Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Obligatia de plata TVA acoperita din microgranturi. Este aceasta suma eligibila?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 09 Feb. 2021 Exclusiv
Tags: microgranturi din fonduri nerambursabile, obligatia de plata tva, eligibilitate plati

Societatea noastra a accesat programul Microgranturi anul trecut. Va solicitam pentru ca avem o nelamurire referitoare la aceste granturi si anume: Conform Procedurii de Implementare a Masurii: Microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile, in categoria de cheltuieli eligibile figureaza: cheltuieli privind plata datoriilor catre bugetul statului. atat si nimic mai mult; nu se detaliaza absolut nimic.

Avand in vedere cele de mai sus, am o situatie concreta:

- In luna Decembrie 2020 am platit TVA aferent lunii Noiembrie 2020 din contul de microgrant.

Este aceasta plata eligibila?

Raspunsul specialistului:
 

Prin ordinul ministrului economiei, energiei si mediului de afaceri nr. 2989 din 30 septembrie 2020 privind aprobarea Procedurii de implementare a masurii "Microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile" din cadrul schemei de ajutor de stat instituite prin O.U.G. nr. 130/2020 publicat in M. Of. nr. 902 bis din 5 octombrie 2020, aprobata prin Legea nr. 220 din 29 octombrie 2020 publicata in M. Of. nr. 1011 din 30 octombrie 2020, prin sectiunea 4.3.1. alin. (5) se reglementeaza, in mod expres faptul ca 
"(5) Cheltuiala cu taxa pe valoarea adaugata este eligibila daca este nerecuperabila."
 
O astfel de situatie se regaseste in cazul persoane impozabile care nu este inregistrata in scopuri de TVA in regim normal conform prevederilor art. 316 si care nu isi poate recupera taxa pe valoarea adaugata platita furnizorului/prestatorului deoarece nu poate exercita, prin decontul de TVA cod 300, dreptul de deducere. De exemplu, conform prevederilor art. 310 alin. (10) din Codul fiscal, o intreprindere mica care aplica regimul special de scutire reglementat prin art. 310 nu isi poate exercita dreptul de deducere a sumei TVA inscrise in factura furnizorului/prestatorului
"(10) Persoana impozabila care aplica regimul special de scutire:
a) nu are dreptul la deducerea taxei aferente achizitiilor, in conditiile prevazute la art. 297 si 299;
b) nu are voie sa mentioneze taxa pe factura sau pe alt document."
 
Doar in acest caz, suma TVA se considera drept cheluiala eligibila deoarece nu poate fi recuperata de la bugetul de stat prin deducere, motiv pentru care intreprinderea mica inregistreaza pe cheltuieli si suma TVA pentru care nu isi poate exercita dreptul de deducere fiind in regimul special de scutire (nu a realizat un plafon mai mare de 300.000 lei/an calendaristic). 
 
Practic, reprezinta o cheltuiala eligibila care se acopera din grant doar suma TVA care nu poate fi dedusa de catre o societate neplatitoare de TVA sau platitoare de TVA, dar care nu indeplineste conditiile de deducere. Altfel spus, nu reprezinta cheltuiala eligibila suma TVA de plata inregistrata in creditul contului 4423 ca efect al inchiderii lunare/trimestriale a conturilor de TVA, prin care se face diferenta dintre:
rulajul debitor al contului 4426 reprezentand TVA deductibila de dedus (recuperabila) si 
rulajului creditor al contului 4427 reprezentand TVA colectata.
 
Acesta este motivul pentru care, la obtinerea finantarii se primeste si mesajul conform caruia „Daca firma ta este inregistrata la ANAF ca platitoare de TVA, ar fi bine ca in momentul in care incepi sa folosesti banii din subcontul de grant, sa virezi in acest cont contravaloarea TVA. Astfel, la finalul celor 90 de zile de utilizare a grantului, nu o sa mai ai emotii ca nu ai folosit corect fondurile primite”.
 
Din microgrant se acopera doar cheltuielile reglementate prin sectiunea 4.3.1. alin. (1) care se incadreaza in categoria cheltuielilor "eligibile", printre care si lit. h) " h) cheltuieli privind plata datoriilor catre bugetul statului. " De exemplu, soldul creditor al contului 4423 nu genereaza o cheltuiala pentru persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in regim normal, ci o relatie de decontare cu bugetul de stat, dar genereaza o cheltuiala eligibila suma TVA datorata de o persoana impozabila inregistrata in regim special: 
conform prevederilor art. 317 care datoreaza TVA bugetului de stat prin decontul special TVA cod 301 pentru o achizitie intracomunitara de bunuri = materii prime;
conform prevederilor art. 310 alin. (10) care datoreaza TVA furnizorului persoana impozabila din Romania inregistrata in regim normal in scopuri de TVA. 
 
In concluzie, din grantul primit, persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in regim normal conform prevederilor art. 316 nu poate acoperi, nici suma TVA datorata furnizorilor, dar nici suma TVA de plata rezultata din decontul de TVA cod 300 ca urmare a aplicarii prevederilor art. 301 "Dreptul de deducere exercitat prin decontul de taxa" alin. (1) "(1) Orice persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA, conform art. 316, are dreptul sa scada din valoarea totala a taxei colectate, pentru o perioada fiscala, valoarea totala a taxei pentru care, in aceeasi perioada, a luat nastere si poate fi exercitat dreptul de deducere, conform art. 297 - 300. "




Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Obligatia de plata TVA acoperita din microgranturi. Este aceasta suma eligibila?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016