Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin O.U.G. nr. 19 din 27 februarie 2008 publicata in M.Of. nr. 163 din 3 martie 2008 a fost modificata si completata O.G. nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala. Referitor la T.V.A., ...
Prin O.U.G. nr. 19 din 27 februarie 2008 publicata in M.Of. nr. 163 din 3 martie 2008 a fost modificata si completata O.G. nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala.
Referitor la T.V.A., modificarile si completarile se refera la anularea actelor administrative fiscale de stabilire a creantelor fiscale accesorii in situatia anularii actelor prin care s-au stabilit creantele principale aferente, la riscul nedepunerii a doua declaratii consecutive precum si la posibilitatea cesionarii creantelor A.NA.F.
In vederea recuperarii acestora.
Reiau detaliat informatiile preluate din actul normativ recent publicat:
- actul administrativ fiscal este actul emis de organul fiscal competent in urma verificarii modului de aplicare a legislatiei fiscale privind stabilirea, modificarea sau stingerea drepturilor si obligatiilor fiscale constand in impozite, taxe si contributii datorate bugetului general consolidat. in conditiile reglementate prin Codul de procedura fiscala, actele administrative fiscale prin care s-au stabilit creante fiscale principale pot fi desfiintate total sau partial, fapt ce conduce implicit, fara alte formalitati, la desfiintarea totala sau partiala a actelor administrative prin care s-au stabilit creante fiscale accesorii aferente creantelor principale anulate.
- Orice firma poate fi declarata inactiva in situatia in care nu isi indeplineste obligatiile declarative la doua termene de declarare consecutive. Acest risc exista si pentru firmele inregistrate in scopuri de T.V.A. care nu depun la organul fiscal de administrare, timp de doua luni sau doua trimestre consecutive formularul "Decont de taxa pe valoarea adaugata", cod 300.
Decontul se depune in functie de perioada fiscala declarata prin vectorul fiscal declarat prin formularul "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica". Firmele sunt declarate inactive prin ordin al A.N.A.F. publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Organele fiscale competente pot anula din oficiu inregistrarea in scopuri de T.VA. a firmelor inactive si organele de inspectie fiscala au posibilitatea sa nu ia in considerare tranzactiile economice efectuate cu o firma declarata inactiva.
- A.N.A.F. poate cesiona creantele fiscale pe care le administreaza, individualizate prin titluri de creanta si confirmate prin certificate de atestare fiscala, emise pentru data stabilita prin contractul de cesiune.
Daca esti contribuabil mic sau mijlociu si ai obligatii fiscale constand in impozite, taxe si contributii administrate de organele fiscale din judetele Alba, Botosani, Buzau, Covasna, Giurgiu, Maramures, Satu Mare, Salaj, Suceava si Tulcea, ai posibilitatea sa depui declaratiile fiscale prin mijloace electronice de transmitere la distanta.
Depunerea electronica are caracter optional, deci aveti posibilitatea sa alegeti modalitatea de raportare: clasic, dar greoi, pe suport hartie sau modern, electronic, prin transmitere la distanta. Transmiterea la distanta este posibila pentru declararea obligatiilor fiscale datorate incepand cu luna februarie 2008.
Operare SAGA Exemple practice si recomandari Manualul Contabilului Incepator - stick USB Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Informatia a fost preluata pentru dvs. din O.M.E.F. nr. 514 din 22 februarie 2008 publicat in M.Of. nr. 172 din 6 martie 2008.
In categoria declaratiilor care se pot transmite la distanta se incadreaza si:
- decontul de taxa pe valoarea adaugata, cod 14.13.01.02;
- decontul special de taxa pe valoarea adaugata, cod 14.13.01.02/s;
Nu uita ca transmiterea la distanta este posibila numai dupa obtinerea certificatului digital de la M.E.F. asa cum se impune prin O.M.E.F. nr. 2210 din 21 decembrie 2006, publicat in M.Of. nr. 74 din 31 ianuarie 2007.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"