Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In acest articol vom discuta despre impozitul pe dividende. Vom vedea cine are aceasta obligatie, care este cota de impozitare, dar si pana cand se plateste acesta.
Impozitul pe dividende in 2024
- obligatia calcularii si retinerii impozitului pe dividende revine persoanei juridice platitoare de venit, odata cu plata dividendelor;
- se stabileste prin aplicarea unei cote de impozit de 5% asupra dividendului brut platit unei persoane juridice /persoane fizice romane;
- se declara in formularul 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat";
- regula generala referitoare la termen de declarare/plata la bugetul de stat: pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se plateste dividendul.
Exceptie: in cazul in care dividendele distribuite, potrivit legii, nu au fost platite pana la sfarsitul anului in care s-a aprobat distribuirea dividendelor, impozitul pe dividende aferent se plateste, dupa caz, pana la data de 25 ianuarie a anului urmator sau 25 a primei luni a anului fiscal modificat urmator anului in care s-a aprobat distribuirea dividendelor.
- se vireaza integral la bugetul de stat; - impozitul este final;
- platitorul de venit trebuie sa transmita formularul 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit". Termen de depunere : anual, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Manual de politici contabile - Stick USB
Sursa: ANAF
Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Cum se completeaza D205 pentru veniturile din dividendeImpozitarea veniturilor pe dividendeCele mai importante informatii despre Noul Cod Fiscal vor fi discutate in perioada 29 – 31 Ianuarie la Poiana BrasovDeclaratia 100 in 2024: pentru ce se depune, termene, mod de completareTermenul-limita pentru plata impozitului pe dividendeUltimele articole
Calculul impozitului pe dividende: ghid completSpeta zilei. Declararea, retinerea si plata impozitului pe dividendePrincipalele modificari aduse Codului Fiscal incepand cu 1 ianuarie 2023Din 1 ianuarie 2023 impozitul pe dividende este de 8%Acordare dividende interimare la 31.12.2022. Impozitul va fi de 5% sau de 8%?Articole similare
Calculul impozitului pe dividende: ghid completDistribuirea dividendelor din profitul contabil realizat in anul 2018Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"