Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Analizam mai jos situatia in care o societate desfasoara activitate de service auto, acordand unele discounturi in functie de promotii. Discounturile se acorda in momentul facturarii. La sfarsitul lunii, in baza unor borderouri trimise furnizorului de piese in care sunt centralizate toate facturile cu discounturile acordate, acesta suporta 5% din discountul acordat de societate la data facturarii. Vom vedea cum se factureaza acest discount la furnizorul de piese si in ce cont se inregistreaza (furnizorul a cerut ca factura sa fie emisa sub forma de "participatie financiara flota").
Solutia consultantului:
Ca si prima observatie, va reamintim ca reducerile de pret diminueaza baza TVA, conform art. 138 lit. c) din Codul fiscal. Acestea se factureaza de catre furnizor, prin emiterea unei facturi cu semnul minus, conform art. 159 alin. (2) din Codul fiscal.
Practic, in situatia descrisa de intrebare, cand reducerile de pret acordate de societatea dvs. vor fi suportate de catre furnizorul initial al pieselor, factura de reducere de pret va fi emisa de furnizorul pieselor. Din punct de vedere contabil, aceasta reducere de pret este o remiza speciala acordata clientului, in conceptul prevazut de pct. 51 alin. (5) din OMFP 3055/2009 privind contabilitatea.
Daca clientul dvs. va solicita sa ii facturati dvs. aceasta reducere de pret, evident situatia de fata denatureaza caracterul corect al tranzactiilor si ar trebui sa reflectati mai mult la aceasta solicitare.
In speta, furnizorul va solicita facturarea unei prestari de servicii in contul unei reduceri comerciale, situatie ce are un risc fiscal pentru acesta si nu pentru societatea dvs. Insa, noi consideram o incalcare a deontologiei profesionale detalierea in contrar cu prevederea legala a unei spete artificiale si nu putem detalia.
Contractul de mandat Optimizare fiscala Avantaje si dezavantaje
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Declaratia Unica 2024 Impozit pe venit Contributii CAS si CASS
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Codasi in UE la venituri bugetare: incasari de doar 28% din PIBOrdin MFP pentru bugetul destinat unor operatori economiciCum arata analiza impozitului pe profit si a TVA-ului pe Trim. IICum facem inregistrarea in scopuri de TVA dupa anularea codului de TVA?Ce procedura urmam in cazul unei lucrari in Romania efectuate de catre o firma straina?Ultimele articole
SAF-T: Cum se raporteaza in sistem impozitul pe chirieCum se declara TVA-ul de import in SAF-TTAXE SI IMPOZITE 2024. La ce sa te astepti anul acestaManualul Contabilului Incepator 2023: Scapa de stresul debutului in cariera de contabil si elimina riscul oricarei amenziContabilitatea unui complex hotelier. Inregistrari contabile specifice, utile oricarui contabilArticole similare
Transport extracomunitar de marfa pentru un client din Romania. Justificarea scutirii de TVAANAF ramburseaza TVA in valoare de 2,35 miliarde in primele doua luni ale anuluiNoi sanctiuni dispuse de Directia de Antifrauda FiscalaSe reduc amenzile pentru transportatorii rutieriAnaliza consultant. Scutirea de TVA pentru livrari de constructii si terenuriUltimele articole
Proiect: PFA-urile, II-urile, IF-urile ar putea deveni SRL-uri. Ce documente sunt necesareNeconcordante la verificarea e-TVA privind casele de marcat. Cum trebuie sa procedatiCalendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 10 octombrie 2024Inregistrarea in Registrul RO e-Factura: Procedura ActualizataE-Factura: Ce trebuie sa faca firmele care au primit facturile DUPA cele 5 zile legaleArticole similare
Tratament TVA. Cum gestionam vanzarea de lichidare?ANAF a pus in dezbatere publica modelul si continutul formularului 179- Declaratie privind compensatia la carburantiInformare ANPC: Drepturile consumatorilor la achizitiile onlineVanzare sub pret de achizitie. Ce documente sunt obligatorii?Viceguvernatorul BNR, despre o eventuala reducere a TVA la alimenteUltimele articole
Modificari aduse de Ordinul 1797/2022 formularului 179 -Declaratie privind compensarea la carburantiReminder ANAF: Luni, 26 septembrie, termenul de depunere a unor declaratii fiscaleCum se factureaza combustibilul cu pret redus de 50 bani/litru, conform OUG 106/2022?Calendar ANAF: Obligatii fiscale pentru luna SEPTEMBRIE 2022MONOGRAFII contabile pentru SRL-uri: compensatia la energia electrica (OUG 118/2021) si reducerea la pretul benzinei (OUG 106/2022)Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"