Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Potrivit art. 156 indice 1 din Codul fiscal, perioada fiscala este luna calendaristica. Prin exceptie, perioada fiscala este trimestrul calendaristic pentru persoana impozabila care in cursul anului calendaristic precedent a realizat o cifra de afaceri din operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau neimpozabile in Romania conform art. 132 si 133, dar care dau drept de deducere conform art. 145 alin. (2) lit. b), care nu a depasit plafonul de 100.000 euro al carui echivalent in lei se calculeaza conform normelor, cu exceptia situatiei in care persoana impozabila a efectuat in cursul anului calendaristic precedent una sau mai multe achizitii intracomunitare de bunuri.
Echivalentul in lei al plafonului de 100.000 euro se determina pe baza cursului de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei valabil pentru data de 31 decembrie a anului precedent, inclusiv pentru persoanele impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal in cursul anului.
La determinarea cifrei de afaceri se cuprind inclusiv facturile emise pentru avansuri incasate sau neincasate si alte facturi emise inainte de data livrarii/prestarii pentru operatiunile incluse in plafon.
I. Persoanele impozabile care in cursul anului 2013 au utilizat ca perioada fiscala trimestrul calendaristic si nu au efectuat achizitii intracomunitare de bunuri taxabile in Romania.
1. Daca in anul 2013 au realizat o cifra de afaceri din operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau neimpozabile in Romania conform art. 132 si 133 din Codul fiscal, dar care dau drept de deducere conform art. 145 alin. (2) lit. b), care a depasit plafonul de 100.000 euro, in anul 2014 vor utiliza ca perioada fiscala luna calendaristica.
In acest sens, persoanele impozabile vor depune la organele fiscale competente declaratia de mentiuni, pana la data de 30.01.2014.
2. Daca in anul 2013 au au realizat o cifra de afaceri din operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau neimpozabile in Romania conform art. 132 si 133, dar care dau drept de deducere conform art. 145 alin. (2) lit. b), care nu a depasit plafonul de 100.000 euro, in anul 2014 vor utiliza ca perioada fiscala trimestrul calendaristic. In acest caz, persoanele impozabile vor depune la organele fiscale competente formularul 094 „Declaratie privind cifra de afaceri in cazul persoanelor impozabile pentru care perioada fiscala este trimestrul calendaristic si care nu au efectuat achizitii intracomunitare de bunuri in anul precedent”. Acest formular se va depune pana la data de 27.01.2014.
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
II. Persoanele impozabile care anul 2013 au utilizat ca perioada fiscala luna calendaristica.
1. Daca in anul 2013 au realizat o cifra de afaceri din operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau neimpozabile in Romania conform art. 132 si 133 din Codul fiscal, dar care dau drept de deducere conform art. 145 alin. (2) lit. b), care a depasit plafonul de 100.000 euro, in anul 2014 vor utiliza ca perioada fiscala luna calendaristica. In acest caz persoanele impozabile nu au obligatia depunerii niciunei declaratii de mentiuni, intrucat nu se modifica datele declarate initial in vectorul fiscal.
2. Daca in anul 2013 au realizat o cifra de afaceri din operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau neimpozabile in Romania conform art. 132 si 133, dar care dau drept de deducere conform art. 145 alin. (2) lit. b), care nu a depasit plafonul de 100.000 euro si nu au efectuat achizitii intracomunitare de bunuri in anul 2013, in anul 2014 vor utiliza ca perioada fiscala trimestrul calendaristic.
In acest sens, persoanele impozabile vor depune la organele fiscale competente declaratia de mentiuni, pana la data de 30.01.2014.
3. Daca au efectuat achizitii intracomunitare de bunuri in anul 2013, indiferent daca cifra de afaceri a depasit sau nu plafonul de 100.000 euro, in anul 2014 vor utiliza ca perioada fiscala luna calendaristica si nu au obligatia depunerii niciunei declaratii de mentiuni.
Autor: Irina Dumitrescu
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Investitorii austrieci au criticat fiscalitatea excesiva din RomaniaANAF lanseaza un nou proiect privind rambursarea TVA catre persoane in afara ComunitatiiPuteti dormi linistiti: Se infiinteaza Grupul de TVA!Depune la termen Declaratia 092. Afla pana candNoi modificari de la ANAF: Se schimba si formularul 013Ultimele articole
Rezultatele activitatii de inspectie fiscala in luna august 2024E-Factura: Facturile emise de asociatiile de proprietari se transmit in sistem?Clarificari ANAF privind transmiterea Notificarii de conformare RO e-TVAProiect: Tichetul de cresa se majoreaza cu 20 lei in sem.II 2024Firme care inchiriaza autoturisme catre actionari. Care este tratamentul fiscal in acest cazArticole similare
Informare ANAF: STABILIREA PERIOADEI FISCALE la platitorii de TVA. Completarea Formularului 094Curs valutar utilizat la STABILIREA PERIOADEI FISCALE in sensul TVA pentru anul 2013Inregistrarea in scopuri de TVA prin optiune. STABILIREA PERIOADEI FISCALEMFP: Noi precizari pentru calculul cifrei de afaceri din perspectiva TVACalcularea plafoanelor privind TVA. Iata cursurile valutare pentru anul 2013!Ultimele articole
Aplicarea regimului special, baza de impozitare din decontul de TVA. Cifra de afaceri in perioada fiscalaCifra de afaceri pentru stabilire perioada fiscala. Depunere decont de TVAObligatii declarative pentru stabilirea perioadelor fiscale si regimurilor de impunere in 2015!Declaratia 112. STABILIREA PERIOADEI FISCALE in anul 2015STABILIREA PERIOADEI FISCALE in sensul TVA in 2015 si obligatii aferente. Documentar fiscalArticole similare
ANAF a reusit sa imbunatateasca semnificativ rata colectarii de impoziteComunicat MFP: Aprobarea unui ajutor de stat in valoare de 16,6 milioane euroRomania a transmis Comisiei Europene Programul de ConvergentaUltimele declaratii din aceasta luna. Ce depunem la 31 ianuarie?Datoria publica Romaniei a atins 44,1 la suta din PIBUltimele articole
Min. Muncii: Legea privind prevenirea si eliminarea violentei si hartuirii la locul de munca a fost promulgataExport de bunuri. Care sunt documentele justificative pentru aplicarea regimului de scutireInregistrarea sumelor incasate fara facturare. Bonuri fiscale. Baza legalaDizolvare/radiere societate. Distribuire imobil/teren catre asociati. TVA si impozit din lichidareActivitate economica persoana fizica. Obligatia inregistrarii in scopuri de TVAArticole similare
Proiect: Sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2018Propunere pentru formularul de notificare privind aplicarea sistemului TVA la incasareCIFRA DE AFACERI luata in considerare la inregistrarea in scopuri de TVARevenire la trimestru ca perioada fiscala de raportare TVA. Formulare necesare si termen limitaObligatiile persoanelor impozabile neinregistrate in scopuri de TVA. Declaratia 392BUltimele articole
Bilantul primei sesiuni de inscriere a proiectelor de investitii cu impact major in economieSchema speciala de TVA pentru firmele mici, anuntata de ANAF. Conditii de eligibilitateCalendar ANAF: Declaratii fiscale cu scadenta la 20 septembrie 2024Depunere raportari semestriale din anii precedenti. Exista exceptii in acest caz?Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 20 august 2024Articole similare
Prestare servicii de depozitare pentru o societate din UE. Tratament TVAAjustarea TVA marfuri la iesirea din evidenta platitorilor de TVA. Ce procedura urmam?Achizitii intracomunitare de bunuri de la un platitor de TVA. Formular D390Tratamentul fiscal al dobanzilor si TVA-ului aferent nerezidentilorObligatia de inregistrare in scopuri de TVA pentru operatiuni intracomunitareUltimele articole
Calendar ANAF. Declaratii fiscale cu scadenta in 25 septembrie 2024Notificare de conformare E-TVA: Cine o poate primiFacturi netrimise prin E-Factura. Care este tratamentul fiscal pentru impozitul pe profit si TVATVA deductibil. Ce este si conditii de aplicareSchema speciala de TVA pentru firmele mici, anuntata de ANAF. Conditii de eligibilitateAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"