Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Facturare servicii efectuate pe teritoriul Romaniei. Regimul TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 19 Iun. 2014 Exclusiv
Tags: facturare servicii, deducere, taxa, tva deductibil, factura, cheltuieli

In situatia in care, ca societate, trebuie sa refacturati la extern servicii efectuate pe teritoriul Romaniei, va trebui sa stabiliti si daca, pentru TVA-ul deductibil in tara, va trebui sa facturati tot cu TVA.


In cazul in care se refactureaza cheltuieli efectuate pentru alta persoana nu se aplica prevederile art. 137 alin. (3) lit. e) din codul fiscal.  Potrivit prevederilor din partea 163 a Normelor Metodologice (pct. 19) date in aplicarea art. 137 alin. (3) atunci cand o persoana impozabila primeste facturi/documente pe numele sau pentru prestari de servicii (valabil si pentru livrari de bunuri) efectuate in beneficiul altei persoane si recupereaza contravaloarea respectivelor prestari prin refacturare se aplica structura de comisionar.

Persoana care refactureaza cheltuieli nu este obligata sa aiba inscrisa in obiectul de activitate realizarea prestarilor pe care le refactureaza.

Persoana care refactureaza cheltuieli va trebui sa aplice  pentru operatiunile refacturate acelasi regim fiscal ca si persoana care a realizat efectiv prestarea.

Spre deosebire de situatia sumelor achitate de o persoana impozabila in numele si in contul altei persoane impozabile, in cazul structurii de comisionar persoana impozabila are dreptul la deducerea taxei aferente achizitiilor de servicii care vor fi refacturate si are obligatia de a colecta TVA pentru operatiunile taxabile pe teritoriul Romaniei (doar in cazul in care locul prestarii este considerat in Romania; a se cedea mai jos).

Intrucat nu specificati daca persoana catre care refacturati este o persoana imozabila sau o persoana nempozabila va prezentam mai jos cateva reguli generale cu privire la locul de prestare a serviciilor (locul prestarii serviciului reprezinta locul unde va fi impozitat serviciul din punct de vedere TVA)  conform art. 133 din Codul Fiscal.

Precizam ca , in materie TVA, o persoana impozabila este orice persoana care desfasoara, de o maniera independenta si indiferent de loc, activitati economice, oricare ar fi scopul sau rezultatul acestor activitati (art. 127, alin. (1) din Codul Fiscal).

Astfel,  conform alin. (2) al art. 133, regula de baza in cazul serviciilor prestate de catre o persoana impozabila catre persoane impozabile este locul unde beneficiarul isi are stabilit sediul activitatii economice. Daca beneficiarul este o persoana impozabila din Comunitate va trebui sa obtineti un cod valid TVA al acestuia (verificat in VIES) si o adresa din interiorul Comunitatii (dovada faptului ca beneficiarul este stabilit in UE). Daca va incadrati in aceasta situatie veti refactura fara TVA iar partenerul aplica taxarea inversa. Pe factura se va inscrie baza legala a acestei abordari, respectiv Directiva 2006/112/CE.

Daca partenerul este stabilit in afara Comunitatii, pentru a factura fara TVA, va trebui sa detineti suficiente informatii din care sa rezulte ca este o persoana impozabila. In caz contrar operatiunea va fi considerata ca fiind efectuata in relatia cu o persoana neimpozabila.

Regula de baza pentru prestarile de servicii catre persoane neimpozabile, conform alin.(3) al art. 133 prevede ca locul prestarii de servicii este locul unde prestatorul este stabilit (Romania, in cazul dvs.)

Atentie!!! Regulile prevazute la art. 133 alin. (2) sau (3) din Codul fiscal se aplica doar in situatia in care serviciile nu se pot incadra pe niciuna dintre exceptiile prevazute la art. 133 alin. (4)-(8) din Codul fiscal. Daca serviciile pot fi incadrate pe una dintre exceptiile prevazute la art. 133 alin. (4)-(8), intotdeauna exceptia prevaleaza, nemaifiind aplicabile regulile generale stabilite la art. 133 alin. (2) si (3).

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Facturare servicii efectuate pe teritoriul Romaniei. Regimul TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016