Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Documentar fiscal: Cum impozitam veniturile realizate din arendarea terenurilor?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 08 Sep. 2014 Exclusiv
Tags: impozit, impozitarea veniturilor, declaratii fiscale, arendare, formularul 205

Impozitarea veniturilor realizate din arendarea terenurilorImpozitarea veniturilor realizate din arendarea terenurilor este un material elaborat de ANAF care vine in sprijinul celor care arendeaza terenuri, animale, constructii, utilaje agricole.


Potrivit Codului fiscal, veniturile obtinute din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal, sunt clasificate in categoria veniturilor din cedarea folosintei bunurilor.

Potrivit Codului civil, arendarea reprezinta locatiunea bunurilor agricole.

Bunuri ce pot fi arendate

Pot fi arendate orice bunuri agricole, cum ar fi:

    terenurile cu destinatie agricola, si anume terenuri agricole productive - arabile, viile, livezile, pepinierele viticole, pomicole, arbustii fructiferi, plantatiile de hamei si duzi, pasunile impadurite, terenurile ocupate cu constructii si instalatii agrozootehnice, amenajarile piscicole si de imbunatatiri funciare, drumurile tehnologice, platformele si spatiile de depozitare care servesc nevoilor productiei agricole si terenurile neproductive care pot fi amenajate si folosite pentru productia agricola;
    animalele, constructiile de orice fel, masinile, utilajele si alte asemenea bunuri destinate exploatarii agricole.

Contractul de arendare

Contractul de arendare trebuie incheiat in forma scrisa, sub sanctiunea nulitatii absolute.

inregistrarea contractului de arendare:

-    arendasul trebuie sa depuna un exemplar al contractului la consiliul local in a carui raza teritoriala se afla bunurile agricole arendate, pentru a fi inregistrat intr-un registru special tinut de secretarul consiliului local; cand bunurile arendate sunt situate in raza teritoriala a mai multor consilii locale, cate un exemplar al contractului se depune la fiecare consiliu local in a carui raza teritoriala sunt situate bunurile arendate.

-    arendatorul are obligatia inregistrarii contractului incheiat intre parti, precum si a modificarilor survenite ulterior, in termen de 15 zile de la incheierea/producerea modificarii acestuia, la organul fiscal competent, respectiv la organul fiscal in a carui raza teritoriala isi are domiciliul.

Stabilirea venitului brut din arenda

Venitul brut obtinut din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal, se stabileste pe baza raportului juridic/contractului incheiat intre parti si reprezinta totalitatea sumelor in bani incasate si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura primite.

In vederea determinarii venitului brut, la sumele reprezentand arenda in bani si/sau la echivalentul in lei al veniturilor in natura se adauga, daca este cazul, si valoarea cheltuielilor ce sunt, conform dispozitiilor legale sau intelegerii contractuale, in sarcina proprietarului, uzufructuarului sau a altui detinator legal, daca acestea sunt efectuate de arendas.

In cazul in care arenda se exprima in natura, evaluarea in lei se va face pe baza preturilor medii ale produselor agricole, stabilite prin hotarari ale consiliilor judetene si, respectiv, ale Consiliului General al Municipiului Bucuresti in raza teritoriala a caruia se afla terenul arendat.

In cazul in care preturile medii ale produselor agricole au fost modificate in cursul anului fiscal de realizare a venitului, noile preturi pentru evaluarea in lei a veniturilor din arenda exprimate in natura, pentru determinarea bazei impozabile, se aplica incepand cu data de 1 a lunii urmatoare comunicarii acestora catre directiile generale regionale ale finantelor publice.

Stabilirea venitului net din arenda

Venitul net din arenda se stabileste la fiecare plata prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut.

Pentru recunoasterea deductibilitatii cheltuielii in cota de 25% din venitului brut arendatorul nu este obligat sa prezinte organului fiscal documente justificative.

Cheltuiala deductibila aferenta venitului, stabilita in cota forfetara de 25% aplicata la venitul brut, reprezinta uzura bunurilor inchiriate si cheltuielile ocazionate de intretinerea si repararea acestora, impozitele si taxele pe proprietate datorate potrivit legii, comisionul retinut de intermediari, primele de asigurare platite pentru bunul cedat spre folosinta, respectiv eventuale nerealizari ale veniturilor din arendare scontate, generate de conditii naturale nefavorabile, cum ar fi: grindina, seceta, inundatii, incendii si altele asemenea.

Calcularea, retinerea si virarea impozitului:

Calculul, retinerea si virarea impozitului aferent veniturilor din arenda intra in sarcina arendasului.
Impozitul pe veniturile din arenda se calculeaza, la fiecare plata a arendei, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net.
Impozitul astfel calculat, se retine si se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.

ATENTIE! Impozitul aferent veniturilor din arenda, calculat, retinut si virat de catre arendas este impozit final.

Calcularea, retinerea si virarea contributiei de asigurari sociale de sanatate

Persoanele fizice care obtin venituri din arendarea bunurilor agricole datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate pentru aceste venituri.

Pentru anul 2014, contributia de asigurari sociale de sanatate se determina prin aplicarea cotei de 5,5 % asupra bazei de calcul.

Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru arendator, este diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila determinata prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut si nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia. Baza lunara de calcul nu poate fi mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut.

Pentru arendator, incadrarea in plafonul maxim mentionat anterior se face de catre arendas la momentul platii venitului.

Pentru arendator, obligatia reprezentand contributia individuala de asigurari sociale de sanatate se calculeaza prin aplicarea cotei de 5,5 % asupra bazei de calcul, se retine si se vireaza de catre arendas pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care au fost platite veniturile.
Stabilirea obligatiilor anuale de plata ale contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate de arendator, precum si incadrarea in plafonul maxim prevazut de lege, se realizeaza de organul fiscal competent, prin decizia de impunere anuala.

In vederea stabilirii obligatiilor anuale de plata ale contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate de arendator, organul fiscal competent are obligatia determinarii, pe categoria venituri din arendarea bunurilor agricole, a venitului anual realizat ca suma de venituri nete anuale.
Contributiile de asigurari sociale de sanatate datorate in cursul anului se deduc din veniturile realizate din categoria venituri din arendarea bunurilor agricole, numai de organul fiscal competent, la stabilirea obligatiilor fiscale anuale.

Obligatiile anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate sunt cele stabilite prin decizia de impunere anuala.

Plata contributiei de asigurari sociale de sanatate stabilita prin decizia de impunere anuala se efectueaza in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei, iar sumele achitate in plus se compenseaza sau se restituie potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala.

ATENtIE:

Daca intr-un an fiscal, pe langa veniturile din arenda, arendatorii mai realizeaza si urmatoarele venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate asupra tuturor acestor venituri:

    venituri din salarii;
    venituri asimilate salariilor;
    venituri din pensii;
    venituri sub forma indemnizatiilor de somaj;
    venituri in calitate de titulari ai unei intreprinderi individuale;
    venituri in calitate de membri ai unei intreprinderii familiale;
    venituri in calitate de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice;
    venituri din profesii libere;
    venituri din activitatile agricole prevazute la art. 71 alin. (1) din Codul fiscal;
    venituri de natura celor prevazute la art. 71 alin. (2) si (5) din Codul fiscal;
    venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, precum si a contractelor de agent, cu exceptia veniturilor din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil obtinute de contribuabilii care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere si sunt inregistrati fiscal potrivit legislatiei in materie;

    venituri din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara;
    venituri obtinute de o persoana fizica dintr-o asociere cu o persoana juridica contribuabil, potrivit titlului IV^1, care nu genereaza o persoana juridica;
    venituri din asocieri cu persoane juridice romane, pentru veniturile realizate atat in Romania cat si in strainatate din asocieri fara personalitate juridica.

IMPORTANT! Persoanele care realizeaza venituri din arendarea bunurilor agricole nu datoreaza alte contributii sociale pentru aceste venituri.

Obligatii declarative:

Arendasii au obligatia sa completeze si sa depuna lunar formularul 112 - "Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate" in care declara impozitul pe veniturile din arenda si contributiile individuale de asigurari sociale de sanatate calculate si retinute, precum si evidenta nominala a persoanelor asigurate.
Declaratia se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanta, conform legii.

Pentru depunerea declaratiei, arendasul trebuie sa detina un certificat calificat, eliberat in conditiile Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica.

Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate se completeaza cu ajutorul programului de asistenta. Programul de asistenta este pus la dispozitia contribuabililor gratuit de unitatile fiscale subordonate sau poate fi descarcat de pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, la adresa: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii R/112.html

Anual, pana la 28 februarie a anului urmator, arendasii au obligatia sa depuna la organul fiscal competent formularul 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit".

ATENTIE!
Nedepunerea sau depunerea cu intarziere a declaratiilor fiscale constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda contraventionala.

Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 an la 6 ani retinerea
si nevarsarea, cu intentie, in cel mult 30 de zile de la scadenta, a sumelor reprezentand impozite sau contributii cu retinere la sursa.

IMPORTANT
Arendatorii nu au obligatii declarative in legatura cu impozitul si contributia de asigurari sociale de sanatate aferente veniturilor obtinute din arendarea bunurilor agricole.

CUM SE POT OBTINE INFORMATII SUPLIMENTARE?

Informatii detaliate se pot obtine:

- accesand pagina de Internet a ANAF
- la serviciille/birouri de servicii pentru contribuabili din cadrul unitatilor fiscale teritoriale.


Sursa: ANAF
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Documentar fiscal: Cum impozitam veniturile realizate din arendarea terenurilor?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016