keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Microintreprindere. Taxa platita la OSIM in numele clientilor. Care e regimul TVA la refacturarea taxei?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 04 Mar. 2016 Exclusiv
Tags: marca inregistrata, taxa osim, microintreprindere, codul fiscal, refacturare

Urmatorul studiu de caz trateaza problema unor taxe platite la OSIM, alaturi de unele aspecte care tin de refacturarea acestor sume si regimul TVA care se aplica. Luam ca un exemplu concret urmatoarea situatie care priveste o societate platitoare de TVA cu obiect de activitate inregistrarea marcilor, a brevetelor - cod CAEN 7490. De la OSIM se primeste o factura fara TVA pentru taxa publicare marca. Catre clienti se factureaza consultanta in proprietate industriala si se refactureaza taxa platita la OSIM in numele clientului.

Iata care sunt intrebarile la care va raspunde mai jos consultantul nostru:

Societatea poate fi microintreprindere?
Daca da, sumele platite la OSIM intra in baza de impozitare a microintreprinderilor sau sumele platite in numele clientilor nu fac parte din baza de impozitare?
Pentru taxa platita la OSIM si refacturata la clienti se aplica TVA?


Potrivit art. 47 lit. b din Codul fiscal, una din conditiile necesare a fi indeplinite la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent, pentru ca o societate sa fie incadrata in categoria microintreprinderilor este sa fi realizat venituri, altele decat cele din consultanta si management, in proportie de peste 80% din veniturile totale. Conform pct. 1 alin. 2 din Normele metodologice incadrarea in categoria veniturilor din consultanta si management se efectueaza prin analiza contractelor incheiate si a altor documente care justifica natura veniturilor. Legea nu distinge cu privire la natura consultantei (in afaceri, in domeniul proprietatii intelectuale, in publicitate etc.). Daca in cursul unui an fiscal ponderea veniturilor realizate din consultanta si management in veniturile totale este de peste 20% inclusiv, microintreprinderea datoreaza impozit pe profit, incepand cu trimestrul in care s-a depasit oricare dintre aceste limite, dupa cum se prevede la art. 52 alin. 1 din Codul fiscal.

In privinta bazei impozabile, potrivit pct. 5 alin. 1 din Normele metodologice aceasta este reprezentata de totalul veniturilor trimestriale care sunt inregistrate in creditul conturilor din clasa a 7-a "Conturi de venituri", potrivit reglementarilor contabile aplicabile, din care se scad categoriile de venituri mentionate la art. 53 alin. 1 si se adauga elementele mentionate la art. 53 alin. 2 din Codul fiscal.

Referitor la inregistrarea veniturilor in contabilitate, conform pct. 432 din Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate aprobate prin OMFP 1802/2014 sumele colectate de o entitate in numele unor terte parti, inclusiv in cazul contractelor de agent, comision sau mandat comercial, nu reprezinta venit din activitatea curenta, chiar daca din punct de vedere al TVA persoanele care actioneaza in nume propriu sunt considerate cumparatori revanzatori. In aceasta situatie, veniturile din activitatea curenta sunt reprezentate de comisioanele cuvenite.

Aplicand aceste prevederi la cazul societatii, sumele platite la OSIM in numele clientilor si recuperate ulterior in acelasi cuantum de la clienti nu se inregistreaza in contul de venituri, ci in conturile de terti, astfel ca nu vor intra in baza impozabila a impozitului pe veniturile microintreprinderilor.

In privinta TVA se vor avea in vedere prevederile art. 286 alin. 4 lit. e din Codul fiscal si ale pct. 34 din Normele metodologice conform carora nu intra in baza de impozitare sumele achitate de o persoana impozabila in numele si in contul altei persoane si care apoi se deconteaza acesteia, precum si sumele incasate de o persoana impozabila in numele si in contul unei alte persoane.

Astfel, in primul caz, prin refacturarea cheltuielilor in acelasi cuantum cu care ele au fost efectuate are loc o refacturare de cheltuieli, aplicandu-se regimul fiscal al operatiunii de refacturare, referitoare, printre altele, la locul livrarii/prestarii, cotele, scutirile livrarii/prestarii refacturate. In cel de-al doilea caz, in cadrul sumelor incasate si necuprinse in baza de impozitare se includ operatiuni precum  cotizatii, onorarii, redevente, taxe sau alte plati incasate in contul unei institutii publice, daca pentru acestea institutia publica nu este persoana impozabila in sensul art. 269 din Codul fiscal, iar persoana de la care sunt percepute aceste plati nu este si persoana care suporta costul acestora.

Deoarece OSIM a facturat taxa in regim de scutire, la refacturarea ei catre client in acelasi cuantum va fi pastrat acelasi regim.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa – Economist

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016