Tags: tratament contabil si fiscal, mijloace fixe neamortizate, taxa deductibila
O societate din Romania care si-a inchis activitatea pentru o perioada nespecificata de timp, doreste sa caseze un mijloc fix (echipament tehnologic) neamortizat integral. O parte din acest echipament se vinde catre o entitate afiliata din UE.
Componentele destinate vanzarii sunt reevaluate de persoane autorizate. Din echipamentul tehnologic raman fundatia, traseul de alimentare... avand in vedere ca societatea doreste sa isi continue activitatea si sa investeasca in partea ramasa a activului casat, va rugam sa prezentati tratamentul contabil si fiscal al acestei tranzactii?
Raspunsul specialistului Costin A. Istrate:
Baza legala:
REGLEMENTARI CONTABILE din 29 decembrie 2014 privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate
Cedarea si casarea
242. - (1) O imobilizare corporala trebuie scoasa din evidenta la cedare sau casare, atunci cand niciun beneficiu economic viitor nu mai este asteptat din utilizarea sa ulterioara.
(2) Daca o entitate recunoaste in valoarea contabila a unei imobilizari corporale costul unei inlocuiri partiale (inlocuirea unei componente), atunci ea scoate din evidenta valoarea contabila a partii inlocuite, cu amortizarea aferenta, daca dispune de informatiile necesare.
243. - (1) In cazul scoaterii din evidenta a unei imobilizari corporale, sunt evidentiate distinct veniturile din vanzare, cheltuielile reprezentand valoarea neamortizata a imobilizarii si alte cheltuieli legate de cedarea acesteia.
(2) In scopul prezentarii in contul de profit si pierdere, castigurile sau pierderile obtinute in urma casarii sau cedarii unei imobilizari corporale trebuie determinate ca diferenta intre veniturile generate de scoaterea din evidenta si valoarea sa neamortizata, inclusiv cheltuielile ocazionate de aceasta si trebuie prezentate ca valoare neta, la venituri sau cheltuieli, dupa caz, in contul de profit si pierdere, la elementul "Alte venituri din exploatare", respectiv "Alte cheltuieli de exploatare", dupa caz.
.
LEGE Nr. 15 din 24 martie 1994 privind amortizarea capitalului imobilizat in active corporale si necorporale
Capitolul 5 Scoaterea din functiune a mijloacelor fixe
Articolul 24
Scoaterea din functiune a mijloacelor fixe amortizate integral se face cu aprobarea adunarii generale a asociatilor la societatile comerciale, respectiv a consiliului de administratie la regiile autonome.
Articolul 25
La scoaterea din functiune a mijloacelor fixe care nu au fost amortizate integral agentii economici cu capital majoritar de stat vor proceda in conformitate cu prevederile art. 17 si art. 24 din prezenta lege.
Articolul 17
In cazul nerecuperarii integrale, pe calea amortizarii, a valorii de intrare a mijloacelor fixe scoase din functiune, agentii economici cu capital integral sau majoritar de stat vor asigura acoperirea valorii neamortizate din sumele rezultate in urma valorificarii acestora, conform procedurilor legale, iar diferenta ramasa neacoperita se include esalonat in cheltuielile de exploatare.
Durata recuperarii si anuitatile de acoperire a valorii neamortizate se stabilesc de catre adunarea generala a asociatilor la societatile comerciale si, respectiv, de catre consiliul de administratie la regiile autonome, fara a depasi 5 ani.
.
Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal
ART. 305 - Ajustarea taxei deductibile in cazul bunurilor de capital
(4) Ajustarea taxei deductibile prevazute la alin. (1) lit. d) se efectueaza:
d) in situatia in care bunul de capital isi inceteaza existenta, cu urmatoarele exceptii:
4. in cazul casarii unui bun de capital;
SECTIUNEA a 8-a - Amortizarea fiscala
29. (1) In aplicarea prevederilor art. 28 alin. (17) din Codul fiscal, cheltuielile inregistrate ca urmare a casarii unui mijloc fix cu valoarea fiscala incomplet amortizata sunt cheltuieli efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice.
(2) Prin casarea unui mijloc fix se intelege operatia de scoatere din functiune a activului respectiv, urmata de dezmembrarea acestuia si valorificarea partilor componente rezultate, prin vanzare sau prin folosirea in activitatea curenta a contribuabilului.
SECTIUNEA a 8-a - Ajustarea taxei deductibile in cazul bunurilor de capital
(17) Ajustarea prevazuta la art. 305 alin. (4) din Codul fiscal nu se efectueaza in situatia in care sunt aplicabile prevederile art. 270 alin. (4) lit. a) si b) din Codul fiscal referitoare la livrarea catre sine, precum si in situatia in care nu are loc o livrare de bunuri in conformitate cu prevederile art. 270 alin. (8) din Codul fiscal, situatii in care persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa conform art. 297 alin. (4) lit. a) si alin. (5) din Codul fiscal. Casarea activelor corporale fixe care sunt bunuri de capital in conformitate cu prevederile art. 305 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal nu implica efectuarea de ajustari ale taxei deduse. Prin casare, in sensul TVA, se intelege operatia de scoatere din functiune a activului respectiv, urmata de dezmembrarea acestuia, indiferent daca partile componente rezultate sunt sau nu sunt valorificate.
..
Opinie:
Tratamentul contabil propus este urmatorul:
- vanzarea componentelor – parte a echipamentului tehnologic neamortizat integral:
461. Debitori diversi (A) = 7583. Venituri din vanzarea activelor si alte operatiuni de capital
- amortizarea nerecuperata aferenta componentelor vandute:
6811. Cheltuieli de exploatare = 2813. Amortizarea instalatiilor si mijloacelor de transport (P)
privind amortizarea imobilizarilor
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare:
Agentie turism - declarare avansuri.
Suntem agentie de turism si aplicam din punct de vedere fiscal art. 311 din Codul fiscal - regimul marjei.
In luna august 2024 se incaseaza de la o persoana fizica/persoana juridica un avans care se factureaza fara TVA.
4111=419 1200 lei
5311/5121=4111 1200 lei
In luna septembrie se primesc facturile de la furnizori si se emite factura finala
462=401 5000
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Vindem online si cu amanuntul in magazin propriu imbracaminte produsa de noi sau cumparata de la terti. Cum putem proceda faptic si contabil sa scoatem din gestiunea firmei produsele nevandabile fara sa platim taxe si impozite? Marfa nevandabila este de fapt o pierdere. Se poate inregistra contabil ca pierdere? Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Compania noastra doreste sa contracteze o asigurare privata de sanatate pentru angajatii proprii. Aceasta insa depaseste pragul de 400 euro/angajat/an.
Care sunt implicatiile fiscale, atat din punct de vedere al impozitului pe profit, cat si al contributiilor salariale? De asemenea, va rugam sa ne simulati monografia contabila aferenta.
Va multumim!
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
O societate A, platitoare de TVA, incaseaza in numele clientilor contravaloarea biletelor la spectacol.
Ce inregistrare contabila trebuie sa faca societatea in cauza in momentul incasarii banilor?
Colecteaza ea TVA de la vanzarea biletelor?
Societatea B care este beneficiara banilor incasati de societatea A ce document trebuie sa ii transmita societatii A pentru a putea intra in posesia banilor?
Problema este cum se imperecheaza...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Societatea comerciala SRL intentioneaza sa majoreze capitalul social cu sume din contul 1068 - Alte rezerve si din contul 117 - rezultatul reportat profit nerepartizat.
Va rugam sa ne spuneti care este tratamentul contabil si fiscal privind aceste operatiuni.
Se impune impozitarea sumelor din contul 1068 - alte rezerve?
Se impune impozitarea sumelor din contul 117 - rezultatul reportat?
Multumesc!
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
In luna iulie an curent, societatea noastra a achizitionat un CAP TRACTOR, de la o societate, tara de origine Suedia. La mijloc exista un contract de leasing, intre societatea noastra si VFS ROMANIA SA, care emite lunar factura ce contine rata de capital, rata dobanzii si comisionul lunar de gestiune. Valoarea Mijlocului fix este de 101950 euro; avans platit 11990 euro; rate leasing 48 luni.
Ce obligatii declarative fiscale ar avea societatea noastra?
Care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<