Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
![](https://infotva.manager.ro/images/ICON_WhatsApp-01.png)
![TVA. Prin ce documente se face plata efectiva a TVA catre ANAF](https://infotva.manager.ro/dbimg/articole/6847310a_img.jpg)
Atat persoanele inregistrate in scop de TVA, cat si cele neinregistrate, trebuie sa depuna la ANAF anumite declaratii pentru plata TVA. In acest articol vom vedea care este plafonul si cum se face inregistrarea in scopuri de TVA, cand ai nevoie de cod de TVA intracomuniar, dar si prin ce documente se face plata efectiva a TVA.
Cuprins
Care este plafonul TVA in 2025
Plafonul de TVA valabil este prevazut la art. 310 din Codul fiscal si are valoarea de 88.500 euro, al carui echivalent in lei se stabileste la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si se rotunjeste la urmatoarea mie, respectiv 300.000 lei.
Cum se face inregistrarea persoanelor impozabile in scopuri de TVA
Inregistrarea in scopuri de TVA in regim normal este reglementata la art. 316 din Codul fiscal.
Persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si realizeaza sau intentioneaza sa realizeze o activitate economica ce implica operatiuni taxabile, scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere si/sau operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania conform art. 297 alin. (4) lit. b) si d), trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA la organul fiscal competent, dupa cum urmeaza:
a) inainte de realizarea unor astfel de operatiuni, in urmatoarele cazuri:
1. daca declara ca urmeaza sa realizeze o cifra de afaceri care atinge sau depaseste plafonul de scutire prevazut la art. 310 alin. (1) din Codul fiscal, respectiv 300.000 lei, cu privire la regimul special de scutire pentru intreprinderile mici;
2. daca declara ca urmeaza sa realizeze o cifra de afaceri inferioara plafonului de scutire de 300.000 lei, dar opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxa;
b) daca in cursul unui an calendaristic atinge sau depaseste plafonul de scutire de 300.000 lei, in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care a atins sau a depasit acest plafon;
c) daca cifra de afaceri realizata in cursul unui an calendaristic este inferioara plafonului de scutire de 300.000 lei, dar opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxa;
![SAF-T pentru Contribuabili Mici](https://www.rs.ro/dbimg/product/3228-saf-t-pentru-co.jpg)
SAF-T pentru Contribuabili Mici
![Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile](https://www.rs.ro/dbimg/product/2851-marea-carte-ver.jpg)
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
![Taxare 2025 Noutatile Codului fiscal](https://www.rs.ro/dbimg/product/3130-taxare-2025-nou.jpg)
Taxare 2025 Noutatile Codului fiscal
d) daca efectueaza operatiuni scutite de taxa si opteaza pentru taxarea acestora, conform art. 292 alin. (3).
Cand ai nevoie de codul de TVA intracomunitar
Firmele care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA au nevoie de un cod de TVA intracomunitar pentru a face tranzactii cu alte companii de pe teritoriul UE. Pentru a vedea cand ai nevoie de acesta, dar si un studiu de caz util, click pe ACEST articol«
Modalitati de plata a TVA catre ANAF
Potrivit art. 326 alin. (1) din Codul fiscal, orice persoana trebuie sa achite taxa de plata organelor fiscale pana la data la care are obligatia depunerii unuia dintre deconturile sau declaratiile prevazute la art. 323 si 324 din Codul fiscal, respectiv:
- Formularul 300 „Decont de taxa pe valoarea adaugata“ se completeaza de persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal.
- Formularului 301 „Decont special de taxa pe valoarea adaugata“ se completeaza de persoanele impozabile neinregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, in care se inscrie TVA de plata pentru:
Achizitii intracomunitare de bunuri taxabile – altele decat mijloacele de transport noi si produsele accizabile;
Achizitii intracomunitare de mijloace de transport noi;
Achizitii intracomunitare de produse accizabile;
Operatiuni prevazute la art. 307 alin. (2), (3), (5) si (6) din Codul fiscal;
Achizitii de servicii intracomunitare, pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA conform art. 307 alin. (2) din Codul fiscal.
Termenele de plata a TVA
Formularul 300 se depune dupa cum urmeaza:
Sold TVA de plata la sfarsitul perioadei de raportare stabilit prin Decontul de taxa pe valoarea adaugata se plateste pana la data de 25 inclusiv a primei luni urmatoare celei in care s-a incheiat perioada de raportare.
Formularul 301 se depune dupa cum urmeaza:
a) pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care ia nastere exigibilitatea operatiunilor prevazute la sectiunile 1, 3, 4 si 4.1 din formularul (301) „Decont special de taxa pe valoarea adaugata“, cu exceptia achizitiilor intracomunitare de mijloace de transport care nu sunt considerate noi conform art. 266 alin. (3) din Codul fiscal, pentru care se datoreaza taxa pe valoarea adaugata in Romania;
b) inainte de inmatricularea in Romania a unui mijloc de transport nou sau a unui mijloc de transport care nu este considerat nou conform art. 266 alin. (3) din Codul fiscal si pentru care se datoreaza taxa, dar nu mai tarziu de data de 25 a lunii urmatoare celei in care ia nastere exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de astfel de mijloace de transport.
Important!
Daca in aceeasi luna persoana impozabila efectueaza mai multe achizitii intracomunitare de mijloace de transport noi sau de mijloace de transport care nu sunt considerate noi conform art. 266 alin. (3) din Codul fiscal, taxabile in Romania, aceasta poate depune mai multe deconturi speciale de taxa pentru aceeasi luna, fara a bifa casuta „Declaratie rectificativa“.
Plata TVA pentru importul de bunuri
Potrivit art. 326 alin. (3) din Codul fiscal, taxa pentru importuri de bunuri, cu exceptia importurilor scutite de taxa, se plateste la organul vamal in conformitate cu reglementarile in vigoare privind plata drepturilor de import.
Importatorii care detin o autorizatie unica pentru proceduri vamale simplificate, eliberata de alt stat membru, sau care efectueaza importuri de bunuri in Romania din punctul de vedere al TVA pentru care nu au obligatia de a depune declaratii vamale de import trebuie sa plateasca taxa pe valoarea adaugata la organul vamal pana la data la care au obligatia depunerii declaratiei de import pentru TVA si accize.
Potrivit art. 326 alin. (6) din Codul fiscal, in cazul in care persoana impozabila nu este stabilita in Romania si este scutita, in conditiile prevazute la art. 318 alin. (3), de la inregistrare, conform art. 316, organele fiscale competente trebuie sa emita o decizie in care sa precizeze modalitatea de plata a taxei pentru livrarile de bunuri si/sau prestarile de servicii realizate ocazional, pentru care persoana impozabila este obligata la plata taxei.
![Ion Mihai](https://infotva.manager.ro/images/autori//ion-mihaiautor_avatar.jpg)
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Solutia pentru o factura primita dupa depunerea decontului TVACum tratam fiscal o achizitie locala de la o firma straina?MFP propune modificarea normelor de aplicare a Legii 227/2015 privind Codul Fiscal. Este vizat regimul TVATVA - Formalitatile vamale de import, urmate de o livrare intracomunitara, efectuata de catre persoane nestabilite in RomaniaFormularul 390 a fost actualizat de ANAF. Descarcati D 390 actualizat 2017Ultimele articole
E-TVA. Ce obligatii au contribuabilii din 2025 privind Notificarea de conformareAchizitie intracomunitara. Ce trebuie sa stii daca nu esti platitor de TVAPlatitor de TVA. Din ce se compune plafonul pentru trecere la platitor de TVACare este forma actuala E-TVA? 13 lucruri bine de stiut de contribuabiliDecont precompletat E-TVA. Noutati care se aplica in anul 2025Articole similare
Persoane fizice care folosesc platformele Bolt si Uber. Care este impozitul datorat si cum se declara la ANAF?Studiu de caz: PLATA TVA-ului in cazul importurilor extracomunitareTaxarea vehiculelor achizitionate din state comunitareANAF: Se aproba noul model al Formularului 307 privind ajustarea TVA in cazul transferului de activeLivrari de bunuri scutite cu drept de deducere a TVAUltimele articole
Achizitie intracomunitara. Ce trebuie sa stii daca nu esti platitor de TVAPlafoane fiscale valabile in anul 2025, pentru aplicarea TVA, in lei si in valutaFirme care NU au depasit plafonul TVA. Cum pot iesi prin optiune de la TVATVA la incasare in 2025. Cum se face INTRAREA sau IESIREA din sistemCum se face trecerea de la TVA trimestrial la TVA lunar in 2025Articole similare
Corectarea unei omisiuni la raportarea prin decontul de TVA cod 300Descarca acum Soft A si Soft J pentru Declaratia 300 actualizataRegim TVA pentru exportul de bunuri si prestari servicii intr-un stat non-UESocietate cu cod de TVA anulat si reinregistrare in scop de TVA. Ce declaratii se depun?Cum accesam informatiile cuprinse in dosarul fiscal online?Ultimele articole
Neclaritati ale contribuabililor privind sistemul e-TVA. Exemple utileE-TVA: Firme care inregistreaza diferente justificate intre D300 si decontul precompletat. Cum trebuie sa procedezePersoanele care primesc Notificarea de conformare e-TVA nu sunt obligate sa raspunda pana in 2025Cotele TVA pentru 2025, aplicabile in RomaniaControale ANAF august 2024. 5 situatii in care au fost verificate persoanele juridiceArticole similare
Achizitii intracomunitare peste plafonul de 10.000 euro. Unde se achita TVA-ul?Raportarea achizitiilor intracomunitare de bunuri sau servicii. D301 si D390 VIESCum accesam informatiile cuprinse in dosarul fiscal online?Firme care achizitioneaza marfa non-UE si vor sa o revanda. Care sunt implicatiile fiscale?Regim impozit pe veniturile nerezidentilor. Cum declaram achizitia de servicii de la firma non-UE in D301?Ultimele articole
TVA Intracomunitar: ghidul completMonografie achizitie intracomunitara neplatitor TVAPenalitati contractuale. Baza de impozitare a TVA in vamaTratament TVA pentru vanzare bunuri onlineTratament fiscal TVA pentru importul de bunuri dintr-un stat membru![Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz](https://media.rs.ro/filemanager/Decontul_precompletat_de_TVA.png)
Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"