Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Cum accesati dosarul fiscal? Prevederi ANAF

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ioana Andreea Pavel la 26 Iul. 2023 Exclusiv
Cum accesati dosarul fiscal? Prevederi ANAF
Tags: acces dosar fiscal, dosarul fiscal, creante fiscale, dosarul contribuabilului, anaf, situatie sintetica

In ce priveste Procedura de accesare a informatiilor cuprinse in dosarul fiscal, puse la dispozitia contribuabililor pe pagina de internet a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), in spatiul privat al contribuabilului, va reamintim ca aceasta a fost aprobata prin Ordinul ANAF nr. 230/2013, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 126/07.03.2013.


Pentru a obtine mai rapid si mai exact informatii despre creantele fiscale existente in fisa pe platitor din dosarul fiscal, contribuabilii pot accesa aplicatia informatica Dosar fiscal de la adresa: www.anaf.ro, pagina Acasa, meniul Servicii on-line, submeniul Acces dosar fiscal/ Instructiuni Dosar fiscal.

De asemenea, puteti accesa pagina cu Instructiuni AICI!

Pentru accesul controlat la dosarul fiscal, contribuabilii trebuie sa solicite un certificat digital, completand formularul 152 Cerere pentru utilizarea unui certificat calificat.

Click aici pentru cerere pentru utilizarea unui certificat calificat (Formularul 152)!


Dupa autentificarea in baza certificatului digital, contribuabilul are acces la spatiul sau privat, unde vizualizeaza informatii din dosarul fiscal prin accesarea aplicatiei Dosar fiscal.

In cazul in care se revoca dreptul de utilizare a serviciului acces controlat la dosarul fiscal se completeaza formularul 153 Cerere pentru revocarea dreptului de utilizare a serviciului acces controlat la informatiile cuprinse in dosarul fiscal.

Cerinte sistem


Serviciul Acces controlat la dosarul contribuabilului functioneaza pe calculatoare cu sistem de operare Windows. Programul de Internet (ex. Internet Explorer) trebuie sa aiba prima optiune limba engleza. in caz contrar, trebuie parcursi urmatorii pasi: se alege din meniul Tools optiunea Internet Options, se apasa butonul Languages si se alege English (United States).

Accesarea aplicatiei


Dupa autentificarea pe portalul ANAF, prin functia Logare, va aparea pagina cu spatiul privat al contribuabilului, de unde se acceseaza aplicatia din meniul Dosar fiscal. in continuare, se da click pe textul Dosar fiscal si se obtine deschiderea aplicatiei.

Pe ecran se va afisa meniul principal care contine patru submeniuri de lucru, astfel:

- submeniul Date Identificare;

- submeniul Vector Fiscal;

- submeniul Situatie Sintetica;

- submeniuri pentru fiecare Declaratie.

In mod automat, aplicatia afiseaza o lista care cuprinde codurile de identificare fiscala asociate certificatului digital cu care s-a realizat autentificarea, iar contribuabilul selecteaza codul fiscal pentru care se doreste afisarea informatiilor.

Prin apasarea butonului Go, se lanseaza actiunea de cautare a datelor pentru codul fiscal furnizat. in absenta acestei alegeri, utilizatorul va vizualiza meniurile insa acestea nu vor avea continut.

Navigarea intre meniuri este posibila prin deplasarea mouse-ului si alegerea optiunii dorite.

Detaliem mai jos definitiile si actiunile, pentru fiecare dintre submeniurile de lucru.

 

Submeniul Date identificare


Se prezinta principalele date de identificare ale contribuabilului, sub forma de sectiuni.

Sectiunea de date comune


in prima parte a sectiunii se prezinta codul de identificare fiscala selectat si denumirea, iar in cea de a doua parte se prezinta domiciliul fiscal, sediul social, organul fiscal competent, grupa de contribuabili din care face parte, starea acestuia, ultima declaratie de inregistrare/mentiuni, cu includerea numarului si datei declaratiei, data atribuirii codului de identificare fiscala, starea acestuia in ceea ce priveste inregistrarea ca platitor de TVA si tipul sediului.

Sectiunea de date specifice


Categoriile pentru care se prezinta informatii de identificare specifice sunt: agenti economici, persoane fizice, institutii publice, nerezidenti.

 


Submeniul Vector Fiscal


Sectiunea cuprinde informatii legate de vectorul fiscal asociat contribuabilului pentru fiecare impozit/taxa/contributie, datele de inceput si sfarsit (daca este cazul) si periodicitatea declararii acestora.

 

Submeniul pentru fiecare Declaratie


Sectiunea cuprinde informatii despre declaratiile depuse, grupate dupa tipul acestora. Prezentarea se face sub forma tabelara in ordinea descrescatoare a anilor de raportare, iar in cadrul anilor, gruparea se face pe luna de raportare. in cazul in care in declaratie, perioada de raportare este inlocuita cu T1…T4 sau S1, S2, (T=Trimestru, S=semestru), tabelul contine perioada de raportare ca atare, numarul de inregistrare si data, obtinute de la organul fiscal competent. Fiecarei sectiunii de declaratii ii sunt atasate filtre pe baza carora se poate selecta o declaratie in vederea generarii si vizualizarii copiei acesteia.

 

Important!

Pentru completarea datei de inregistrare este disponibil un calendar cu ajutorul caruia se alege data de inregistrare in formatul corect. Dupa introducerea elementelor de filtrare si apasarea butonului Go, se genereaza copia declaratiei selectate.

Solutia pune la dispozitie doua butoane:

- View: generare declaratie in format .pdf in browser;

- Export: exportul declaratiei in format .pdf si salvare externa.

Solutia permite vizualizarea: D100; D101; D102; D103; D120; D130; D301; D390; D300; D394 si D710.

Submeniul Situatie Sintetica


Sectiunea cuprinde informatii referitoare la obligatiile de plata datorate (titlu de creanta - declaratie, decizie de impunere, decizie referitoare la obligatiile de plata accesorii; tipul de impozit/ taxa/ contributie etc.; scadenta soldului; categoria de suma; termen de plata; soldul debitor.

In cazul in care contribuabilul doreste vizualizarea informatiilor privind situatia sa fiscala, se va accesa campul Obligatii fiscale datorate, caz in care se afiseaza informatii grupate pe ani calendaristici, in cadrul perioadei de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita, iar in cadrul fiecarui an, pe luni calendaristice.

Pentru a obtine o situatie fiscala detaliata, contribuabilul acceseaza campul Soldul obligatiilor fiscale datorate, caz in care se afiseaza toate tipurile de impozite, taxe, contributii sau alte sume datorate bugetului general consolidat, impreuna cu soldurile aferente.

Aceasta sectiune cuprinde si informatii referitoare la stingerea obligatiilor de plata care sunt cuprinse in formularul Instiintare privind stingerea creantelor fiscale, al carui model a fost instituit prin Ordinul presedintelui ANAF nr. 1438/2009.

 

Alte precizari


Lunar, pentru fiecare zona de informatii se realizeaza actualizarea acestora, iar data ultimei actualizari se mentioneaza ori de cate ori sunt solicitate aceste informatii.

Pentru a asigura accesul contribuabililor la informatiile cuprinse in submeniul Situatie Sintetica, organul fiscal competent afiseaza pana la data de 20 a fiecarei luni calendaristice, pe website-ul ANAF toate aceste informatii.

De asemenea, informatiile obtinute din acest submeniu pot fi folosite in vederea corelarii evidentei fiscale cu cea contabila.

Pentru mai multe detalii, se poate accesa Ghidul "Instructiuni de utilizare a serviciului - Acces controlat la dosarul contribuabilului" accesand website-ul ANAF, la adresa www.anaf.ro, categoria Declaratii electronice, meniul Acces controlat la dosarul contribuabilului.



Sursa: DGFP Valcea


Citeste si:   Ce trebuie sa stii despre Declaratia 112
Citeste si:    Persoanele inregistrate in SVP pot plati online, prin ghiseul.ro, peste 30 de impozite si contributii fiscale(Informare ANAF)

 

 

Ioana Andreea Pavel de Ioana Andreea Pavel
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016