Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cifra de afaceri si facturare. In ce conditii se depune Declaratia 392A?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 12 Feb. 2015 Exclusiv
Tags: declaratia 392a, cifra de afaceri, cheltuieli, decembrie 2014, livrare de bunuri

In analiza de mai jos, subiectul il reprezinta o societate care a efectuat o lucrare pentru care inregistreaza cheltuieli in decembrie 2014 si facturarea acestor lucrari se face in ianuarie 2015. In scopul corelarii veniturilor cu cheltuielile s-a inregistrat venitul in luna decembrie prin contul 418. Societatea avea din facturi emise in anul 2014 cifra de afaceri (contul 70) suma de 210.000 lei. Inregistrand si factura emisa in ianuarie in valoare de 20.000 fara TVA, cifra de afaceri a anului 2014 va fi 230.000 lei.


Se va depune Declaratia 392 A, tinand cont ca total prestari de servicii in anul 2014 este sub 220.000 lei, dar cifra de afaceri din balanta este mai mare de 220.000 lei?

Potrivit prevederilor art. 156 indice 3 alin  (4) din Codul fiscal, persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, conform art. 153, a caror cifra de afaceri, astfel cum este prevazuta la art. 152 alin. (2), realizata la finele unui an calendaristic este inferioara sumei de 220.000 de lei, trebuie sa comunice printr-o notificare scrisa organelor fiscale de care apartin, pana la data de 25 februarie inclusiv a anului urmator, urmatoarele informatii:

   a) suma totala a livrarilor de bunuri ti a prestarilor de servicii catre persoane inregistrate in scopuri de TVA, conform art. 153, precum ti suma taxei aferente;
   b) suma totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii catre persoane care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA, conform art. 153, precum si suma taxei aferente.

Potrivit prevederilor art. 152 alin    (2), cifra de afaceri care serveste drept referinta pentru aplicarea alin. (1) este constituita din valoarea totala, exclusiv taxa, in situaţia persoanelor impozabile care solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuate de persoana impozabila in cursul unui an calendaristic, taxabile sau, dupa caz, care ar fi taxabile daca nu ar fi desfasurate de o mica intreprindere, a operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania conform art. 145 alin. (2) lit. b), a operatiunilor scutite cu drept de deducere si a celor scutite fara drept de deducere, prevazute la art. 141 alin. (2) lit. a), b), e) si f), daca acestea nu sunt accesorii activitatii principale, cu exceptia urmatoarelor:

    livrarile de active fixe corporale sau necorporale, astfel cum sunt definite la art. 125 indice 1 alin. (1) pct. 3, efectuate de persoana impozabila;

    b) livrarile intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conformart. 143 alin. (2) lit. b).

Potrivit normelor metodologice , la determinarea cifrei de afaceri prevazute la art. 152 alin. (1) din Codul fiscal se cuprind inclusiv facturile emise pentru avansuri incasate sau neincasate si alte facturi emise inainte de data livrarii/prestarii pentru operatiunile prevazute la art. 152 alin. (2) din Codul fiscal. In scopul aplicarii prevederilor art. 156 indice 3 alin. (4) si (5) din Codul fiscal, operatiunile care fac obiectul notificarilor sunt livrarile de bunuri/prestarile de servicii in interiorul tarii si, dupa caz, achizitiile efectuate din tara.

Potrivit  prevederilor din prevederile OPANAF 93/2014 , la “Sectiunea "Cifra de afaceri" se inscrie cifra de afaceri realizata la finele anului de raportare, care trebuie sa fie inferioara sumei de 220.000 lei.

In concluzie, avand in vedere ca OPANAF 93/2014 a fost emis in baza  dispozitiile art.156 indice 3  din Lega 571/2003 privind Codul fiscal cu modificarile si completarile ulterioare  si Normele metodologice de aplicare a Titlului VI, si pentru a se asigura informatiile necesare determinarii bazei TVA pentru resursa proprie a Romaniei, apreciez  ca , datele privind cifra de afaceri trebuie sa fie aceleasi ca cele din Jurnalul de vanzari pentru perioada respectiva, deci  va contine toate vanzarile/prestari de servicii  pentru care ati colectat  TVA , iar in situatia mentionata de dvs. trebuie sa depuneti declaratia 392A .


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cifra de afaceri si facturare. In ce conditii se depune Declaratia 392A?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
[x]