 47.300 ha cu soia si peste 8.100 ha cu mazare.
Ajutorul de stat sub forma de grant unitar este in cuantum maxim de 1.000 lei/ha aferent unui grad de calamitare de 100%, care este prevazut in procesul-verbal de constatare si evaluare a pagubelor, pentru oricare dintre culturi.
Daca procentul de calamitare prevazut in procesul-verbal de constatare si evaluare a pagubelor este de peste 30% si pana la 100%, cuantumul grantului unitar care se poate acorda se diminueaza corespunzator.
Schema se aplica pe intreg teritoriul Romaniei, iar sumele se platesc pana la data de 31 decembrie 2023.
Cine beneficiaza de schema de ajutor?
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Beneficiarii acestei scheme de ajutor de stat sunt:
a) producatori agricoli persoane fizice;
b) producatori agricoli persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale constituite potrivit prevederilor OUG nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale;
c) producatori agricoli persoane juridice, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de organizare.
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Buletin informativ ANAF: Noutati fiscale publicate in Monitor in perioada 6-9 iunie 2023Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"