keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Obligatii fiscale privind retinerea la sursa a impozitului. Declaratia 112

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 12 Nov. 2012 Exclusiv
Tags: cass, retinerea la sursa, impozit pe venit, contributii sociale, asociere

Va prezentam, prin cele ce urmeaza, cele mai importantee obligatii fiscale ale platitorilor de venituri cu regim de retinere la sursa rezultate din aplicarea prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 125/2011 si Ordonanta Guvernului nr. 15/201, care au adus modificari Codului Fiscal.


Astfel, platitorii de venit, persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, au indatorirea de a calcula, retine si vira impozit prin retinere la sursa, reprezentand plati anticipate, pentru veniturile platite reprezentand: drepturi de proprietate intelectuala; activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului Civil, precum si a contractelor de agent; activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara; asocierea unei persoane fizice cu o persoana juridica, platitoare pe venit microintreprindere.

Important! Nu se retine impozit de 10% sau 16% prin stopaj la sursa in cazul veniturilor realizate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului Civil obtinute de contribuabilii care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere si sunt inregistrati fiscal potrivit legislatiei in materie.

Contribuabilii care obtin venituri din categoriile mentionate mai sus, datoreaza contributii sociale individuale, contributii care se calculeaza, retin, declara si vireaza de catre platitorii de venituri.

Declararea contributiilor sociale individuale se face in Declaratia 112, formular care se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanta. in acest caz, platitorul de venit trebuie sa detina un certificat calificat, eliberat in conditiile Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica.

Incepand cu obligatiile lunii iulie, contribuabilii completeaza Declaratia 112, sectiunea C, conform instructiunilor prevazute in Ordinul comun al viceprim-ministrului, ministrului Finantelor Publice, ministrului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si ministrului Sanatatii nr. 1.045/2.084/793/2012.

Declaratia 112 se depune trimestrial sau lunar in functie de perioada inscrisa in vectorul fiscal.

Obligatii fiscale

A. Pentru contribuabilii care obtin venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului Civil, precum si a contractelor de agent; din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara, platitorii de venit calculeaza si retin urmatoarele contributii:


- contributia individuala de asigurari sociale (CAS - 10,5%) si contributia individuala de asigurari sociale de sanatate (CASS - 5,5%), daca acestea sunt singurele venituri realizate;

- numai contributia individuala de asigurari sociale de sanatate (CASS - 5,5%), daca persoana care realizeaza venitul este deja asigurata in sistemul public de pensii sau asigurata in sisteme proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii sau are calitatea de pensionar.

Baza lunara de calcul pentru CAS este venitul brut stabilit prin contractul incheiat intre parti, valoarea comisioanelor sau onorariilor stabilite potrivit legii in cazul expertizelor tehnice judiciare si extrajudiciare care nu poate fi mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut (10.585 lei).

Baza lunara de calcul pentru CASS este venitul brut stabilit prin contractul incheiat intre parti, valoarea comisioanelor sau onorariilor stabilite potrivit legii in cazul expertizelor tehnice judiciare si extrajudiciare.

Atentie! Persoanele fizice care realizeaza venituri in baza contractelor de agent datoreaza contributiile sociale.

B. Pentru contribuabilii care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala, in conditiile in care acest venit este singurul venit realizat, platitorii de venit calculeaza si retin urmatoarele contributii:

- contributia individuala de asigurari sociale (CAS - 10,5%) care se aplica asupra venitului brut diminuat cu cota de cheltuiala forfetara (20%, 25%) si care nu poate fi mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut (10.585 lei);

- contributia individuala de asigurari sociale de sanatate (CASS - 5,5%) care se aplica asupra venitului brut diminuat cu cota de cheltuiala forfetara (20%, 25%).

Important! Contribuabilii nu datoreaza cele doua cote de contributii daca realizeaza si alte tipuri de venit sau sunt asigurati in sistemul public de pensii, sunt asigurati in sisteme proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii sau au calitatea de pensionari.

C. Pentru contribuabilii care obtin venituri dintr-o asociere cu o persoana juridica contribuabil - microintreprindere care nu genereaza o persoana juridica sau venituri din asocierile fara personalitate juridica constituite intre persoanele fizice rezidente cu persoane juridice romane, pentru veniturile realizate atat in Romania, cat si in strainatate, platitorii de venit calculeaza si retin numai contributia individuala de asigurari sociale de sanatate (5,5%).

Baza lunara de calcul pentru CASS este venitul realizat din asociere.

Alte precizari

In cazurile mentionate, platitorii de venit nu retin si nu calculeaza contributiile sociale individuale (CAS si CASS) beneficiarilor de venit care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere si sunt inregistrati fiscal potrivit legislatiei in materie.

In cazul beneficiarilor de venit, care au realizat numai venituri din activitatile prevazute mai sus, baza de calcul pentru CASS este venitul brut stabilit.

In situatiile prezentate, platitorii de venit, vor retine si vira contributiile sociale individuale pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul, respectiv a lunii urmatoare trimestrului in care s-a platit venitul, in functie de perioada inscrisa in vectorul fiscal.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Formulare si Declaratii"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016