Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitie intracomunitara produse energetice. Ce tratament TVA se aplica?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Oct. 2014 Exclusiv
Tags: produse energetice, achizitie, tva, taxare inversa, intracomunitar, cod fiscal, vies

In analiza de mai jos, avem situatia in care se face o achizitie de bunuri (produse energetice) cu transport din tara UE (conditie de livrare DAP), dar facturata de o tara non-UE. Bunurile sunt deplasate intre tarile UE in regim suspensiv acoperite de DAI. Marfa a fost acoperita de DAI si a fost plasata in antrepozit de TVA, in acest caz fiind scutita de TVA si de accize. Vom vedea daca mai este necsar sa se inregistreze 4426=4427 si daca declararea se face pe randurile recomandat 5, rd. 18 din D300.


In ce priveste codul statului membru ce trebuie trecut in D 390, statul membru este Cehia, se trece CZ, stabilind ce trebuie sa fie inscris in sectiunea "Cifre" daca nu exista un cod de TVA.

Asa cum am precizat in raspunsul formulat initial, achizitia intracomunitara de produse accizabile este scutita de plata TVA in situatia in care  bunurile sunt   plasate in regim de antrepozit de TVA, aspect confirmat de dvs.  

Din acest motiv, nu mai este necesara aplicarea regimului de taxare inversa prin formula 4426 = 4427, caz in care valoarea achizitiei efectuate nu se mai raporteaza nici prin decontul de TVA cod 300 la randul 5 si 18, dar nici prin declaratia informativa cod 390 VIES. Prin declaratia VIES se raporteaza doar valoarea achizitiilor intracomunitare de bunuri impozabile in Romania.

       De exemplu, este scutita de TVA achizitia intracomunitara de bunuri, daca bunurile respective sunt livrate intracomunitar sau exportate, aspect reglementat la art. 1^1 din O.M.F.P. nr. 2218 din 22 decembrie 2006 privind aprobarea Normelor de aplicare a scutirilor de taxa pe valoarea adaugata pentru traficul international de bunuri, prevazute la art. 144 alin. (1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare "(3) In conformitate cu prevederile art. 144 alin. (1) lit. a) pct. 3 din Codul fiscal in cazul bunurilor comunitare care sunt transportate din alt stat membru in zona libera/antrepozitul liber, este scutita de TVA achizitia intracomunitara de bunuri cu conditia ca persoana care realizeaza achizitia intracomunitara de bunuri sa faca dovada, in termen de maximum 90 de zile de la data la care intervine exigibilitatea achizitiei intracomunitare, ca bunurile respective au fost livrate intracomunitar in regim de scutire de TVA conform art. 143 alin. (2) din Codul fiscal sau au fost exportate in regim de scutire de TVA conform prevederilor art. 143 alin. (1) lit. a) sau b) din Codul fiscal. Operatiunea constand in livrarea intracomunitara a bunurilor sau in exportul bunurilor trebuie realizata de persoana care a achizitionat intracomunitar bunurile respective. Nu se aplica scutirea de TVA pentru alte livrari ulterioare achizitiei intracomunitare ale bunurilor respective decat livrarea intracomunitara sau exportul.".
 
       Scutirea de TVA este reglementata si prin art. 2 alin.    (2)  lit. e) din O.M.F.P. nr. 2218/2006 cu ultima modificare efectuata prin O.M.F.P. nr. 1708 din 14 decembrie 2012 "Sunt scutite de taxa pe valoarea adaugata: ...e) importurile si achizitiile intracomunitare de bunuri plasate in regim de antrepozit de taxa pe valoarea adaugata, in baza art. 142 alin. (1) lit. a) si a art. 144 alin. (1) lit. e) din Codul fiscal.
 
Valoarea achizitiilor efectuate, plasate in antrepozitul de TVA,  se evidentiaza in jurnalul pentru cumparari intr-o coloana distincta si se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 la randul 26 denumit "Achizitii de servicii intracomunitare scutite de taxa"


       Valoarea bunurilor intrate in antrepozit trebuie evidentiată in Registrul
special de plasare a bunurilor in antrepozitul de TVA. Acest registru  trebuie sa cuprinda urmatoarele elemente de identificare a operatiunii:

    un numar de ordine;
    data la care au fost plasate bunurile in regim;
    codul de inregistrare in scopuri de TVA din Romania al persoanei care plaseaza bunurile intr-un asemenea regim;
    o trimitere la documentul de plasare;
    un numar de ordine sub care sunt inregistrate bunurile in listele de stocuri.

 
       Scutirea de la plata TVA este provizorie pana la momentul in care bunurile  respective sunt scoase din acest regim prin  efectuarea unei livrari cu plata sau prin expedierea acestora in afara antrepozitului, independent de o tranzactie, , in cadrul unui transfer sau al unui transport al bunurilor in Romania, in alt stat membru sau intr-un   stat in afara Comunitatii.
 
Astfel, la scoaterea bunurilor din acest regim, se  datoreaza TVA, aspect reglementat in mod expres la  pct. 28 alin.  (1) din O.M.F.P. nr. 2218/2006 "In plus, art. 151^2 alin. (6) din Codul fiscal
precizeaza ca pentru aplicarea regimului de antrepozit de TVA prevazut la art. 144 alin. (1) lit. a) pct. 8 din Codul fiscal, antrepozitarul si transportatorul bunurilor din antrepozit sau persoana responsabila pentru transport sunt tinuti raspunzatori individual si in solidar pentru plata taxei, impreuna cu persoana obligata la plata acesteia, conform art. 150 "Persoana obligata la plata taxei pentru operatiunile taxabile din Romania"  alin. (1), (5) si (6) si art. 151^1 din Codul fiscal.
 
Alin. (1) al art. 150  se refera la obligatia furnizorului pentru plata TVA in cazul livrarilor de bunuri.
Alin. (5) al art. 150  se refera obligatia de plata TVA a  persoana din cauza careia bunurile ies din acest regim" Taxa este datorata de persoana din cauza careia bunurile ies din regimurile sau situatiile prevazute la art. 144 alin. (1) lit. a) si d).".

       Alin. (6) al art. 150  se refera la obligatia  persoanelor straine care efectueaza livrari de bunuri pe teritoriul Romaniei.  

Art. 151^1 din Codul fiscal se refera la persoana impozabila care efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri taxabila in Romania.
 
Pentru plata taxei in cadrul regimului de antrepozit de TVA sunt raspunzatori,  individual si in solidar:

    antrepozitarul;
    transportatorul bunurilor din antrepozit sau persoana responsabila pentru transport;
    persoana obligata la plata taxei.
 
Regimul de taxare al bunurilor intrate in antrepozit, dar care ies ulterior din acest antrepozit, depinde de destinatia bunurilor astfel achizitionate. De exemplu, nu se datoreaza TVA pentru livrari intracomunitare de bunuri si exporturi, aceste operatiuni fiind scutite cu drept de deducere.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitie intracomunitara produse energetice. Ce tratament TVA se aplica?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016