Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Contributii si taxe pentru veniturile obtinute din dividende

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 20 Nov. 2018
Tags: codul fiscal, legea 170, venituri din dividende, asociat unic

Ce contributii si taxe trebuie platite pentru veniturile obtinute din dividende de catre persoana fizica, in cazul in care aceasta are calitatea de salariat? Dar daca nu are calitatea de salariat?

Acestea sunt intrebarile care au stat la baza analizei realizate astazi de unul dintre consilierii nostri juridici. Asadar, studiul de caz propus se refera la o societate cu raspundere limitata, care are asociat unic o persoana fizica romana rezidenta in Romania si care obtine venituri din dividende. 
 

Raspunsul specialistului

In ceea ce priveste taxele datorate pentru veniturile din dividende, nu are relevanta daca persoana care le obtine are sau nu calitatea de salariat. Astfel, fie ca are sau nu calitatea de salariat, taxele sunt aceleasi.

In ceea ce priveste obligatiile persoanei fizice care obtine venituri din dividende distribuite in anul 2018, aceasta datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate daca in anul 2018 estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara - 22.800 lei, din urmatoarele categorii:
    • venituri din activitati independente;
    • venituri din drepturi de proprietate intelectuala;
    • venituri din asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit titlurilor II, III din Codul fiscal sau al Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati;
    • venituri din cedarea folosintei bunurilor;
    • venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura;
    • venituri din investitii;
    • venituri din alte surse.

In cazul veniturilor din dividende se iau in calcul sumele incasate.

Contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate se datoreaza pentru veniturile cumulate (venituri nete din activitati independente, din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din asocierea cu o persoana juridica, venituri nete din cedarea folosintei bunurilor, venituri din investitii, venituri nete din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, venituri brute din alte surse, definite conform Codului fiscal) cu exceptia veniturilor din salarii.

Astfel, daca veniturile mai sus prevazute cumulate estimate a se realiza in anul 2018 sunt cel putin in suma de 22.800 lei, persoana fizica beneficiara datoreaza contributia la sistemul de sanatate.

Veniturile din dividende sunt supuse impozitului pe venit cu o cota de 5%.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Contributii si taxe pentru veniturile obtinute din dividende":
Rating:

Nota: 4.38 din 5 din 8 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016