Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Pentru a factura serviciile fara TVA, conform Art. 132 din Codul fiscal, o societate are nevoie sa obtina de la client, in cazul celor non-UE, dovada ca este persoana impozabila. In cazul unui client non-UE care a trimis copie dupa certificatul fiscal in limba de circulatie din tara respectiva, vom vedea in ce masura este societatea obligata sa traduca aceste documente penrtu a fi valide si pentru a demonstra astfel ca persoana juridica este impozabila in tara de provenienta.
Raspuns:
Pct 12 din normele metodologice de aplicare a art 133 alin 2 din Codul fiscal, prevede:
"12) Pentru alte servicii decat cele prevazute la alin. (11), prestate de o persoana impozabila stabilita in Romania catre o persoana impozabila stabilita in afara Comunitatii si care intra sub incidenta art. 133 alin. (2) din Codul fiscal , locul prestarii nu este considerat a fi in Romania, daca prestatorul poate face dovada ca beneficiarul este o persoana impozabila si ca este stabilit in afara Comunitatii. Daca nu dispune de informatii contrare, prestatorul poate considera ca un beneficiar stabilit in afara Comunitatii are statutul de persoana impozabila:
a) daca obtine din partea beneficiarului un certificat eliberat de autoritatile fiscale competente din tara beneficiarului, prin care se confirma ca respectivul beneficiar desfasoara activitati economice astfel incat sa i se permita acestuia sa obtina o rambursare a TVA in temeiul Directivei 86/560/CEE a Consiliului din 17 noiembrie 1986 privind armonizarea legislatiilor statelor membre referitoare la impozitele pe cifra de afaceri - Sisteme de restituire a TVA persoanelor impozabile care nu sunt stabilite pe teritoriul Comunitatii;
b) atunci cand beneficiarul nu detine certificatul respectiv, daca prestatorul dispune de codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului sau de un cod similar atribuit beneficiarului de tara de stabilire si utilizat pentru a identifica societatile sau de orice alta dovada care sa ateste faptul ca clientul este o persoana impozabila si daca prestatorul efectueaza o verificare la un nivel rezonabil a exactitatii informatiilor furnizate de beneficiar, pe baza procedurilor de securitate comerciale normale, cum ar fi cele legate de verificarea identitatii sau a platii."
Prin urmare, normele nu specifica daca aceste certificate prin care se face dovada ca beneficiarul serviciilor este persoana impozabila, trebuie traduse.
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Examen Consultant Fiscal 2024
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Va recomandam insa sa traduceti aceste certificate pentru a verificarea la nivel rezonabil informatiile furnizate de beneficiar si pentru a putea pune la dispozitia oricarui organ de control dovezile ca partenerul Dvs. este o persoana impozabila.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Achizitii intracomunitare. 3 exemple detaliateCodul fiscal 2011 - Titlul VILocul operatiunilor cuprinse in sfera aplicarii TVAClauza contract livrare intracomunitara. Cum procedam privind avizul de insotire?Persoane afiliate. Care sunt criteriile pentru determinarea relatiilor de afiliereUltimele articole
Grup fiscal. Cine are obligatia de a raspunde la Notificarea de conformare e-TVADoua situatii in care se poate modifica perioada fiscala pentru TVA de la trimestru la lunaCalendar ANAF: 3 declaratii importante au ca termen limita data de 31 octombrie 2024Declaratia 398 (Declaratia speciala de TVA). Cine depune D398, termen depunereLeasing financiar autoturism. Monografie contabila pentru ajustarea de TVAArticole similare
Noutati legislatie Fiscala 20-24 octombrie 2008 - Monitorul OficialExecutare silita. Cum facem compensarea creantei cu un imobil din executare?Grup fiscal unic. TVA la incasareCum se va modifica impozitul pe venit de la 1 iunie 2015?GHID de plata pentru intreprinderile care beneficiaza de scheme de ajutor de stat, elaborat in baza Hotararii 807/2014Ultimele articole
ATENTIE maxima la controalele fiscale pe TVA: tu stii care sunt ultimele reglementari legislative?Prime acordate anagajatilor de Craciun. Sunt deductibile aceste cheltuieli?Controale ANAF la persoanele fizice. Ce probleme au gasit inspectorii in sem. I din 2024Firme care depasesc plafonul de 300.000 lei. De cand trebuie solicitata inregistrarea in scopuri de TVAControale ANAF august 2024. 5 situatii in care au fost verificate persoanele juridiceAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"