Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Evaluarea cheltuielilor si veniturilor in valuta pentru raportarea situatiilor financiare la final de 2021

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 15 Dec. 2021 Exclusiv
Evaluarea cheltuielilor si veniturilor in valuta pentru raportarea situatiilor financiare la final de 2021
Tags: evaluare cheltuieli si venituri, raportarea situatiilor financiare, curs valutar

La sfarsitul anului fiscal, in urma analizei contractelor in derulare, identificam costuri/venituri pe care trebuie sa le raportam in situatiile financiare aferente anului 2021, deoarece corespund acestei perioade.

Majoritatea acestor sume sunt exprimate in valuta. Intrebare: Ce curs valutar folosim la inregistrare in anul 2021 si la ce curs vom storna aceste inregistrari in anul 2022 cand vom avea si facturile? 

De asemenea, daca inregistrarile se fac in ultima zi a anului, respectiv 31.12.2021, ce curs valutar folosim? Va rugam sa ne ajutati si cu baza legala.
 
Raspunsul specialistului Costin Istrate: 

Baza legala:
REGLEMENTARI CONTABILE din 29 decembrie 2014 privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate
89. (3) Evaluarea la bilant a creantelor si a datoriilor exprimate in valuta si a celor cu decontare in lei in functie de cursul unei valute se face la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil la data incheierii exercitiului financiar. In scopul prezentarii in bilant, valoarea creantelor, astfel evaluate, se diminueaza cu ajustarile pentru pierdere de valoare.
94. - La fiecare data a bilantului:
a) Elementele monetare exprimate in valuta (disponibilitati si alte elemente asimilate, cum sunt acreditivele si depozitele bancare, creante si datorii in valuta) trebuie evaluate si prezentate in situatiile financiare anuale utilizand cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei si valabil la data incheierii exercitiului financiar. Diferentele de curs valutar, favorabile sau nefavorabile, intre cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei de la data inregistrarii creantelor sau datoriilor in valuta, sau cursul la care acestea sunt inregistrate in contabilitate si cursul de schimb de la data incheierii exercitiului financiar, se inregistreaza la venituri sau cheltuieli din diferente de curs valutar, dupa caz.
b) Pentru creantele si datoriile, exprimate in lei, a caror decontare se face in functie de cursul unei valute, eventualele diferente favorabile sau nefavorabile, care rezulta din evaluarea acestora se inregistreaza la alte venituri sau alte cheltuieli financiare, dupa caz. Determinarea diferentelor de valoare se efectueaza similar prevederilor lit. a).
.
Opinie:
Cheltuielile si veniturile in valuta inregistrate in avans (prin intermediul conturilor de creante si datorii), efectuate pe parcursul anului sau cu ocazia incheierii exercitiului financiar, se vor face la cursul de schimb valutar comunicat de B.N.R. in ultima zi a fiecarei luni sau la cel valabil la data incheierii exercitiului financiar.
Sumele respective pot fi ulterior reevaluate lunar (la cursul valabil in ultima zi a lunii respective) sau la data primirii facturilor aferente (cu ocazia stornarii).



Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Evaluarea cheltuielilor si veniturilor in valuta pentru raportarea situatiilor financiare la final de 2021":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016