Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitie intracomunitara cu bunuri deteriorate integral la transport. Care e tratament fiscal TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Dec. 2014 Exclusiv
Tags: achizitie intracomunitara, tva, bunuri deteriorate, cod fiscal, taxare inversa, bunuri

In cazul de mai jos, s-a efectuat o achizitie intracomunitara, iar pe timpul transportului marfa a fost deteriorata total, ca urmare a unui accident de circulatie. S-a aplicat regimul de taxare inversa. Vom stabili daca TVA-ul dedus trebuie ajustat si care sunt prevederile legale si inregistrarile contabile in acest caz. De asemenea, vom vedea daca trebuie emisa o autofactura si daca este posibila aplicarea in aceasta situatie a prevederilor art. 148 alin (2) lit. a), cu incadrarea marfii distruse pe timpul transportului la bunuri distruse (pentru care nu se ajusteaza deducerea initiala a taxei).



Intr-adevar, asa cum ati precizat chiar dvs., se ajusteaza suma TVA dedusa, aferenta bunurilor constatate lipsa la inventariere. Prin aplicarea regimului de taxare inversa prin inregistrarea contabila  4426 = 4427, se considera ca suma TVA deductibila inregistrata in debitul contului 4426 a fost dedusa la momentul cumpararii in baza facturii comerciale primite de la partenerul extern.  

Astfel, in situatia prezentata, sunt aplicabile prevederile   art. 148 alin.   (1)  lit. c) din Codul fiscal " In conditiile in care regulile privind livrarea catre sine sau prestarea catre sine nu se aplica, deducerea initiala se ajusteaza in urmatoarele cazuri: ….c) persoana impozabila isi pierde dreptul de deducere a taxei pentru bunurile mobile nelivrate si serviciile neutilizate in cazul unor evenimente precum modificari legislative, modificari ale obiectului de activitate, alocarea de bunuri/servicii pentru operatiuni care dau drept de deducere si, ulterior, alocarea acestora pentru realizarea de operatiuni care nu dau drept de deducere, bunuri lipsa din gestiune.".  

Aceste prevederi trebuie coroborate cu cele de la pct.  53 alin. (6) lit. d)  din normele de aplicare a acestui articol prin care se prevede ca trebuie efectuata ajustarea sumei TVA prin anularea dreptului de deducere exercitat pentru: "bunuri lipsa in gestiune din alte cauze decat cele prevazute la art. 148 alin. (2) din Codul fiscal, inclusiv bunurile furate. In cazul bunurilor lipsa din gestiune care sunt imputate, se efectueaza ajustarea taxei, sumele imputate nefiind considerate contravaloarea unor operatiuni in sfera de aplicare a TVA.".

Incepand cu anul 2013, odata cu abrogarea prevederilor art. 128 alin. (4) lit. d) valoarea bunurilor  lipsa la inventar  nu se mai considera operatiune asimilata unei livrari de bunuri astfel incat sa fie obligatorie  colectarea TVA  prin formula contabila 635/658 = 4427 prin emiterea unei autofacturi. Astfel, din anul 2013, ajutarea sumei TVA deduse la momentul achizitiei bunurilor se inregistreaza prin formula contabila     635/658 = 4426, se evidentiaza in jurnalul pentru cumparari si se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 la randul 30 "Regularizari taxa dedusa", cu semnul minus. Din acest motiv, suma TVA ajustata, conduce, implicit, fie la diminuarea sumei TVA de rambursat, fie la majorarea sumei TVA de plata din perioada fiscala de raportare a valorii lipsurilor constatate la  receptie sau la inventar.

        Deci, pentru operatiunea prezentata nu se emite autofactura deoarece operatiunea nu este considerata asimilata unei livrari de bunuri asa cum era incadrata anterior anului 2013.
       In opinia mea, in situatia prezentata, nu sunt aplicabile prevederile art. 148 alin. (2) lit. a) la care faceti referire prin intrebarea formulata. In acest sens, aduc drept argument prevederile pct. 53 alin. (10)  din normele de aplicare ale acestui articol  "In sensul art. 148 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, persoana impozabila nu are obligatia ajustarii taxei deductibile in cazul bunurilor distruse, pierdute sau furate, in conditiile in care aceste situatii sunt demonstrate sau confirmate in mod corespunzator, in situatii cum ar fi, de exemplu, urmatoarele, dar fara a se limita la acestea:
    a) calamitatile naturale si cauzele de forta majora, demonstrate sau confirmate in mod corespunzator;
    b) furtul bunurilor demonstrat pe baza actelor doveditoare emise de organele judiciare;
    c) contractele de leasing financiar avand ca obiect bunuri mobile corporale, altele decat bunurile de capital, care se reziliaza, iar bunurile nu sunt restituite de utilizator in termenul prevazut in contract, caz in care locatorul/finantatorul nu are obligatia sa efectueze ajustari ale taxei deduse daca face dovada ca a initiat si a efectuat demersuri pentru recuperarea bunului, indiferent daca la finalizarea acestor demersuri bunul este sau nu recuperat de catre societatea de leasing;
    d) bunurile de natura stocurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate, caz in care nu se fac ajustari ale taxei deductibile daca sunt indeplinite in mod cumulativ urmatoarele conditii:

    1. degradarea calitativa a bunurilor se datoreaza unor cauze obiective dovedite cu documente. Sunt incluse in aceasta categorie si produsele accizabile pentru care autoritatea competenta a emis decizie de aprobare a distrugerii;
    2. se face dovada ca bunurile au fost distruse;....".
 
          Suma TVA dedusa, ajustata, poate fi recuperata de la transportator daca prin contract s-a prevazut ca, responsabilitatea integritatii bunurilor pe timpul transportului revine acestuia. In acest caz, sunt aplicabile prevederile circularei M.F.P. nr. 50446 / 14.02.2008, valoarea TVA urmand a fi recuperata de la societatea de transport prin includerea in contravaloarea despagubirii solicitate.
 

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitie intracomunitara cu bunuri deteriorate integral la transport. Care e tratament fiscal TVA?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016