keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Ce regim aplicam pentru o achizitie intracomunitara pentru care nu se declara cod valid de TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 08 Iun. 2012 Exclusiv
Tags: inregistrari contabile, achizitie intracomunitara, furnizor, cod valid tva

Analizam cazul unei societati comerciale cu sediul in Romania (cu cod valid de TVA intracomunitar) care achizitioneaza marfuri de la o societate cu cod de TVA invalid pentru livrari intracomunitare. Factura este intocmita cu valoare 0 TVA, ca si cum ar avea cod valid de TVA pentru livrari intracomunitare. Vom vedea astfel cum va inregistra societatea din Romania aceasta achizitie, cu mentiunea ca furnizorul refuza sa intocmeasca factura in mod corect.

Raspuns:

Nu este obligatoriu ca furnizorul comunitar sa fie persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA. Spre exemplu, daca furnizorul respectiv este o intreprindere mica, acesta poate fi motivul pentru care nu detine cod valid de TVA si a intocmit factura fara TVA.

Indiferent de la cine se face achizitia (furnizor inregistrat sau neinregistrat in scopuri de TVA) beneficiarul este cel care face o achizitie intracomunitara in Romania, locul unde se incheie transportul marfii conform art. 1321 alin. 1  din Codul fiscal . Tot beneficiarul este persoana obligata la plata TVA conform art. 151 alin. 1 din Codul fiscal , prin taxare inversa, asa cum se prevede la art. 157 alin. 2 din Codul fiscal .

De altfel, in Nota nr. 1 din Instructiunile de completare a declaratiei recapitulative 390 VIES se precizezaza expres ca, in cazul in care furnizorul nu comunica un cod valabil de TVA, dar bunurile sunt transportate de pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene in Romania, achizitia intracomunitara se declara in mod obisnuit, cu deosebirea ca in coloana “cod operator intracomunitar" nu se va inscrie nimic.

In contabilitate, operatiunea se inregistreaza ca orice achizitie intracomunitara de bunuri, prin formulele contabile 371 "Marfuri" = 401 "Furnizori" si 4426 "TVA deductibila" = "TVA colectata".
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016