Este aceasta plata eligibila?
Raspunsul specialistului:
Prin ordinul ministrului economiei, energiei si mediului de afaceri nr. 2989 din 30 septembrie 2020 privind aprobarea Procedurii de implementare a masurii "Microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile" din cadrul schemei de ajutor de stat instituite prin O.U.G. nr. 130/2020 publicat in M. Of. nr. 902 bis din 5 octombrie 2020, aprobata prin Legea nr. 220 din 29 octombrie 2020 publicata in M. Of. nr. 1011 din 30 octombrie 2020, prin sectiunea 4.3.1. alin. (5) se reglementeaza, in mod expres faptul ca
"(5) Cheltuiala cu taxa pe valoarea adaugata este eligibila daca este nerecuperabila."
O astfel de situatie se regaseste in cazul persoane impozabile care nu este inregistrata in scopuri de TVA in regim normal conform prevederilor art. 316 si care nu isi poate recupera taxa pe valoarea adaugata platita furnizorului/prestatorului deoarece nu poate exercita, prin
decontul de TVA cod 300, dreptul de deducere. De exemplu, conform prevederilor art. 310 alin. (10) din Codul fiscal, o intreprindere mica care aplica regimul special de scutire reglementat prin art. 310 nu isi poate exercita dreptul de deducere a sumei TVA inscrise in
factura furnizorului/prestatorului
"(10) Persoana impozabila care aplica regimul special de scutire:
a) nu are dreptul la deducerea taxei aferente achizitiilor, in conditiile prevazute la art. 297 si 299;
b) nu are voie sa mentioneze taxa pe factura sau pe alt document."
Doar in acest caz, suma TVA se considera drept cheluiala eligibila deoarece nu poate fi recuperata de la bugetul de stat prin deducere, motiv pentru care intreprinderea mica inregistreaza pe cheltuieli si suma TVA pentru care nu isi poate exercita dreptul de deducere fiind in regimul special de scutire (nu a realizat un plafon mai mare de 300.000 lei/an calendaristic).
Practic, reprezinta o cheltuiala eligibila care se acopera din grant doar suma TVA care nu poate fi dedusa de catre o societate neplatitoare de TVA sau
platitoare de TVA, dar care nu indeplineste conditiile de deducere. Altfel spus, nu reprezinta cheltuiala eligibila suma TVA de plata inregistrata in creditul contului 4423 ca efect al inchiderii lunare/trimestriale a conturilor de TVA, prin care se face diferenta dintre:
rulajul debitor al contului 4426 reprezentand TVA deductibila de dedus (recuperabila) si
rulajului creditor al contului 4427 reprezentand TVA colectata.
Acesta este motivul pentru care, la obtinerea finantarii se primeste si mesajul conform caruia „Daca firma ta este inregistrata la ANAF ca platitoare de TVA, ar fi bine ca in momentul in care incepi sa folosesti banii din subcontul de grant, sa virezi in acest cont contravaloarea TVA. Astfel, la finalul celor 90 de zile de utilizare a grantului, nu o sa mai ai emotii ca nu ai folosit corect fondurile primite”.
Din microgrant se acopera doar cheltuielile reglementate prin sectiunea 4.3.1. alin. (1) care se incadreaza in categoria cheltuielilor "eligibile", printre care si lit. h) " h) cheltuieli privind plata datoriilor catre bugetul statului. " De exemplu, soldul creditor al contului 4423 nu genereaza o cheltuiala pentru persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in regim normal, ci o relatie de decontare cu bugetul de stat, dar genereaza o cheltuiala eligibila suma TVA datorata de o persoana impozabila inregistrata in regim special:
conform prevederilor art. 317 care datoreaza TVA bugetului de stat prin decontul special TVA cod 301 pentru o achizitie intracomunitara de bunuri = materii prime;
conform prevederilor art. 310 alin. (10) care datoreaza TVA furnizorului persoana impozabila din Romania inregistrata in regim normal in scopuri de TVA.
In concluzie, din grantul primit, persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in regim normal conform prevederilor art. 316 nu poate acoperi, nici suma TVA datorata furnizorilor, dar nici suma TVA de plata rezultata din decontul de TVA cod 300 ca urmare a aplicarii prevederilor art. 301 "Dreptul de deducere exercitat prin decontul de taxa" alin. (1) "(1) Orice persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA, conform art. 316, are dreptul sa scada din valoarea totala a taxei colectate, pentru o perioada fiscala, valoarea totala a taxei pentru care, in aceeasi perioada, a luat nastere si poate fi exercitat dreptul de deducere, conform art. 297 - 300. "
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Achizitia si revanzarea brazilor de Craciun
Intrebare:
Societatea noastra doreste sa achizitioneze de la o persoana fizica, fara nicio forma de organizare, brazi in vederea revanzarii lor catre alte societati. Care sunt documentele care trebuie sa le folosim? Este suficient borderoul de achizitie pentru intrare in gestiune? Pentru iesirea din gestiune este suficienta factura? In opinia noastra, acesti brazi nu intra in sfera materialului lemnos, este corecta abordarea noastra?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Obligatia de inregistrare in scopuri de TVA pentru tranzactii intracomunitare
Intrebare:
O societate cod caen 2562 cu un singur angajat, doreste sa prestezi servicii de sudura pe teritoriul Olandei. Care este posibilitatea de a emite factura cu tva 0 (taxare inversa), firma este neplatitoare de TVA in tara, iar beneficiarul este persoana impozabila (cu TVA verificat in vies). Daca obtine cod de TVA intracomunitar poate factura cu taxare inversa, prestarea de serviciu este in Olanda? Care este modalitatea si ce presupune acest cod?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<In Sistemul RO e-Transport se declara doar componenta de transport rutier
Intrebare:
Ne confruntam cu doua situatii distincte in ceea ce priveste emiterea codului UIT, unde avem nevoie de consultanta dumneavoastra:
- soseste din spatiul unional o marfa - achizitie (piese de schimb) pentru o nava sub pavilion Malta: furnizor din UE, cumparator din UE. Nava se afla la cheu in Romania pentru reparatii. Documentele comerciale se vor intocmi astfel: furnizor companie europeana (inregistrata in Germania) - destinatar (in CMR) nava sub pavilion Malta...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Obligatia de emitere a facturilor
Intrebare:
Daca noi vindem giftcarduri online prin intermediul site-ului nostru conectat la o alta platforma si nu avem posibilitatea de a controla informatiile colectate si nici modalitatea de a emite factura automat, neavand toate informatiile necesare, ce putem face? Cum putem declara veniturile? Avand in vedere ca datele colectare sunt doar numele si prenumele, adresa de email si suma platita. Multumesc!
vezi AICI raspunsul specialistilor <<