Tags: codul fiscal, contributia asiguratorie pentru muncan, contributii 2018
Va reamintim ca in Monitorul Oficial nr.885 din 10 din noiembrie 2017, a fost publicata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.79/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal.
Incepand cu 1 ianuarie 2018, prevederile referitoare la contributiile sociale se modifica dupa cum urmeaza:
Contributia de asigurari sociale (CAS)
- Cotele de contributii de asigurari sociale si persoanele obligate la plata acestora se modifica, astfel:
a) 25 % datorata de catre persoanele fizice care au calitatea de angajati sau pentru care exista obligatia platii contributiei de asigurari sociale;
b) 4 % datorata in cazul conditiilor deosebite de munca astfel cum sunt prevazute in Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, de catre persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora;
c) 8 % datorata in cazul conditiilor speciale de munca astfel cum sunt prevazute in Legea nr. 263/2010, de catre persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora.
- Prin urmare, pentru veniturile din salarii cota de contributie a angajatului la CAS va fi de 25% (anterior era de 10,5%), iar pentru angajator va fi de 4% sau 8%, in functie de conditiile de munca (anterior era de 15,8%).
- Pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente, baza lunara de calcul al CAS o va reprezenta venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decat nivelul salariului de baza minim brut pe tara, in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia. Contributia se va datora doar in situatia in care venitul net realizat in anul precedent raportat la numarul lunilor de activitate din cursul anului, va fi cel putin egal cu nivelul salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna ianuarie a anului pentru care se stabileste contributia. in caz contrar, persoana poate opta pentru plata CAS (nu este obligata).
Contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS)
- Cota de CASS este de 10% si se datoreaza de catre persoanele fizice care au calitatea de angajati sau pentru care exista obligatia platii CASS, potrivit Codului fiscal.
- Pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente, baza lunara de calcul al CASS o va reprezenta nivelul salariului de baza minim brut pe tara, in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia. Contributia se va datora doar in situatia in care venitul net realizat in anul precedent raportat la numarul lunilor de activitate din cursul anului, va fi cel putin egal cu nivelul salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna ianuarie a anului pentru care se stabileste contributia. in caz contrar, persoana poate opta pentru plata CASS (nu este obligata).
Contrbutia la somaj - se abroga.
Contributia pentru concedii si indemnizatii de sanatate – se abroga.
Contributia pentru accidente de munca – se abroga.
Contributia la fondul de garantare pentru plata creantelor salariale – se abroga.
Contributia asiguratorie pentru munca
- Angajatorii vor datora contributia asiguratorie pentru munca pentru veniturile din salarii platite angajatilor.
- Cota contributiei asiguratorie pentru munca este de 2,25%.
- Baza lunara de calcul al contributiei asiguratorii pentru munca o reprezinta suma castigurilor brute realizate din salarii si venituri asimilate salariilor.
Sursa: AJFP Mehedinti
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Redirectionare sume din impozitul pe profit si salarii pentru exercitiul 2024
Intrebare:
Care este termenul de transmitere a declaratiei 177 de redirectionare a unor sume din impozitul pe profit aferent anului 2024?
Ce demersuri trebuie facute pentru redirectionarea impozitului pe veniturile din salarii, pentru anul 2024 se mai poate redirectiona acest impozit pe veniturile salariale, sau mai bine zis care este legislatia pentru redirectionarea impozitului pe veniturile salariale? Cat se poate redirectiona din impozitul pe salarii si prin ce declaratie se...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Incadrare in catalogul mijloacelor fixe, containere dotat cu instalatie frigorifica
Intrebare:
O societate comerciala achizitioneaza in luna iunie 2025 in vederea depozitarii materiilor prime congelate un container de frig dotat si instalatie de frig. Acesta se va folosi in acest scop in urmatoarea perioada (pana la finalizare un spatiu de depozitare nou preconizat a fi finalizat in urmatorii 2 ani). Avand in vedere cele prezentate mai sus, va rog sa imi raspundeti la urmatoarele intrebari:
- Containerul se poate incadra in grupa 2.1.23.5 sau 2.1.28, avand in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Regimul fiscal al costurilor cu deplasarea salariatilor la campionat de fotbal
Intrebare:
Echipa de fotbal a companiei noastre s-a calificat in acest an la turneul companiilor pe tara si in luna iulie vor pleca la mare pentru 5 zile, pentru a reprezenta compania la campionatul de fotbal.
Compania noastra are incheiat un contract cu organizatorul turneului si le deconteaza angajatilor cazarea si transportul.
Compania a considerat ca este ok sa le deconteze si masa, prin acordarea diurnei interne care se acorda la nivelul companiei pentru cele 5...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Pensia anticipata. Venituri din dividende. Legea nr. 360 din 2023
Intrebare:
O persoana care este administrator al societatii comerciale, cu mandat gratuit, se pensioneaza anticipat fara penalizare, intrucat are o vechime in munca (stagiu de cotizare) de 40 de ani si a implinit 60 de ani. Va rog sa imi comuncati daca, dupa primirea Deciziei de pensionare, mai poate:
- sa detina functia de administrator, cu mandat gratuit, intr-o societate comerciala?
- sa detina functia de asociat intr-o societate comerciala si sa ridice...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<