keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Tratament contabil si fiscal aplicabil la vanzarea mijloacelor fixe neamortizate integral

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 30 Iun. 2021 Exclusiv
Tags: tratament contabil si fiscal, mijloace fixe neamortizate, taxa deductibila

O societate din Romania care si-a inchis activitatea pentru o perioada nespecificata de timp, doreste sa caseze un mijloc fix (echipament tehnologic) neamortizat integral. O parte din acest echipament se vinde catre o entitate afiliata din UE.

Componentele destinate vanzarii sunt reevaluate de persoane autorizate. Din echipamentul tehnologic raman fundatia, traseul de alimentare... avand in vedere ca societatea doreste sa isi continue activitatea si sa investeasca in partea ramasa a activului casat, va rugam sa prezentati tratamentul contabil si fiscal al acestei tranzactii?
 

Raspunsul specialistului Costin A. Istrate: 

Baza legala:

REGLEMENTARI CONTABILE din 29 decembrie 2014 privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate
Cedarea si casarea
242. - (1) O imobilizare corporala trebuie scoasa din evidenta la cedare sau casare, atunci cand niciun beneficiu economic viitor nu mai este asteptat din utilizarea sa ulterioara.
(2) Daca o entitate recunoaste in valoarea contabila a unei imobilizari corporale costul unei inlocuiri partiale (inlocuirea unei componente), atunci ea scoate din evidenta valoarea contabila a partii inlocuite, cu amortizarea aferenta, daca dispune de informatiile necesare.
243. - (1) In cazul scoaterii din evidenta a unei imobilizari corporale, sunt evidentiate distinct veniturile din vanzare, cheltuielile reprezentand valoarea neamortizata a imobilizarii si alte cheltuieli legate de cedarea acesteia.
(2) In scopul prezentarii in contul de profit si pierdere, castigurile sau pierderile obtinute in urma casarii sau cedarii unei imobilizari corporale trebuie determinate ca diferenta intre veniturile generate de scoaterea din evidenta si valoarea sa neamortizata, inclusiv cheltuielile ocazionate de aceasta si trebuie prezentate ca valoare neta, la venituri sau cheltuieli, dupa caz, in contul de profit si pierdere, la elementul "Alte venituri din exploatare", respectiv "Alte cheltuieli de exploatare", dupa caz.
.
LEGE Nr. 15 din 24 martie 1994 privind amortizarea capitalului imobilizat in active corporale si necorporale
Capitolul 5 Scoaterea din functiune a mijloacelor fixe
Articolul 24
Scoaterea din functiune a mijloacelor fixe amortizate integral se face cu aprobarea adunarii generale a asociatilor la societatile comerciale, respectiv a consiliului de administratie la regiile autonome.
Articolul 25
La scoaterea din functiune a mijloacelor fixe care nu au fost amortizate integral agentii economici cu capital majoritar de stat vor proceda in conformitate cu prevederile art. 17 si art. 24 din prezenta lege.
Articolul 17
In cazul nerecuperarii integrale, pe calea amortizarii, a valorii de intrare a mijloacelor fixe scoase din functiune, agentii economici cu capital integral sau majoritar de stat vor asigura acoperirea valorii neamortizate din sumele rezultate in urma valorificarii acestora, conform procedurilor legale, iar diferenta ramasa neacoperita se include esalonat in cheltuielile de exploatare.
Durata recuperarii si anuitatile de acoperire a valorii neamortizate se stabilesc de catre adunarea generala a asociatilor la societatile comerciale si, respectiv, de catre consiliul de administratie la regiile autonome, fara a depasi 5 ani.
.
Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal
ART. 305 - Ajustarea taxei deductibile in cazul bunurilor de capital
(4) Ajustarea taxei deductibile prevazute la alin. (1) lit. d) se efectueaza:
d) in situatia in care bunul de capital isi inceteaza existenta, cu urmatoarele exceptii:
4. in cazul casarii unui bun de capital;
SECTIUNEA a 8-a - Amortizarea fiscala
29. (1) In aplicarea prevederilor art. 28 alin. (17) din Codul fiscal, cheltuielile inregistrate ca urmare a casarii unui mijloc fix cu valoarea fiscala incomplet amortizata sunt cheltuieli efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice.
(2) Prin casarea unui mijloc fix se intelege operatia de scoatere din functiune a activului respectiv, urmata de dezmembrarea acestuia si valorificarea partilor componente rezultate, prin vanzare sau prin folosirea in activitatea curenta a contribuabilului.
SECTIUNEA a 8-a - Ajustarea taxei deductibile in cazul bunurilor de capital
(17) Ajustarea prevazuta la art. 305 alin. (4) din Codul fiscal nu se efectueaza in situatia in care sunt aplicabile prevederile art. 270 alin. (4) lit. a) si b) din Codul fiscal referitoare la livrarea catre sine, precum si in situatia in care nu are loc o livrare de bunuri in conformitate cu prevederile art. 270 alin. (8) din Codul fiscal, situatii in care persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa conform art. 297 alin. (4) lit. a) si alin. (5) din Codul fiscal. Casarea activelor corporale fixe care sunt bunuri de capital in conformitate cu prevederile art. 305 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal nu implica efectuarea de ajustari ale taxei deduse. Prin casare, in sensul TVA, se intelege operatia de scoatere din functiune a activului respectiv, urmata de dezmembrarea acestuia, indiferent daca partile componente rezultate sunt sau nu sunt valorificate.
..
Opinie:
Tratamentul contabil propus este urmatorul:
- vanzarea componentelor – parte a echipamentului tehnologic neamortizat integral:
461. Debitori diversi (A) = 7583. Venituri din vanzarea activelor si alte operatiuni de capital
- amortizarea nerecuperata aferenta componentelor vandute:
6811. Cheltuieli de exploatare   =            2813. Amortizarea instalatiilor si mijloacelor de transport (P)
privind amortizarea imobilizarilor
 
Tratamentul fiscal, prin aplicarea codului aferent, nu permite ajustarea taxei deductibile, in schimb cheltuielile aferente amortizarii nerecuperate sunt deductibile.



Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016