Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Servicii intermediere financiara. Ce tratament fiscal si ce regim TVA se aplica?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 16 Iun. 2016 Exclusiv
Tags: tva, venit microintreprindere, consultanta afaceri, servicii financiare, facturate

In cazul de mai jos, avem o firma de contabilitate, platitoare de venit microintreprindere si TVA, care factureaza consultanta in domeniul fiscal conform codului secundar de activitate 6619 "Activitati auxiliare intermedierilor financiare, exclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii" si 7022 "Activitati de consultanta pentru afaceri si management, pe langa servicii de contabilitate" (pe cod CAEN 6920 "Activitati de contabilitate si audit financiar"). Peste 80% din facturi sunt cu servicii contabile. Serviciile contabile sunt facturate cu TVA, iar celelalte pe codul 6619 sunt servicii scutite fara drept de deducere (factura fara TVA). Vom stabili cum se procedeaza corect.

Din punctul de vedere al TVA, intermedierea financiara nu este o activitate scutita fara drept de deducere conform prevederilor art. 292 alin. (2) lit. a) deoarece nu reprezinta  un  serviciu  de natura financiar-bancara, asa cum este reglementat prin legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal. In categoria serviciilor bancare se incadreaza doar urmatoarele operatiuni:

1) acordarea si negocierea de credite, dar si administrarea creditelor de catre persoana care le acorda;
2) negocierea garantiilor de credit ori a altor garantii sau orice operatiuni cu astfel de garantii, dar  si administrarea garantiilor de credit de catre persoana care acorda creditul;
3) tranzactii, inclusiv negocierea, privind conturile de depozit sau conturile curente, plati, viramente, creante, cecuri si alte instrumente negociabile, exceptand recuperarea creantelor;
4)  tranzactii, inclusiv negocierea, privind valuta, bancnotele si monedele utilizate ca mijloc legal de plata;
5) tranzactii, inclusiv negocierea, dar exceptand administrarea sau pastrarea in siguranta, cu actiuni, parti sociale in societati comerciale sau asociatii, obligatiuni garantate si alte instrumente financiare, cu exceptia documentelor care stabilesc drepturi asupra bunurilor;
6) administrarea de fonduri speciale de investitii;
 
Din intrebarea formulata, nu rezulta natura serviciilor de intermediere financiara prestate. In situatia in care acestea reprezinta, in fapt, servicii de marketing sau servicii de contabilitate sau servicii de audit efectuate in legatura cu serviciile financiare, acestea nu se incadreaza in categoria operatiunilor scutite cu drept de deducere, fiind operatiuni taxabile. In acest sens, aduc drept argument prevederile pct.  52 alin. (1) din normele de aplicare ale art. 292 "In sensul art. 292 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, pentru a se califica drept operatiuni scutite de taxa, serviciile externalizate trebuie sa fie servicii distincte care sa indeplineasca caracteristicile specifice si esentiale ale serviciului principal scutit de taxa. Scutirile se aplica numai in functie de natura serviciilor, si nu de statutul persoanei care le presteaza sau careia ii sunt prestate. In acest sens au fost date si deciziile Curtii Europene de Justitie: C-2/95 SDC; C-235/00 CSC; C-169/04 Abbey National. Serviciile externalizate aferente operatiunilor prevazute la art. 292 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, precum serviciile de marketing, cercetare, serviciile juridice, serviciile de contabilitate si/sau de audit nu se cuprind in sfera operatiunilor scutite de taxa. "

Astfel, pentru aplicarea unui tratament fiscal corect trebuie sa analizati daca serviciile respective indeplinesc caracteristicile   serviciului principal pentru care se efectueaza intermedierea.  Deci, serviciile principale sunt cele enumerate la art. 292 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal.

De asemenea, pentru aplicarea unui tratament fiscal corect, trebuie sa aveti in vedere si prevederile de la pct. 52 alin. (2) din normele de aplicare ale art. 292 alin. (2) lit. a)  "Este considerata negociere in operatiuni financiar-bancare asigurarea tuturor demersurilor necesare pentru ca cele doua parti direct implicate, respectiv clientul si prestatorul de servicii financiar-bancare, sa intre in relatie contractuala. Simpla culegere, prelucrare a datelor si furnizare a rezultatelor nu reprezinta negociere in operatiuni financiar-bancare, asa cum rezulta si din decizia Curtii Europene de Justitie in Cazul C-235/00 CSC. "


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - Consultant fiscal

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Servicii intermediere financiara. Ce tratament fiscal si ce regim TVA se aplica?":
Rating:

Nota: 4.23 din 5 din 11 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016