Tags: codul fiscal, contributia asiguratorie pentru muncan, contributii 2018
Va reamintim ca in Monitorul Oficial nr.885 din 10 din noiembrie 2017, a fost publicata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.79/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal.
Incepand cu 1 ianuarie 2018, prevederile referitoare la contributiile sociale se modifica dupa cum urmeaza:
Contributia de asigurari sociale (CAS)
- Cotele de contributii de asigurari sociale si persoanele obligate la plata acestora se modifica, astfel:
a) 25 % datorata de catre persoanele fizice care au calitatea de angajati sau pentru care exista obligatia platii contributiei de asigurari sociale;
b) 4 % datorata in cazul conditiilor deosebite de munca astfel cum sunt prevazute in Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, de catre persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora;
c) 8 % datorata in cazul conditiilor speciale de munca astfel cum sunt prevazute in Legea nr. 263/2010, de catre persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora.
- Prin urmare, pentru veniturile din salarii cota de contributie a angajatului la CAS va fi de 25% (anterior era de 10,5%), iar pentru angajator va fi de 4% sau 8%, in functie de conditiile de munca (anterior era de 15,8%).
- Pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente, baza lunara de calcul al CAS o va reprezenta venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decat nivelul salariului de baza minim brut pe tara, in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia. Contributia se va datora doar in situatia in care venitul net realizat in anul precedent raportat la numarul lunilor de activitate din cursul anului, va fi cel putin egal cu nivelul salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna ianuarie a anului pentru care se stabileste contributia. in caz contrar, persoana poate opta pentru plata CAS (nu este obligata).
Contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS)
- Cota de CASS este de 10% si se datoreaza de catre persoanele fizice care au calitatea de angajati sau pentru care exista obligatia platii CASS, potrivit Codului fiscal.
- Pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente, baza lunara de calcul al CASS o va reprezenta nivelul salariului de baza minim brut pe tara, in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia. Contributia se va datora doar in situatia in care venitul net realizat in anul precedent raportat la numarul lunilor de activitate din cursul anului, va fi cel putin egal cu nivelul salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna ianuarie a anului pentru care se stabileste contributia. in caz contrar, persoana poate opta pentru plata CASS (nu este obligata).
Contrbutia la somaj - se abroga.
Contributia pentru concedii si indemnizatii de sanatate – se abroga.
Contributia pentru accidente de munca – se abroga.
Contributia la fondul de garantare pentru plata creantelor salariale – se abroga.
Contributia asiguratorie pentru munca
- Angajatorii vor datora contributia asiguratorie pentru munca pentru veniturile din salarii platite angajatilor.
- Cota contributiei asiguratorie pentru munca este de 2,25%.
- Baza lunara de calcul al contributiei asiguratorii pentru munca o reprezinta suma castigurilor brute realizate din salarii si venituri asimilate salariilor.
Sursa: AJFP Mehedinti
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Declararea sediilor secundare
Intrebare:
In localitatea X, societatea inchiriaza un teren pentru a monta un container.
Containerul este folosit pentru depozitarea de marfa si functioneaza ca un hub, hub de unde se aprovizioneaza agentii de vanzare (ei tin de un punct de lucru inregistrat la ANAF).
In conditiile in care nu exista activitate economica (nu sunt salariati/bunurile sunt facturate de la un alt punct de lucru), exista obligatia ca locatia acestui container sa fie inregistrata ca punct...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<D406 rectificativa, modificare solduri finale, initiale
Intrebare:
Incepand cu anul 2024 societatea noastra depune delacratia 406-SAF-T.
Pana la aceasta data s-au depus declaratiile pentru luna decembrie 2024 si ianuarie 2025.
Pentru anul 2024 se mai mai fac unele ajustari, iar impozitul pe profit nu este definitivat.
Cand se va finaliza inchiderea anului 2024, avand in vedere ca se modifica soldul conturilor 1171, 121, 441 etc. va trebui sa redepunem toate declaratiile 406 transmise pana la acel moment...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<TVA vanzare locuinta executata silit
Intrebare:
Daca o persoana fizica este executata silit si are mai multe imobile vandute prin executare, executorul trebuie sa scoata la licitatie imobilul cu TVA? Care este cota de TVA care se aplica daca cumparare o face tot o persoana fizica, care se incadreaza in limitele de mai putin de 600000 val. si suprafata utila sub 120 mp si nu a avut alte tranzactii imobiliare?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<