Atentie contabili!


Modificari importante privind TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

TVA. Declaratia 392 in cazul aplicarii masurilor de simplificare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de InfoTva.ro la 13 Feb. 2012 Exclusiv
Tags: oanaf 1081/2011, declaratia 392 a, tva

Intrebare: Daca se declara in 392 A livrarile de cereale supuse masurilor de simplificare, la randul 1 "Baza de impozitare" se trece suma existenta in jurnalul de vanzari? Ce se va inscrie la rubrica "TVA" din moment ce aceasta nu exista in jurnal? Se va trece 0 sau se va calcula TVA aferent acelei livrari?Raspuns:

Conform prevederilor art 156^3 alin (4) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal:

"Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153, a caror cifra de afaceri, astfel cum este prevazuta la art. 152 alin. (2), realizata la finele unui an calendaristic, este inferioara sumei de 35.000 euro, calculata la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si rotunjita la urmatoarea mie, trebuie sa comunice printr-o notificare scrisa organelor fiscale de care apartin, pana la data de 25 februarie inclusiv a anului urmator, urmatoarele informatii:

 a) suma totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii catre persoane inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153, precum si suma taxei aferente;
b) suma totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii catre persoane care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153, precum si suma taxei aferente.
     
Autoturisme pe firma. Regim fiscal-contabil

Autoturisme pe firma. Regim fiscal-contabil

Vezi detalii

Ajustarea TVA pas cu pas

Ajustarea TVA pas cu pas

Vezi detalii

Modele editabile pentru Calculatia Costurilor!

Modele editabile pentru Calculatia Costurilor!

Vezi detalii


Conform art 152 alin (2) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal , cifra de afaceri care serveste drept referinta pentru aplicarea acestor prevederi legale " este constituita din valoarea totala, exclusiv taxa in situatia prevazuta la alin. (7) si (7^1), a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuate de persoana impozabila in cursul unui an calendaristic, taxabile sau dupa caz, care ar fi taxabile daca nu ar fi desfasurate de o mica intreprindere, a operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania conform art. 145 alin. (2) lit. b), a operatiunilor scutite cu drept de deducere si a celor scutite fara drept de deducere, prevazute la art. 141 alin. (2) lit. a), b), e) si f), daca acestea nu sunt accesorii activitatii principale, cu exceptia urmatoarelor:

a) livrarile de active fixe corporale sau necorporale, astfel cum sunt definite la art. 125^1 alin. (1) pct. 3, efectuate de persoana impozabila;
b) livrarile intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b)".
    
Operatiunea de livrare de cereale se incadreaza in categoria masurilor de simplificare prevazute de art 160 din Codul fiscal , nefiind o operatiune scutita de TVA, datorita faptului ca se aplica taxarea inversa (plata TVA se face de cumparator).
    
Drept urmare a celor prezentate mai sus, opinia mea este ca  valoarea livrarilor de cereale supuse masurilor de simplificare catre un cumparator inregistrat in scopuri de TVA in Romania se declara in declaratia 392 A .
     
Potrivit instructiunilor de completare a declaratiei 392 A reglementate prin  OANAF 1081/2011 privind aprobarea formularelor si continutul declaratiilor informative, aceasta declaratie cuprinde la sectiunea "Livrari de bunuri si prestari de servicii catre:" , urmatoarele elemente:
   
Randul 1 - coloana "Valoare" se completeaza cu baza de impozitare inscrisa in "Jurnalul pentru vanzari", pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate catre persoanele inregistrate in scopuri de TVA.
   
Randul 1 - coloana "TVA" se completeaza cu valoarea TVA inscrisa in "Jurnalul pentru vanzari", pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate catre persoanele inregistrate in scopuri de TVA.
   
Concluzie: Livrarile de cereale supuse masurilor de simplificare se declara in Declaratia 392 A la randul 1 ; in coloana "valoare" se va trece valoarea facturilor din jurnalul de vanzari, iar in coloana TVA se va trece valoarea 0.

Autor: InfoTva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "TVA. Declaratia 392 in cazul aplicarii masurilor de simplificare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate

Atentie contabili!

Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016