Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Dupa aprobarea schemei de ajutor de stat IMM Plus de catre Comisia Europeana la 9 aprilie a.c., a fost publicat Ordinul comun care stabileste plafoanele de garantare pe componente, regulile de gestionare a plafoanelor de garantare, plata ajutoarelor de stat specifice fiecarei componente din cadrul schemei de ajutor de stat, precum si conventiile de garantare si plata a grantului si conventiile de implementare.
„Odata cu publicarea in Monitorul Oficial a Ordinului comun, putem spune ca schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operationala. Astfel, se pot demara procedurile pentru ca de la inceputul lunii mai cei 12,5 miliarde lei alocati de catre Guvern sa poata fi accesati de catre antreprenori si autoritatile locale. Asiguram accesul la finantare al firmelor care nu dispun de sumele necesare pentru proiectele de investitii sau pentru continuarea activitatii, care pot aplica pentru garantii, dobanda si comisioanele fiind asigurate de catre noi. Aceasta masura se adauga pachetului de sprijin dedicat mediului de afaceri si stimularii economiei prin care oferim acces la finantare pentru IMM-urile romanesti. Vorbim de setul de masuri pe care Ministerul Finantelor l-a initiat in aceasta primavara, respectiv masurile de subventionare a diferentei de crestere a accizei la motorina, subventionarea cresterii dobanzii ROBOR pentru cei care au accesat credite pentru IMM Invest si schema de granturi pentru investitiile de peste 50 de milioane de lei pentru crearea de locuri de munca si capitalizarea mediului de business”, a explicat ministrul Marcel Bolos.
Bugetul este de maximum 12,5 miliarde lei, iar garantiile se vor acorda in limita unui plafon de 11,1 miliarde lei, pentru 11.500 beneficiari.
Schema de ajutor de stat IMM PLUS si a componentelor acesteia: IMM ROMANIA PLUS, AGRO PLUS, IMM PROD PLUS, CONSTRUCT PLUS, INNOVATION PLUS si RURAL PLUS, valabila pana la 30 iunie 2024, a fost apbrobata prin OUG nr.18/2024. Schema de ajutor de stat va facilita accesul la lichiditati al intreprinderilor mici si mijlocii, al intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie si al intreprinderilor mari a caror activitate economica a fost afectata de conflictul armat din Ucraina. Totodata, prin implementarea Programului IMM PLUS se incurajeaza dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii, a intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie si a unitatilor administrativ-teritoriale, care realizeaza proiecte de investitii in sectorul constructiilor.
Alocarea pe programe
Din plafonul total de 11,1 miliarde lei, al garantiilor care pot fi acordate pana la 30 iunie 2024, 9,12 miliarde lei, se aloca astfel:
- Fondului National de Garantare a Creditelor Pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (F.N.G.C.I.M.M.) se aloca integral plafonul de 5,892 miliarde lei pentru componenta IMM ROMANIA PLUS;
- Pentru componenta AGRO PLUS, plafonul total de 127,630 milioane lei, se aloca 27,630 milioane lei Fondului de Garantare a Creditului Rural (F.G.C.R.) si 100 de milioane F.N.G.C.I.M.M;
- Pentru componenta IMM PROD PLUS, plafonul total de 1 miliard lei, se aloca integral F.N.G.C.I.M.M.;
- Pentru componenta CONSTRUCT PLUS, plafonul total de 2 miliarde lei, se aloca F.N.G.C.I.M.M. se aloca 900 de milioane pentru subcomponenta IMM CONSTRUCT PLUS si 100 de milioane lei pentru subcomponenta UAT CONSTRUCT PLUS. De asemenea, suma de 900 de milioane lei pentru subcomponenta IMM CONSTRUCT PLUS, se aloca Fondului Roman de Contragarantare (F.R.C) si suma de 100 de milioane pentru subcomponenta UAT CONSTRUCT PLUS;
- Pentru componenta INNOVATION PLUS, plafonul total de 100 de milioane, se aloca integral F.R.C.. Diferenta de 1,198 miliarde lei dintre plafonul total al Programului IMM PLUS a fost alocata prin Ordinul comun MF/MADR nr.662/128/2024 componentei RURAL PLUS administrata de F.G.C.R.
Cum se acorda sprijinul IMM Plus
Ajutorul de stat este sub forma de garantii de stat, in procent de maximum 90% din valoarea finantarii, exclusiv dobanzile, comisioanele si spezele bancare aferente creditului garantat.
Pentru creditele/liniile de credit valoarea maxima a finantarilor acordate unui beneficiar nu poate depasi 5 milioane lei pentru creditele/liniile de credit pentru finantarea capitalului de lucru, respectiv 10 milioane lei pentru creditele de investitii. Valoarea maxima cumulata a finantarilor garantate de stat care pot fi acordate unui beneficiar in cadrul schemei de ajutor de stat nu poate depasi 10 milioane lei.
Pentru sectoarele agriculturii primare, pescuitului si acvaculturii, valoarea maxima cumulata a finantarilor garantate de stat care pot fi acordate unui beneficiar in cadrul schemei de ajutor de stat nu poate depasi 5 milioane lei.
Durata maxima a finantarilor este de 72 de luni, in cazul creditelor de investitii iar in cazul creditelor/liniilor de credit pentru capital de lucru durata maxima a finantarilor este de 36 de luni.
In cazul creditelor de investitii institutiile de credit pot acorda, la inceputul perioadei de creditare, la solicitarea beneficiarilor, o perioada de gratie de maximum 18 luni pentru rambursarea principalului.
Pentru a spori atractivitatea programului si pentru a veni in sprijinul benefeficiarilor Programului costul total al creditelor acordate in cadrul Programului IMM PLUS, se compune din rata dobanzii ROBOR la 3 luni plus o marja de maximum 1,5% pe an pentru creditele de investitii si ROBOR la 3 luni plus o marja de maximum 1,9% pe an pentru creditele/liniile de credit pentru finantarea capitalului de lucru.
De asemenea, Ministerul Finantelor subventioneaza valoarea comisionului de risc, a comisionului de administrare in procent de 100% pentru intreaga perioada de valabilitate a garantiei si dobanzile aferente creditelor/liniilor de credit pentru finantarea capitalului de lucru si a creditelor pentru investitii pe o perioada de maximum 12 luni de la data acordarii creditului.
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
In termen de 7 zile lucratoare de la data intrarii in vigoare a ordinului, institutiile de credit transmit F.N.G.C.I.M.M., F.G.C.R. sau F.R.C., dupa caz, cererile de inscriere in program, precum si solicitarile de alocare de plafoane de garantare in functie de nivelul estimat al finantarilor pe care le vor acorda pana la 30 iunie 2024 inclusiv, in cadrul componentelor Programului IMM PLUS, precum si nivelul costurilor totale pe care le vor aplica finantarilor in cadrul componentelor programului.
Sursa: MFP
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
IMM PLUS a fost aprobat de Guvern: Bugetul de 12,5 miliarde lei va sprijini 11.500 companii Noua schema IMM PLUS, propusa de Finante. Vor fi acordate 12,5 miliarde lei pentru sprijinul antreprenorilorArticole similare
Finantare de peste 1 miliard de lei pentru firme, prin IMM INVEST si AGRO IMM INVEST, in prima luna de la lansarea programelorAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"