Tags: codul fiscal, contributia asiguratorie pentru muncan, contributii 2018
Va reamintim ca in Monitorul Oficial nr.885 din 10 din noiembrie 2017, a fost publicata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.79/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal.
Incepand cu 1 ianuarie 2018, prevederile referitoare la contributiile sociale se modifica dupa cum urmeaza:
Contributia de asigurari sociale (CAS)
- Cotele de contributii de asigurari sociale si persoanele obligate la plata acestora se modifica, astfel:
a) 25 % datorata de catre persoanele fizice care au calitatea de angajati sau pentru care exista obligatia platii contributiei de asigurari sociale;
b) 4 % datorata in cazul conditiilor deosebite de munca astfel cum sunt prevazute in Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, de catre persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora;
c) 8 % datorata in cazul conditiilor speciale de munca astfel cum sunt prevazute in Legea nr. 263/2010, de catre persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora.
- Prin urmare, pentru veniturile din salarii cota de contributie a angajatului la CAS va fi de 25% (anterior era de 10,5%), iar pentru angajator va fi de 4% sau 8%, in functie de conditiile de munca (anterior era de 15,8%).
- Pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente, baza lunara de calcul al CAS o va reprezenta venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decat nivelul salariului de baza minim brut pe tara, in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia. Contributia se va datora doar in situatia in care venitul net realizat in anul precedent raportat la numarul lunilor de activitate din cursul anului, va fi cel putin egal cu nivelul salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna ianuarie a anului pentru care se stabileste contributia. in caz contrar, persoana poate opta pentru plata CAS (nu este obligata).
Contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS)
- Cota de CASS este de 10% si se datoreaza de catre persoanele fizice care au calitatea de angajati sau pentru care exista obligatia platii CASS, potrivit Codului fiscal.
- Pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente, baza lunara de calcul al CASS o va reprezenta nivelul salariului de baza minim brut pe tara, in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia. Contributia se va datora doar in situatia in care venitul net realizat in anul precedent raportat la numarul lunilor de activitate din cursul anului, va fi cel putin egal cu nivelul salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna ianuarie a anului pentru care se stabileste contributia. in caz contrar, persoana poate opta pentru plata CASS (nu este obligata).
Contrbutia la somaj - se abroga.
Contributia pentru concedii si indemnizatii de sanatate – se abroga.
Contributia pentru accidente de munca – se abroga.
Contributia la fondul de garantare pentru plata creantelor salariale – se abroga.
Contributia asiguratorie pentru munca
- Angajatorii vor datora contributia asiguratorie pentru munca pentru veniturile din salarii platite angajatilor.
- Cota contributiei asiguratorie pentru munca este de 2,25%.
- Baza lunara de calcul al contributiei asiguratorii pentru munca o reprezinta suma castigurilor brute realizate din salarii si venituri asimilate salariilor.
Sursa: AJFP Mehedinti
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Declaratia 205 dividende
Intrebare:
In anul 2023 societatea a repartizat dividende aferente anului 2022 in valoare de 10 000 lei la care s-a achitat impozit = 800 lei, dar nu s-au achitat efectiv dividendele nete.
Pe declaratia 205 s-a declarat: dividende distrivuite = 10 000 lei, dividende platite = 0 lei, impozit dividende = 800 lei.
In anul 2024 nu s-au efectuat distribuiri de dividende si s-au achitat dividendele nete ramase neachitate = 9200 lei.
Pe declaratia 205 pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Monografie contabila si transpunere in SAF-T import bunuri
Intrebare:
Societatea X importa in luna 03.2025 ambalaje din China si primeste tot in luna martie DVI-ul si o preavizare de plata de la comisionarul vamal cu tva-ul de plata in vama, taxe vamale si comision plata datorie vamala. In luna 05.2025 primeste de la comisionarul vamal factura cu taxe si impozite (Duty & Tax Invoice) cu TVA-ul aferent importului si comisionul plata datorie in vama + TVA.
1. Va rog sa imi prezentati monografia contabila;
2. Pe...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Termen declarare impozit pe constructii (taxa pe stalp)
Intrebare:
Societatea noastra trebuie sa plateasca "taxa pe stalp". Am inteles ca trebuie modificat vectorul fiscal prin declaratia 700, taxa se declara in D100 si se plateste pana la data de 25 mai pentru a beneficia de o bonificatie de 10%.
In momentul de fata nu am modificat vectorul fiscal.
Exista termen pentru depunerea D700 pentru modificarea vectorului fiscal?
Pe ce luna se declara aceasta taxa prin D100? Aprilie? Mai?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Prestare servicii intretinere turbine eoliene pe teritoriul UE
Intrebare:
Firma A (subcontractor din Romania platitor de Tva) semneaza un contract cu firma B pentru servicii de mentenanta turbine eoliene proprietatea beneficiarului C din Suedia cu care B a semnat contract pentru aceste servicii si detIne F-TAX. Firma A trimite un salariat in Suedia si ii plateste diurna insa subcontracteaza mai departe unui Pfa platitor de Tva si unui SRL platitor de Tva care presteaza servicii in numele firmei A si pentru beneficiarul final C.
Va rugam sa ne...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<D406 activitate suspendata temporar
Intrebare:
Un srl, neplatitor de tva are activitatea suspendata la ONRC, incepand cu data de 02.12.2024, pana la 02.12.2027. Din greseala, s-a depus SAF-T pentru trimestrul I 2025, chiar daca se incadra la exceptii.
Avand in vedere ultimile modificari prin Ordinul 407/20.03.2025, va rog sa imi clarificati:
1. Care sunt urmarile acestui fapt, se considera ca a optat pentru depunerea D406 si va trebui sa depuna in fiecare trimestru?
2. Se poate face...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<